TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Yeni ve Eskinin Ahengi; Mimaride Modern ve Klasik

Yeni ve Eskinin Ahengi; Mimaride Modern ve Klasik
09/03/2023
ASPEN

Yarattığı mekanlarla çevremizi saran, sokakları, kentleri oluşturan yapıların her biri mimari eserdir. Bu eserlerden bazıları geçmişten günümüze kadar ayakta kalabilmiş veya yenilenmiştir. Klasik izler taşıyan tarihi binalar, sahip olduğu geçmiş nedeniyle özeldir ve önemlidir. Günümüz modern yapıları ise daha cesur ve yenilikçi araçlarla inşa edildiği için kendine has özellikler barındırır.


Yaygın olarak göremesek de klasik ve modern yapılar bazen iç içe geçebilir, zaman kavramının donuklaştırdığı bir bütünlük oluşturabilir. Klasik ve modern mimarinin harmanlandığı; Frank Gehry’nin Dans Eden Ev projesinden Zaha Hadid’in Belçika limanındaki uzay gemisini anımsatan projesine kadar birbirinden farklı, göz alıcı 8 projeyi yakından inceliyoruz.



Prag, Çek Cumhuriyeti, Dans Eden Ev

1- Dans Eden Ev (Prag, Çek Cumhuriyeti)
Tasarımlarında kavisli ve amorf yüzeyleri sıklıkla tercih eden ünlü Mimar Frank Gehry, Çek Mimar Vlado Milunić ile Dans Eden Ev projesinin tasarımını gerçekleştirmiştir. Bina, yatırım bankası Nationale-Nederlanden için bina inşa edilmiştir. Yapının gerçek adı, Hollywood’un ünlü dans çifti Fred Astaire ve Ginger Rogers’a ithaf edilmişti ve adı Fred and Ginger’dı. Daha sonraları yapı, halk arasında Dans Eden Ev olarak bilinirlik kazanmıştır. Yapıldığı dönemde Çek halkı, yapının Prag’ın tarihi dokusuna uygun olmadığını savunmuş ve yapıyı eleştirmiştir. Günümüzde ise yapı, Prag’ın ekonomisine katkı sağlayan bir kent işareti öğesidir.



Toronto, Kanada, Ontario Kraliyet Müzesi ©Steven Evans


2- Ontario Kraliyet Müzesi (Toronto, Kanada)

Kanada, Toronto’da konumlanan yapı bir sanat, dünya kültürü ve doğa tarihi müzesidir. Yapının mimarı, radikal tasarımları ve uygulamalarıyla ünlü Daniel Libeskind’dir. Müze ilk olarak 1914’de Neo-Romanesk tarzda inşa edilmiştir. Daha sonra Art Deco stili ile restore edilmiştir. 2006 yılında Daniel Libeskind müzeye modern bir eklenti yapmıştır.




Görsel achdaily.com adresinden alıntılanmıştır. / Santpedor, İspanya, Sant Fransesc Kilisesi ©Jordi Surroca


3- Sant Francesc Kilisesi (Santpedor, İspanya)

Kilise 18.yy Fransisken Rahipleri tarafından inşa edilmiş ve 19.yy’da terk edilmiştir. 2000’li yıllara kadar ayakta kalabilen kilise bakımsızlık nedeniyle kötü durumdayken, Mimar David Closes’in yenileme projesi ile bambaşka bir şekle bürünmüştür. Bugün kilise, nefes kesen bir atmosfere sahiptir.



Görsel arquitecturaviva.com adresinden alıntılanmıştır. / Elciego, İspanya, Hotel Marqués de Riscal


4- Hotel Marques de Riscal (Elciego, İspanya)
Bina İspanya’nın Bask Bölgesinde konumlanmaktadır. Otel ilk olarak 1858 yılında inşa edilmiştir. Projenin mimarı, ünlü Guggenheim Bilbao Müzesi’nin de mimarı olan Frank Gehry’dir. Proje bir genişletme projesi olduğu için tarihi yapı ile bütünleşik bir tasarıma sahiptir. Frank Gehry, klasik tarihi yapının çevresini tasarımı ile sarmalamıştır.



Görsel mvrdv.nl adresinden alıntılanmıştır. / Amsterdam, Hollanda, Kristal Ev


5- Kristal Ev (Amsterdam, Hollanda)
Kristal Ev, Amsterdam’ın tarihi bölgesinde yer almaktadır. Proje MVRDV tarafından tasarlanmıştır. Proje cephesinde klasik tasarımdan modern tasarıma geçiş yansıtılmak istenmiştir. Bunu gerçekleştirebilmek için cephede cam tuğla ve geleneksel tuğla bir arada kullanılmıştır. Zemin kotlarda kullanılan cam tuğlalar üst kotlara çıktıkça yerini geleneksel tuğlalara bırakmaktadır.



Görsel berlin.de adresinden alıntılanmıştır. / Berlin, Almanya, Berlin Yahudi Müzesi ©Günter Schneider


6- Berlin Yahudi Müzesi (Berlin, Almanya)

Üç ayrı yapıdan oluşan müzenin iki binası Mimar Daniel Libeskind tarafından tasarlanmıştır. Müzenin içinde yer alan tarihi bina 1933’te inşa edilmiştir. Müze Avrupa’nın en büyük Yahudi Müzesidir. Daniel Libeskind müzenin tasarımında dar ve keskin dönüşler kullanmıştır. Mimar, müzenin tasarımı ile 2. Dünya Savaşı’nda Yahudi olmanın zorluğunu yansıtmak istemiştir. Yapı yukarıdan bakıldığında zikzaklar çizmektedir.



Hamburg, Almanya, Elbphilharmonie Hamburg


7- Elbphilharmonie Hamburg (Hamburg, Almanya)
Elbe Nehri üzerinde konumlanan yapı 2017 yılında açılmıştır. Yapı, konser salonu olarak fonksiyon göstermektedir. Binanın tasarımı Herzog & de Meuron tarafından gerçekleştirilmiştir. Konser salonu binası, 1963 yılında inşa edilen bir deponun üzerine kuruludur.



Antwerp, Belçika, Liman Karargahı


8- Liman Karargahı (Antwerp, Belçika)

Yapının tasarımı, müthiş yaratıcı zekaya sahip, dünyanın belki de gelmiş geçmiş en ünlü kadın mimarı olan Zaha Hadid’e aittir. Bina alışılmadık tasarıma sahiptir ve görenlerde uzay gemisi izlenimi yaratmaktadır. Yenileme ve genişletme çalışmalarından önce itfaiye istasyonu olan yapı, çalışmaların tamamlanması ile merkezi karargaha dönüştürülmüştür. Tarihi yapının üzerinde konumlanan ve havada asılı duruyor hissi oluşturan bina, iki büyük ayak üzerine inşa edilmiştir.


ASPEN olarak özgün tasarım, kalite ve ürün çeşitliliği değerlerimizi koruyarak üretime hız kesmeden devam ediyoruz. Asma tavan (ahşap/metal), bölme duvar, yükseltilmiş döşeme ve LED aydınlatma ürünlerimiz ile yapıların tasarımına estetik boyut kazandırıyoruz. Bu hafta, klasik ve modern mimarlığın bir arada yer aldığı yapılara değindik. Tasarım odaklı diğer yazılarımıza erişebilmek ve yer aldığımız referans projelerimizi incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.