TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

MİLAS-BODRUM HAVALİMANI

MİLAS-BODRUM HAVALİMANI
25/02/2022


MİLAS-BODRUM HAVALİMANI


Havalimanları, ulaşım ve geçiş merkezleri olarak pek çok hizmet barındırdığından, ulaşım yapıları projelerinde birbirine entegre pek çok sistemin ustalıkla çözümlenmesi gerekmektedir. Kamu yapılarının genelinde olduğu gibi güvenlik, pratiklik ve konfor gibi ögelerin azami düzeyde kullanıcıya sunulması şarttır. Bu yazımızda referans proje olarak Milas-Bodrum Havalimanı’na ait tasarım detaylarını inceleyeceğiz.


Milas-Bodrum Havalimanı’nın Tarihi

1994 yılına dek bölgede coğrafi şartlar nedeniyle kısıtlı kapasite ile kullanılan tek bir havalimanının olması, yeni bir havalimanı ihtiyacını doğurmuş ve bu yapının inşası neredeyse zorunlu hale gelmiştir. 1994 yılında yapımına başlanmasına rağmen teknik sebeplerle inşaatı devam ettirilememiş ve dört yıl sonra cumhuriyetin ilanının 75. yılı için yapılan dış hatlar terminali ile Türkiye’nin en önemli havalimanları arasına girmiştir.



Önceleri, konumu gereği ismi sadece Bodrum Havalimanı olarak düşünülse de Milas sınırları içerisinde de yer aldığından Milaslıların itirazı sonucu Milas-Bodrum Havalimanı adıyla hizmete açılmıştır.

Bölgenin turistik bir geçiş noktası olması ve terminal binalarının gitgide artan yolcu trafiğine cevap verememesi ile projenin geliştirilmesine karar verilmiş; fakat inşaat süreci uzamıştır.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin, 1998 yılında Milas-Bodrum Havalimanı’nın dış hatlar terminali tasarımı için düzenlediği yarışmanın birincisi Tabanlıoğlu Mimarlık seçilmiştir.

Değişen ve gelişen ihtiyaçlar ile teknik sebepler doğrultusunda geliştirilen projenin inşaatına 2011 yılında başlanarak 15 ayda tamamlanmıştır.




Tasarımı ve Özellikleri

Yapı, coğrafi koşullar ve konum gözetilerek bir geçiş kisvesinde, mevcut iç ve dış hatlar terminallerinin arasında tasarlanmış. İşlevselliğin yanı sıra estetik ögeler de vurgulanarak, alandaki konforun artırılması hedeflenmiş. Buna bağlı olarak, çatı ve cephelerden kontrollü şekilde alınan gün ışığından optimum seviyede faydalanılıyor. Aynı zamanda yapının genelinde ve tasarım ayrıntılarında Bodrum’a ait birikim ögeleri yer alıyor.

Tabanlıoğlu, yapı tasarımında sürdürülebilir malzemeler kullanmayı tercih ederek cam ve taş uygulamalarına yer vermiş ve dış cepheden itibaren yaptığı uygulamaları içeri taşıyarak bütünlüğün bozulmamasını sağlamış. İç mekanlardaki kolonlar brüt beton şeklinde bırakılarak, dokulu beyaz duvarların sadeliği ile uyumlu bir birliktelik gösterirken, güvenli bir duruş hedeflenmiş.

 Konum ve yapı ihtiyaçları doğrultusunda, camların cephelere göre farklılık göstermesi ve özellikle camlar tercih edilmesi oldukça önemli. Tabanlıoğlu’nun, güney cepheye bakan dış camlarda kullandığı küçük noktalı film kaplama uygulaması, iç mekânın güneşten dolayı aşırı ısınmasını engellemek amacıyla kurgulanmış. Film, alandaki yolcuların dışarıdaki güneşten korurken net bir görüş de sunuyor.



Tabanlıoğlu, Bodrum’un simgesi haline gelen mavi cam tonunu Check-in kontuarlarında yapının bütünlüğüne katkıda bulunacak şekilde vurgulamış. Yapıda mavi rengi küçük detaylarla belirtilirken, mermerlerde gri-siyah tercih edilerek alandaki derinlik sağlanmış. Ayrıca tasarımı kendisine ait olan, alüminyum boruların demet gibi bağlandığı araları açık tavan panelleri ile farkını ortaya koymuş.

Yolcu konforunun maksimum düzeyde düşünüldüğü havalimanında, yolcuların uzun uçuşlar öncesi açık havadan faydalanarak uçuşlarını bekledikleri kafeteryalar da mevcut.

Tabanlıoğlu, olası kriz anları ve yangın gibi muhtemel problemler için iyi bir senaryo çalıştıklarını belirtiyor. Yangın dolapları da mimarın tasarım ruhundan nasibini alarak dekoratif bir görünümle sergilenmiş.

Milas-Bodrum Havalimanı’nda, önemli geçiş noktalarında bulunması şart olan revir ve poliklinik hizmetleri de eksiksiz bir donanıma sahip şekilde kurgulanmış.


 


Tabanlıoğlu Mimarlık; gereksinimler doğrultusunda fonksiyonellik, kullanıcı deneyimi ve konforu gibi tasarımı bir bütün yapan ögelerin hepsini bir çatı altında toplayarak, coğrafi konumu sebebiyle ülkemizin önemli temsillerinden biri olan Milas-Bodrum Havalimanı’na kendisine yakışır bir dokunuş yapmış görünüyor. Aynı zamanda bu proje Tabanlıoğlu’na, Birleşik Krallık Mimarlık Enstitüsü (RIBA) tarafından verilen Uluslararası RIBA Ödülü’nü de kazandırmıştır.

 

Kaynakça:

www.arkitera.com

www.mimarizm.com

www.tabanlioglu.com

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.