TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Yaratıcılığı Tetikleyen Mimari: Karma Kullanımlı Projeler

Yaratıcılığı Tetikleyen Mimari: Karma Kullanımlı Projeler
29/06/2023
ASPEN

Mimar: Herzog & de Meuron, San Francisco, ABD / © Herzog & de Meuron


Farklı disiplinlerin bir araya geldiği, mekân sınırlarını aşan ve yaratıcılığı tetikleyen bir konsept düşünün: Karma kullanım projeleri. Bu projeler, iç mekân tasarımından mimariye, endüstriyel tasarımdan sağlık yapılarına kadar pek çok disiplini bir araya getiren özel projelerdir. İşlevsellik, estetik, sürdürülebilirlik ve kullanıcı deneyimi gibi unsurlar bu projelerde bir araya gelirken yaratıcılık, inovasyon ve eğlence gibi etkileyici tasarım öğeleri de hayat bulur. Karma kullanım projeleri, yapı kompleksini sıradanlığın ötesine taşır. İnsanlara alışılmadık deneyimlerin kapılarını aralar.

Bu haftaki blog içeriğinde karma kullanım konseptine, proje amacına, karma kullanımın faydalarına ve dünya çapında etki yaratmış proje örneklerine yakından bakıyoruz.

Karma Kullanımlı Projelerin Amacı
Karma kullanımlı projeler, farklı disiplinlerden gelen beceri ve uzmanlıkları güçlü bir iş birliği ile kurgular. Proje kompleksi sayesiyle çeşitli mekânlar yaratılır. Bu mekânlar, yenilikçi ve etkili çözümler sunmayı hedefler. Genellikle mimarlık, iç mekân tasarımı, endüstriyel tasarım, psikoloji ve mühendislik gibi farklı alanlardaki uzmanlar bir arada çalışır. Kolektif çalışmanın sonucu olarak da işlevsellik, estetik, sürdürülebilirlik ve kullanıcı deneyimi gibi özellikler bu projelerde yer alır.

Bu tarz projelerde mekânlar daha verimli ve çok amaçlı kullanılmaktadır. Bu nedenle de karma kullanımlı projelerde kullanıcı ihtiyaçları daha verimli şekilde karşılanabilmektedir. İnovasyon, teknolojik entegrasyon ve sürdürülebilirlik gibi prensipler ön planda yer alır. Böylelikle kullanıcıların yaşam kalitesini ve mekânsal deneyimini geliştiren çözümler ortaya çıkabilmektedir.

Karma Kullanımlı Projelerin Faydaları
Karma kullanımlı projeler, birçok alanda farklı faydalar sunar. Bu projeler, çeşitli disiplinlerden gelen uzmanların bir araya gelmesi sayesinde daha yenilikçi ve etkili tasarımların hayata geçirilmesini sağlar. Mekânların çok amaçlı ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi, karma kullanımlı projelerin en önemli avantajlarından biridir. Bu projelerde, mekânların çok fonksiyonlu olması, kullanım değerini artırarak yaşam alanlarına daha fazla esneklik katmaktadır.

Sürdürülebilirlik prensipleri, karma kullanımlı projelerin temel odak noktalarından biridir. Artan küresel iklim krizinin getirdiği zorlayıcı koşullar göz önüne alındığında, bu projelerde enerji verimliliği ve çevre dostu uygulamaların öne çıktığı görülmektedir.

Karma kullanımlı yapı kompleksleri, içerisinde barındırdığı farklı disiplinlerden gelen insanların iş birliği sayesinde ilgi çekici ve etkileyici atmosferler yaratabilir. Bu projelerde farklı bakış açılarının bir araya gelmesi, daha kapsamlı ve entegre çözümlerin geliştirilmesine imkân tanır. Böylece, kullanıcıların ihtiyaçlarını daha iyi karşılayan ve sürdürülebilirliği ön planda tutan çözümler ortaya çıkar.


Mimar: ODA, Buenos Aires, Arjantin / © ODA


Eski Otoparktan Karma Kullanımlı Projeye Dönüşüm
Dünyaca ünlü Amerika merkezli mimarlık tasarım ofisi ODA, Buenos Aires’te karma kullanım projesine imza attı. Proje, eski bir otoparkın halka açılmasını kapsıyor. Yapı kompleksi içerisinde; kafeler, parklar, dükkanlar ve kapalı otopark yer alıyor. Halka fayda sağlamayı amaç edinen proje, şehrin simgesi olmaya aday.


Mimar: Urban Platform, Tienen, Belçika / © Steven Massart


Immac² Karma Kullanım Projesi
Belçika’da, eski bir okul bölgesinde yer alan karma kullanımlı proje, yeni ve eskinin birlikteliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Proje alanında; konut, restoran ve eğitim birimleri yer alıyor. Hatta proje içerisinde yer alan restoran, eski bir şapelden dönüştürülmüş. Mevcut kentsel dokuya müdahale etmeyen tasarım anlayışı, Immac² projesinin değerini artırıyor.


Mimar: MVRVD, Rennes, Fransa / © agrob-buchtal.de / Ossip Architectuurfotografie


Cephede Seramiğin Gücü: Karma Kullanım Proje Örneği
Fransa’nın Rennes şehrinde konumlanan karma kullanımlı proje, Hollanda merkezli mimarlık ofisi MVRDV tarafından tasarladı. Proje içerisinde karma kullanım konseptine uygun olarak konut, ticari ve topluluk alanları yer alıyor. Proje, yapı tasarımında alınan etkileyici kararlarla dikkat çekiyor. 

Doğal güzelliklerin arasında konumlanan yapı kompleksi dağ tipolojisini anımsatan bir forma sahip. Yapı, zemin katlardan üst katlara doğru daralarak yükseliyor. Cephede kullanılan gri tonlu seramikler ise özellikle seçilmiş. Zemin katlarda daha koyu tonlar yer alırken üst katlarda grinin daha açık tonları yer alıyor.

İçerikte yer verilen proje örnekleri, karma kullanım konseptine sahip etkileyici proje örnekleridir. Karma kullanımlı projeler büyük bir serbestliğe sahip olup yaratıcılığı teşvik eder. Bu projeler, farklı disiplinleri bir araya getirmenin ortaya çıkardığı sinerji sayesiyle beklenmedik ve yenilikçi çözümler ortaya çıkarır. İnsan odaklı yaklaşıma sahip olduğu için kullanıcı ihtiyaçlarını ve deneyimlerini ön planda tutar. Bu tarz projeler sadece mekânları dönüştürmekle kalmaz, aynı zamanda insanların yaşam kalitesini artırır.

Esneklik, çok amaçlı kullanım, sürdürülebilirlik ve kullanıcı odaklı tasarımlarının bir arada yer aldığı karma kullanımlı projelere değindiğimiz blog yazımıza ek, diğer içeriklere erişmek için ASPEN blog sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın!

*Görseller archdaily.com adresinden alıntılanmıştır.

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.