TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Renzo PIANO ve İstanbul Modern

Renzo PIANO ve İstanbul Modern
25/08/2022
Aspen


İstanbul Modern / ©RPBW


2004 yılında Türkiye’nin ilk modern müzesi olarak hayata geçen İstanbul Modern, 2016 yılında büyük bir yenilemeye girdi ve yakın zamanda bu çalışmaların tamamlanması planlanıyor. İstanbul tarihi rıhtımının yenilenme projesi olan Galataport’un bir parçası olacak İstanbul Modern Sanat Müzesi; dünyanın çeşitli yerlerinde önemli projeleri tasarlamış ve tasarlamaya devam eden Renzo PIANO ve ekibi tarafından tasarlandı.

Bu önemli projede, ASPEN Yapı ve Zemin; [Targa] Yükseltilmiş Döşeme, [Sepera Move] Hareketli Bölme Duvar, [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar ürünleri ile yerini aldı. Müze, yakında kapılarını sanatseverlere açacak ve Türkiye’ye mimari tasarım anlayışı ile değer katacak.


Renzo PIANO / Görsel tectonica.archi adresinden alıntılanmıştır.

Renzo PIANO Hakkında
İstanbul Modern Müzesi’nin yeni binasını tasarlayan ve çağdaş mimarlığın en önemli isimlerinden Renzo PIANO, 1937 yılında İtalya’da doğdu. İnşaatçı bir geçmişe sahip olan ailesinin izinden giden Renzo PIANO, Politecnico di Milano’dan mezun oldu ve bir süre İtalya’da çalıştı. Üniversite eğitimi sonrası Londra ve Philadelphia’da deneyim elde etme fırsatı bulan PIANO, Londra’da çalıştığı sırada, Jean Prouvé’un mimarlık anlayışı kendisinde büyük bir etki yarattı.


İstanbul Modern Proje Görseli, Kuş Bakışı / ©RPBW

Paris’ten İstanbul’a, İkonik Bir Müze: İstanbul Modern Sanat Müzesi
İstanbul Modern Sanat Müzesi 2004 yılında, Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi olarak sanatseverlere kapısını açmıştır. 2016 yılında ise Eczacıbaşı Topluluğu tarafından gerçekleştirilen anlaşma ile müze; dünyaya hitap edecek, İstanbul’un kentsel imajına heyecan verici bir atmosfer katacak ve Galataport Projesi’nin sanat merkezi olacaktır.


Renzo PIANO’nun Eskiz Çalışması / ©RPBW

Birçok işlevi (kıyı, ulaşım, turizm, ticaret) bünyesinde barındıran kıyı hattı yenileme projesinin bir parçası da ‘’İstanbul Modern’’ olacaktır. Toplam 5 katlı olacak şekilde tasarlanan binanın 3 katı yer üstünde 2 katı ise yerin altında olacak şekilde planlanmıştır. Rıhtım ve yol arasında engelleri kaldıran zemin katı açık ve şeffaf kat yükseklikleri ile kesintisiz bir manzara imkânı sunmaktadır. 15.000 m² toplam inşaat alanına sahip bina, sadece müze işlevi ile kapılarını açmakla kalmayıp, Paris’teki Centre Pompidou ile iş birliğine sahip bir keşif alanı projesine ev sahipliği yapacaktır.


İstanbul Modern Proje Görseli / ©RPBW

Cephe Tasarımı
Müze, İstanbul Boğazı manzarasına sahip olup manzarayı kucaklayan birçok tasarım anlayışına sahiptir. Manzara terası ile gelecekteki ziyaretçiler sergiyi keşfederken bir taraftan, farklı kotlardan boğaz manzarasının keyfini süreceklerdir. Ayrıca metal cephe, proje alanının yani eski liman alanının geçmişteki işlevine gönderme olacak tarzdadır. Metal yansıtıcı cephe, balık pulu temsiliyle gün ışığının canlılığını yansıtacak ve günün farklı saatlerinde, İstanbul Boğazı’nın sahip olduğu güzelliğe ortak olacaktır.

İstanbul’un yeni çekim noktası, ‘’İstanbul Modern’’in deniz kenarında olması sismik etkileri dengeleyici çözümler getirmeyi de gerekli kılmıştır. Projede, merkezi deniz suyu santrali ile binanın ısıtma ve soğutma işlemlerinin gerçekleşmesini sağlayacak sistemler kullanılmıştır.


İstanbul Modern Proje Görseli / ©RPBW

İç Mekân Tasarımı
ASPEN Yapı ve Zemin’in özgün tasarıma sahip ürünleri özgün mimari ile buluşacak ve üç farklı ürünü ile projede yer alacaktır. [Targa] Yükseltilmiş Döşeme sistemleri ile zemin döşemesinde; güven, kalite ve teknoloji ile yer alacaktır. [Sepera Move] Hareketli Bölme Duvar sistemleri ile müze ve ziyaretçilerine hizmet sunacak ofislerin dinamik yapısına ayak uydurarak dinamik çözümler sunacaktır. Son olarak [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar sistemleri ile iç mekânın tavanında yer alacak kalabalık tesisat hatlarını dekoratif şekilde saklayarak, müzeye mekânsal bütünlük kazandıracaktır.


Galataport Projesi / ©Emre Dörter

Galataport İstanbul, ASPEN [Integra] Metal Asma Tavan Sistemlerinin Kullanıldığı Yer Altında Kurgulanan Terminali ile Bir İlke İmza Atıyor!
Dünya çapındaki benzer projeler için bir ilham kaynağı olan proje, dünyada ilk kez hayata geçirilen ve özel bir kapak sistemi ile yerin altında kurgulanan terminale ev sahipliği yapıyor. Tarihi liman ise İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı olmaya devam ediyor. Galataport İstanbul’un yeraltı kruvaziyer alanı tasarımında ASPEN inovatif ve modern ürünlerinden biri olan [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar sistemleri ile bu projede yer aldı.


Galataport Projesi / ©Emre Dörter

Teknolojik ve tasarımsal gelişmeleri yakından takip ederek bunları ürünlerine en iyi şekilde entegre edebilmeyi başaran ASPEN, güncel ve ilgi çekici içeriğe sahip yazılarına devam ediyor! Diğer yazılarımızı takip etmek ve inovatif tasarım ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:

rpbw.com

arup.com

istanbulmodern.org


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.