TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

MİMARLIKTA 'YENİ / ESKİ'

MİMARLIKTA 'YENİ / ESKİ'
24/12/2021

Eski yapıların sürdürülebilirliğine ve tarihsel mimarisine katkı sağlayan yeni müdahaleler, çeşitli sebeplerle artık kullanılmayan bu yapıların yeniden hayat bulmalarına imkan tanıyor. Eski yapılara eklentiler yapılması, yıkıp yeniden yapmak yerine; yapıyı günümüze entegre ederek, geçmişin tarihi dokusuyla yaşayan mekanlar oluşturmamıza olanak sağlıyor.


Her geçen gün global ölçekte hızlı değişimlerin meydana geldiği dünyamızda değişimin en güzel örneklerini yapılarda görebilmemiz mümkün. İlk yerleşim yerleri ile günümüzdeki metropol haline gelmiş olan şehirleri karşılaştırmamız bile bizler için değişiminin en büyük göstergesi oluyor.


Mimaride ise bu değişimi eski yapıların dokusunu bozmadan, yapılara yeni tasarımlar ekleyerek gözle görünün hale de getirebiliriz. Son yıllarda sıklıkla uygulanan bu tarzda, eski yapının işlevselliğini arttırılabileceği gibi, eklenti ile yapıya yeni bir işlev de kazandırılabilir. Bu işlevselliği ve ekleri yapıya uygularken dikkat edilmesi gereken en önemli kriter yapının orijinal dokusunun korunmasıdır. Çünkü Yeni – Eski akımı, kentin ve bölgenin kimliği, yapının estetiği ve birleşimidir. Bir caddede veya sokakta ilerlerken, eski yapıların ve binaların arasında dolaşırken hissettiğimiz tarihi dokunun korunması her zaman için öncelik olmalıdır. 


ASPEN olarak tarihi yapılarda farklı mimari yöntemler ve teknolojiler kullanılarak, yeni modül ve fonksiyonların renovasyon projeleriyle kentsel yaşamın içine katıldığı mimari yapılardan sizler için bir seçki oluşturduk: 


Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu / İstanbul

Mimari Ofis : Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık

Fotoğraf: Cemal Emden


Power Station, Bakü / Azerbaycan

Mimari Ofis : Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık

Fotoğraf: Cemal Emden

Le Grand Louvre, Paris / France


Antwerp Port House, Antwerp / Belgium



Royal Ontario Museum, Toronto / Canada



St Antony’s College / Oxford / United Kingdom


Military History Museum, Dresden / Germany


Kontich City Hall, Kontich / Belgium


                                                                                                  


Ü

Medieval Mile Museum, Kilkenny / Ireland






Kaynakça:  www.architecturaldigest.com

                   www.archdaily.com

                   www.arkitektuel.com

                   www.arch2o.com

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.