TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Dubai Tasarım Haftası’na Geri Sayım Başladı!

Dubai Tasarım Haftası’na Geri Sayım Başladı!
03/11/2022
ASPEN

Her geçen yıl dikkatleri daha fazla üzerine çekmeyi başaran aynı zamanda yaratıcılık odaklı festivallerden biri olan “Dubai Tasarım Haftası” başlıyor! Bu yıl, 8-13 Kasım tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde, gerçekleşecek olan festivale sayılı günler kaldı. Orta Doğu’nun en önemli organizasyonlarından biri olan “Dubai Tasarım Haftası” bu yıl da birbirinden yaratıcı; sergilere, fuarlara, enstalasyonlara, yarışmalara, konuşmalara ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Bu sanat dolu festivalde geçmişten günümüze hangi çalışmaların yer aldığına gelin hep birlikte bakalım.


Dubai Tasarım Haftası yıllık olarak düzenlenmekte ve Dubai Tasarım Bölgesi’nde (d3) gerçekleşmektedir. İlki 2015 yılında gerçekleşen organizasyon; Art Dubai Group (ADG) tarafından organize edilmekte olup, tasarımı ve yaratıcılığı teşvik etmektedir. Her yıl düzenlenen etkinlikte mimari, iç tasarım, mobilya ve ürün tasarımlarında yaratıcı kimliklere yer verilmektedir. Ayrıca ücretsiz atölye çalışmaları da düzenlenerek tasarım odaklı çalışmalara ziyaretçiler de dahil edilmektedir. Dünyanın dört bir yanından katılımcıya açık olan festival, ziyaretçilere ilham kaynağı olmayı vadediyor. 


Görsel iyadnaja.com adresinden alıntılanmıştır.


Iyad NAJA’nın Tabureleri


Lübnanlı Iyad NAJA, Dubai Tasarım Haftası’nın ilk yılında yer almıştır. Mobilya tasarımına farklı bir açıdan yaklaşan tasarımcı, masa ve taburelerin yeniden icad edilmesi nasıl olurdu? sorusunu cevaplıyor. Sanatçı, Arapça kaligrafi sanatını tabure ve masalarda kullanıyor. Metal plakalara kaligrafik desen verdiği işlerini beton kaideler ile bütünleştiriyor ve ortaya Orta Doğu’nun izlerini taşıyan modern mobilyalar çıkıyor. Bu farklı yorum tabureye endüstriyel esintiler katarken, metal kısımda kullanılan kıvrımlı hatlar İslam Sanatını ve Mimarisi yansıtıyor.


Görsel designboom.com adresinden alıntılanmıştır. / © Damien ARLETTAZ


Ses Yüzeyleri


Fransız tasarımcı Pierre CHARRİÉ, hoparlöre gerek kalmadan ses seviyesini yükseltecek yeni ev sistemlerini araştırdığı ‘’Surfaces Sonores (Ses Yüzeyleri)’’ ile 2016 Dubai Tasarım Haftası’na katıldı. Akçaağaç kontraplaktan üretilen paneller, sert ve hafif eğimli yüzeyi ile ses kalitesini optimize etmektedir. Ses yüzeyleri doğal malzemeden üretilmesi ile doğa dostu olurken, modern tasarımı ile hoparlörden çok dekoratif obje izlenimi de yaratmaktadır.


Görsel designboom.com adresinden alıntılanmıştır.


Dalga Şehri


Dubai Tasarım Haftası’nın 2017 yılındaki şehir sergisinde yer alan ‘dalga şehri sehpası’ büyük ilgi uyandırmıştı. Stelios MOUSARRIS’in imzasını taşıyan sehpa; çelik, ahşap ve 3D baskı ile üretilebiliyor. Tsunami belgeselinden esinlenerek üretilen masa ve sehpalar, şehir siluetini barındırıyor. Tasarımcının mimari ve endüstriyel tasarımı birleştirdiği tasarımları, izleyicide boyut algısına yeni bir bakış açısı katıyor.


Görsel hreafta.com adresinden alıntılanmıştır.


Bakteriden Ayakkabı


Dubai Tasarım Haftası’nın 2018 yılındaki katılımcılarından Jen KEANE, malzeme tasarımcısı ve araştırmacısıdır. Dubai Tasarım Haftası’na bakterilerden üretilen ayakkabı tasarımı ile dahil olmuştur. Bu yenilikçi tasarım; biyoloji, moda ve teknolojiyi bir araya getiriyor. Yarı saydam görüntüdeki ayakkabı, moda endüstrisi için çevresel duyarlılık oluşturuyor. Tasarımda kullanılan bakteriler, selüloz üreterek ayakkabı yüzeyini oluşturuyor. Doğal kaynakları kullanan bu çevreci tasarım, estetik görünümü ile de dikkat çekiyor.


Görsel dubaidesignweek.ae adresinden alıntılanmıştır.


Ortak Noktalar


2020 Dubai Tasarım Haftası, 2019 yılında gerçekleşen küresel salgın tehdidi nedeniyle hibrit olarak gerçekleşmiştir. Merkezi Montreal olan yeni medya stüdyosu Studio Iregular, kamusal sanat çalışması ‘Ortak Noktalar’ ile tasarım haftasına dahil olmuştu. Yarattıkları kamusal sanat ile katılımcı grupların kamusal sanat ile nasıl ilişkiler kurduğunu inceleyen çalışma, yapay zeka kullanılarak geliştirildi. İzleyicilerin hareketleri ile etkileşimli olarak çalışan sistem, yansıtıcı ekranda katılımcıların yönelimi ile şekilleniyor.


Görsel designboom.com adresinden alıntılanmıştır.


Hatch


Yaratıcı çalışmaları ile 2021 Dubai Tasarım Haftası’nda yer alan Yellowdot, yumurta kabuğunu kullanarak tasarladıkları aydınlatma ‘Hatch’ ile dikkatleri üzerine çekmişti. Doğal artıkları eğlenceli bir yöntemle değerlendiren ekip, tavukları kuluçkaya yatırırken kullanılan ısı lambalarından ilham alarak projelerini tasarladılar. Oldukça kırılgan yapıdaki yumurta kabukları reçine ile birleştirilmiş ve ortaya ilgi uyandıran aydınlatma tasarımı çıkmıştır. Yarı saydam yapıdaki yumurta kabukları, ışığı doğal yapısı ile dengeli bir şekilde ortama yansıtıyor. 


ASPEN olarak, sanatın dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirdiği bilinciyle sanat, tasarım ve teknoloji odaklı yazılarımıza devam ediyoruz! Diğer yazılarımızı okumak, yayınlarımızı takip etmek, yer aldığımız büyük çaplı mimari projeleri incelemek ve geniş ürün gamına sahip olduğumuz inovatif tasarımlı ürünlerimizi keşfetmek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:


dubaidesignweek.ae

downtowndesign.com

artdubai.ae



© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.