TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Mimarlığın Geleceği: Yapay Zekâ

Mimarlığın Geleceği: Yapay Zekâ
13/04/2023
ASPEN


Yapay zekâ son yıllarda inanılmaz bir hızla gelişen teknolojidir. Günümüzde sıklıkla duyduğumuz Chat GBT, DALL-E veya Midjourney gibi popüler platformlar, yapay zekâ tabanlı çalışırlar ve bu platformlar birçok farklı sektör tarafından kullanılmaktadır. Sürekli gelişen yapay zekânın yakın gelecekte ise birçok mesleğin yerine geçmesi beklenmektedir. Mimarlık alanında yapay zekânın konumu ve geleceği de merak edilen bir konudur. Peki, halihazırda mimarlıkta kullanılan yapay zekâ, mimarların yerini alabilir mi?



1 - AI (Yapay Zekâ) Nasıl Çalışır?
Öncelikle yapay zekanın ne olduğunu ve neleri yapabildiğini açıklamak gerekir. Yapay zekâ veya kısa adıyla AI (Artificial Intelligence) ilk kez 1956 yılında bir terim olarak kullanılmıştır. İlk zamanlarda sadece problem çözmek için kullanılabilen AI, günümüze gelene kadar büyük gelişim göstermiştir. Bugün birçok farklı alanda kullanılmakta, çeşitli teknoloji ve yöntemlerle birlikte çalışabilmektedir.

İnsan zekâsını taklit etmesi hedeflenen yapay zekâ teknolojisi, depolanmış verilerle ve bunları işleyen farklı yöntem ve teknolojilerle çalışır. Makine öğrenimi, yapay sinir ağları, derin öğrenme ve bilişsel öğrenme bunlardan birkaçıdır.

Büyük verilerle çalışan yapay zekâ problem çözme becerisini sürekli geliştirir. İş yaparken duygulardan etkilenmez ve emir verilmedikçe kendi başına karar veremez. Bu karar verme becerileri, insanın temel becerileri olduğu için yapay zekâ tamamıyla insan gibi bir işi ele alamaz. Sadece elindeki verilerle sınırlı işler ortaya çıkarabilir

2 - Hızlı Sonuçlar Verir
Mimari projeler müşteri taleplerinden ve çevre koşullarından etkilenir. Proje, tasarım aşamasından tamamlanma aşamasına kadar birçok kez değişikliğe uğrar. Bu yüzden geleneksel yöntemde proje çizim süreci içinden çıkılması zor bir süreçtir. Bu konuda yapay zekâ büyük avantajlar sunar.

Yapay zekâ destekli yazılımlar hızlıdır, yorulmaz ve verimli bir şekilde çalışır. Anlık sonuç verdiği için kısa sürede birçok varyasyon oluşturabilir. Bu sayede mimar projeye daha rahat odaklanır. Mimar yaratıcı fikirler için daha fazla süreye sahip olacaktır. Böylelikle yapay zekâ, proje verimliliğini artırır. Doğru tasarımın oluşmasını kolaylaştırır.


3 - Çevreye Duyarlı Tasarım Oluşturur
Mimarlık yapım şekli kültürden kültüre, iklimden iklime ve insandan insana değişiklik gösterir. Bir mimarın farklı coğrafyalarda etkili bir iş ortaya koyması için uzun süreli analizler yapması gerekecektir. Yapay zekâ ise mimarların farklı coğrafya ve koşullarda tasarımlarını daha çevreci ve sürdürülebilir hale dönüştürebilir. Yapay zekâ teknoloji çoklu veri işleme ve analiz etme becerileriyle önemli bilgileri listeler ve mimarın işini kolaylaştırır. Böylelikle, mimar çevreye duyarlı bir tasarım oluştururken daha kısa sürede daha detaylı çalışabilir.


4 - İnşaatı Daha Güvenli Hale Getirir
Mimarlık multidisipliner bir meslektir. Birçok iş kolu bir arada çalışır ve bina inşa edilir. Bu süreç içerisinde olası aksaklık ve değişikliklerde organize olmak güçtür. Bu durumlarda yapay zekâ organizasyonu güçlendirebilir. Şantiyede ortaya çıkan herhangi bir aksaklık kısa sürede ilgili kişilerle paylaşılabilir. Yapay zekâ daha önce yaşanmış benzer sorunların kaydını tutulabilir ve gerekli bilgilerin kısa sürede öne çıkartabilir. Yaşanan eski sorunlara nasıl çözümler bulunduğunu analiz edebilir. Böylelikle, olası inşaat probleminde ilgili kişilerle problem, güvenli şekilde çözüme ulaşabilir.

Tüm bu başlıkların ardından, yapay zekânın mimarların yerine geçemeyeceği ancak mimarların işlerini kolaylaştırabileceği sonucu çıkartılabilir. Yapay zekâ ile birlikte mimarların daha verimli çalışacağı kesin olup projeler daha çevreci ve sürdürülebilir hale getirilecektir.

ASPEN olarak özgün tasarım, kalite ve ürün çeşitliliği değerlerimiz ile üretime hız kesmeden devam ediyor; asma tavan (ahşap/metal), bölme duvar, yükseltilmiş döşeme ve LED aydınlatma ürünlerimiz ile yapıların tasarımına estetik bir boyut katıyoruz. Bu haftaki yapay zekâ ve mimarlık ilişkisini incelediğimiz yazımıza ek, diğer yazılarımıza erişebilmek için bizi www.aspen.com.tr adresinden takip edin!

Kaynakça:

redshift.autodesk.com.tr

re-thinkingthefuture.com

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.