TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

70 Yıllık Hükümdarlığının Mimari Mirası

70 Yıllık Hükümdarlığının Mimari Mirası
29/09/2022
Aspen


Bu haftaki blog yazımızda son günlerin en çok bahsedilen ismi ve Birleşik Krallık tarihinin en uzun tahtta kalan Kraliçe unvanına sahip II. Elizabeth’i konu alacağız.


II. Elizabeth, 21 Nisan 1926 yılında doğdu ve 6 Şubat 1952 yılında, 25 yaşında tahta çıktı. Fransa Kralı XIV. Louis’den sonra dünyanın en uzun süre hükümdarlık yapan ismi oldu. Birleşik Krallık tarihinin en uzun tahtta kalan ismi Kraliçe II. Elizabeth, 8 Eylül 2022’de vefat etti. Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Birleşik Krallık’ın dahil olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin kraliçesi II. Elizabeth, uzun hükümdarlık süresince birçok mimari akıma şahit oldu. 70 yıllık hükümdarlık sürecinde birçok önemli binanın da açılışını yaptı. Tarihin en uzun saltanatta kalan isimlerinden biri olan II. Elizabeth’in bizzat açılışını yaptığı, en dikkat çeken 5 yapıyı bu haftaki yazımızda inceliyoruz.


Görsel dezeen.com adresinden alıntılanmıştır.

Tahta geçtiği yılda İngiltere’nin en uzun yapısı St Paul Katedrali idi. Londra’nın günümüz şehir silüeti ise çoğu 150 metrenin üstünde olan yüksek katlı ofis binalarından oluşuyor. Elizabeth döneminde inşa edilen binaları tanımlayacak bir mimari terimin olmadığı ifade edilir. Buna karşın, İngiltere’nin sahip olduğu kentsel dokunun farklı birçok mimari tarza ev sahipliği yaptığı söylenebilir.

Sidney Opera Binası, Sidney, Avustralya, Jørn Utzon

Sidney Opera Binası

Sidney’in sembolü olan ve 20. yüzyılın en önemli yapılarından biri olarak kabul edilen opera binası, 1973 yılında resmi olarak açılmıştır. Açılışına bir milyondan fazla kişinin katıldığı belirtilen yapıyı Danimarkalı mimar Jørn UTZON tasarlamıştır. Tasarımcısına 2003 yılında Pritzker Mimarlık ödülünü kazandıran yapının mühendislik çalışmalarını ise Arup üstlenmiştir. Yapının inşaatı 14 yılda tamamlanabilmiştir. 1973 yılında resmi açılışını yapan Kraliçe, ‘’Sydney Opera Binası dünyanın hayal gücünü ele geçirdi.’’ demiştir.

Lloyd’s Binası, Londra, İngiltere, Richard Rogers

Lloyd’s Binası

Yüksek teknoloji mimarisinin önemli örneklerinden biri olan radikal yapı, City of London’da yer almaktadır. Yapı, Lloyd’s of London sigorta şirketinin genel merkez binası olarak hizmet vermektedir. Tasarımı ünlü İtalyan mimar Richard ROGERS’a ait olan yapı, içi dışarıda olan bina olarak da bilinmektedir. Bina içerisinde açık alanlar yaratmak isteyen mimar, asansör ve merdiven gibi sirkülasyon alanları dışarıda yer alacak şekilde tasarımı gerçekleştirmiştir. Dikkat çeken bir tasarıma sahip olan çok katlı yapının açılışı, 1986 yılında gerçekleşmiştir. Açılışı gerçekleştiren Kraliçe, ‘’Yapı, şüphesiz hem şehrin silüeti açısından hem de Lloyd’s’un tarihi açısından bir dönüm noktasıdır.’’ demiştir.

Tate Modern, Londra, İngiltere, Herzog & de Meuron

Tate Modern

Birleşik Krallığın başkenti Londra’da yer alan müze, birçok sayıda ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerine ev sahipliği yapıyor. Thames Nehri kıyısında yer alan yapının tasarımı, ünlü İsviçreli mimarlık ofisi Herzog & de Meuron tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha öncesinde Bankside Elektrik Santrali olarak kullanılan yapı, modern ve tarihi geçmişini koruyarak yenilenmiştir. Müzenin açılışını 2000 yılında, Kraliçe II. Elizabeth gerçekleştirmiştir.


British Museum, Londra, İngiltere, Foster + Partners

British Museum

Şu andaki resmi adı ‘’Kraliçe II. Elizabeth Büyük Mahkemesi’’ olan British Museum, 2000 yılında çatısındaki ekleme ile tekrar açılmıştı. Eski binanın sahip olduğu üstü açık orta avluyu örten cam çatının tasarımı, İngiliz mimarlık ofisi Foster + Partners tarafından gerçekleştirilmiştir. Mozaik cam üst örtü yapıya yüzde 40 kapalı alan kazandırmıştır. Yapı, 2000 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından resmi bir törenle açılmıştır.

Gateshead Milenyum Köprüsü, Newcastle, İngiltere, WilkinsonEyre

Gateshead Milenyum Köprüsü

İngiltere’de Newcastle ve Gateshead şehirlerini birbirine bağlayan hareketli köprü, 2002 yılında resmi olarak açılmıştır. Özgün tasarıma sahip köprü, altından tekne ve gemilerin geçişine izin verecek şekilde inşa edilmiştir. Deniz araçlarını geçişine izin vermek için köprüde hareketli iki kemere sahiptir. Hareket halindeyken gözü anımsatan köprünün açılışı, Kraliçe II. Elizabeth tarafından yapılmıştır. Ayrıca köprü, aynı yıl İngiltere’nin en prestijli ödüllerinden biri olan Stirling Ödülünü kazanmıştır.

Teknoloji ve tasarım odaklı gelişmeleri yakından takip ederek bunları ürünlerinde en iyi şekilde entegre eden ASPEN, güncel ve ilgi çekici içeriğe sahip yazılarına devam ediyor! Diğer yazılarımızı takip etmek için ve de geniş ürün gamına sahip olduğumuz inovatif tasarım ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:

dezeen.com

archdaily.com


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.