TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Sürdürülebilir Geleceğe Adım: Mimariye Yön Veren 3D Baskı Projeleri

Sürdürülebilir Geleceğe Adım: Mimariye Yön Veren 3D Baskı Projeleri
19/01/2024

Üç boyutlu baskı ; sanal formda tasarlanan bir nesnenin katmanlı üretim tekniğiyle katı modele dönüştürülmesidir. 3D Baskı, yeni ürünleri çok hızlı ve hassas bir şekilde oluşturabildiği için diğer geleneksel üretim süreçleriyle karşılaştırıldığında oldukça avantajlıdır.


 Görsel https://www.abkteknik.com ve https://studiorap.nl alınan fotoğraflarla oluşturulmuştur.


3d baskıda plastikler ve polimerler kullanılır. Ayrıca geri dönüştürülmüş ve organik olarak türetilmiş malzemelerden de üretilebilirler bu sayede de çevreye zararları minimum seviyeye indirilir. Bu malzemeler çok yönlüdür ve estetik gereksinimleri karşılayacak şekilde formüle edilebilirler. 

İnşaat sektöründe 3D baskı kullanmanın avantajı, malzeme israfından kaynaklanan üretim maliyetinden tasarruf sağlamasıdır. Genellikle sera gazı emisyonlarının yaklaşık %40'ından sorumlu olan dallardan inşaat ve mimarlık, 3D baskının faydalı olabileceği iki temel alandır. İnşaat sektöründe 3d yazıcı kullanılan projelerin bazılarına birlikte göz atalım. 


Geri Dönüştürülmüş Plastikten Yapılmış Tamamen 3D Baskılı Bir İç Mekan

Plastik geri dönüşüm süreçlerini en üst düzeye çıkarmak için ve karbon ayak izine dikkat çekebilmek için Nagami ve Ecoalf, bugüne kadarki en büyük 3D baskı projesini geliştirmek için güçlerini birleştirdi. Projede küresel ısınma sonucu çatlayan ve eriyen bir buzulun görsel etkisinden ilham alındı, yaklaşık 90 m2 alanı kaplayan sürükleyici bir deneyime dönüştürüldü. Yaklaşık 3,3 ton %100 geri dönüştürülmüş plastikten basılan ve her ayrıntıya dikkat edilen iç mekân, daha temiz, daha sürdürülebilir projelere adım atılabileceğinin bir göstergesi oldu.



Görsel https://www.archdaily.com sitesinden alınmıştır.


Seramik Ev 

Ceramic House Studio ile RAP, gelenekselliği ve yeniliği harmanlayarak mimari ifadeyi yeniden şekillendirdi. Studio RAP, caddenin tarihi karakteristik yapısını sürdürerek ve bölgenin genel karakterini koruyarak cephe süslemelerinin ölçeğini, boyutunu, türünü ve rengini komşu yapılarla entegre olabilecek şekilde tasarladı. Cephede her biri yaklaşık 40 x 20 cm boyutunda, inci beyazı ve hafif sarı dokunuşlu büyük 3D baskılı seramik karolar bulunuyor. Üst katlarda, binanın cephesinde kırmızının üç farklı tonunda parlatılmış 3D baskılı tuğlalar sergileniyor.  Bu çalışmanın sonucunda tarihi çevreyle uyum sağlayan ve çevredeki binalar arasında öne çıkan lüks bir butik ortaya çıkartıldı. 


Görsel https://studiorap.nl sitesinden alınmıştır.



Görsel https://studiorap.nl sitesinden alınmıştır.



Striatus – İlk 3D Baskılı Köprü

İnşaatçıların geleneksel teknikleriyle, mühendislik ve robotik üretim teknolojilerinin birleştiği türünün ilk örneğidir. Block Araştırma Grubu, Venedik'teki bir parkta güçlendirme olmadan 12 x 16 metrelik kemerli bir yaya köprüsü inşa etmek için Zaha Hadid Mimarlıkta ki hesaplama ve tasarım grubu ile birlikte çalıştı. "Striatus" adı verilen yapı, geleneksel yığma köprülere benzer bir kemer oluşturan 3d yazıcılarla oluşturulan bloklarla inşa edildi. 



Görsel https://www.archdaily.com sitesinden alınmıştır.



Görsel https://www.incremental3d.eu/ sitesinden alınmıştır.



3D Baskılı Film Stüdyosu Tasarım Süreci

Casinos Avusturya ve Avusturya Piyango Grubu, ilk 3D baskılı film stüdyosunun tasarımını yapmak için Philipp Aduatz’ la bir proje yürütüldü. 3d yazıcı teknolojisi ve led ışık teknolojisinin birleşmesiyle yeni bir proje ortaya çıkartıldı. Yenilikçi özel bir harçtan 3d beton baskı işlemi kullanılarak 10 blok basıldı. Tüm  parçalar yatay düzlemde birbirine vidalandı. Bloklar arasında 14 tane led şerit takıldı. Duvar istenildiği takdirde tamamen sökülebilir ve kullanım şekline göre yeniden değerlendirilebilir. Baskı teknolojisi ve aydınlatma teknolojisi tasarıma mükemmel bir şekilde entegre edildi.



Görsel https://www.archdaily.com sitesinden alınmıştır.



Kaynakça

https://www.philippaduatz.com/portfolio-item/3d-printed-film-studio-process/

https://parametric-architecture.com/3d-printing-in-architecture/

https://theconversation.com/3d-printing-promises-to-transform-architecture-forever-and-create-forms-that-blow-todays-buildings-out-of-the-water-198954

https://nagami.design/en/project/ecoalf/

https://www.incremental3d.eu/


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.