TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Video Oyunlarından Mimarlığa Bakış

Video Oyunlarından Mimarlığa Bakış
30/06/2022
Aspen

Liberland, Mytaverse, görsel archdaily.com adresinden alıntılanmıştır.


Metaverse ve dijital dünyadaki tasarım evreni gün geçtikçe daha çok ilgi çekici hale gelmeye başladı. Bugüne kadar mimarların ve sanatçıların metaverse ve sanal oyunlarda gösterdikleri çalışmaları dikkat çekmişti. Yakın zamanda ise bu çalışmalara paralel video oyun sektöründen, mimarlık sektörü için bir çalışma gerçekleştirildi. Epic Games tarafından mimarlar için gerçek zamanlı görselleştirme aracı sunan’’Twinmotion’’ yazılımı geliştirildi.



Hugo Fournier, The Green House, görsel superrare.com adresinden alıntılanmıştır.


Pandemide yaşanılan kısıtlamalardan sonra sanal ortamların kullanılırlığı her geçen gün daha fazla artmıştır. Kısıtlamalar bizlere dijitalleşmenin önemini hatırlatmış ve bu doğrultuda birçok teknolojik çalışmanın gerçekleşmesini de gerekli kılmıştır. Bu süreçte; mimarlar ve sanatçılar tasarımlarını bu platformlarda sergilemeye ve eserlerini burada satışa sunmayı tercih etmeye başlamışlar aynı zamanda sanal ortamların tasarlanması özelinde çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. “Voxel Architecture, Liberland” gibi metaverse mimarlık firmaları ortaya çıkmıştır.


Bu hafta, 8 Temmuz’da gerçekleşecek olan ‘’Ulusal Video Oyunu Günü’’nün yaklaştığı bu tarihte, video oyunu ve mimarlık sektörü arasında bağlantı niteliği taşıyan teknolojik gelişmeleri yakından inceleyeceğiz.



Proje aşamaları, Zaha Hadid Architects, görsel archdaily.com adresinden alıntılanmıştır.


Video oyunlarına ilgisi olan herkesin yakından tanıdığı Epic Games şirketi, dijitalleşme ve sanal mekânları geliştirme yönünde birçok çalışmasıyla bilinmektedir. Geliştirdikleri oyunlardan birisi olan ve son zamanların en iyisi olarak nitelendirilen Fortnite video oyunu, geçen haftaki ‘’Yeni Varoluşsal Mekânlarda Konser Deneyimi’’ yazımızda bahsettiğimiz gibi ünlü sanatçılara konserler için ev sahipliği yapan bir sanal video oyunudur. Oyunun geliştirilmesinde de kullanılan Unreal Engine yazılımı, mimarlık sektörü için yeni bir çalışma gerçekleştirmiştir. Bu çalışma doğrultusunda ortaya çıkan ‘’Twinmotion ‘’ yazılımı, mimari modellemenin sanal gerçeklikte daha rahat okunabilmesini sağlayan bir arayüze sahip olup, gerçek dünyanın sanal ikizini oluşturmayı sağlamaktadır. Ayrıca gerçek zamanlı görselleştirme aracı olan yazılım; mimarlık ve video oyun sektörü için bir bağlantı noktası görevi görmektedir.



Dijital ikiz Yeni Zelanda örneği, Wellington, görsel dezeen.com adresinden alıntılanmıştır.


‘’Twinmotion’’ bina ölçeğinden şehir ölçeğine gerçek dünyanın dijital kopyasını oluşturmak için geliştirilmiş bir yazılımdır. Şanghay ve Singapur’da şehrin dijital klonunu oluşturmak için de kullanılmıştır. Kolay bir arayüze sahip olması ve gerçek zamanlı sonuçlar sunması ile proje üzerinde daha fazla sayıda çalışma imkânı sunmaktadır. Bu sayede projede gerçekleştirilen değişiklikler, proje paydaşları ile eş zamanlı olarak okunabilmekte ve iletişimi kolaylaştırarak tasarımsal süreci kısaltmayı vadetmektedir.


Teknoloji ve tasarım dünyasındaki fiziksel gelişmeleri takip eden ASPEN, sanal ortamdaki yenilikleri de yakından takip etmeye devam ediyor. Bu haftaki blog yazımız ile siz değerli okuyucularımızla tekrar bir araya geldik. Sanal dünyadaki gelişmelerden haberdar ettiğimiz yazılarımızı incelemek ve ASPEN’in diğer yazılarına erişebilmek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça;

twinmotion.com

superrare.com

archdaily.com


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.