TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Serinleten Dönüşüm Projesi: Arequipeña Bottle Tiles

Serinleten Dönüşüm Projesi: Arequipeña Bottle Tiles
19/10/2023

Peru’da bulunan Arequipa şehri, dünyadaki en yüksek radyasyon seviyelerinden birine sahiptir. Ozon tabakasının ve diğer coğrafi faktörlerle birlikte sorun daha da kötüleşmekte ve yaşayan binlerce kentli bu durumdan etkilenmektedir. Yaşayan pek çoğu da geç olana kadar tehlikenin farkında değil. Cerveza Arequipeña Bira ve sivil organizasyon olan Por Un Perú sin Cáncer, sorunla yüzleşmek ve açık alanlarda güneş ile başa çıkmak adına farkındalık yaratmak için VMLY&R ile güçlerini birleştirdi.


 

Cerveza Arequipeña Bira şişelerinin biçimlendirilerek kullanıma hazır hale getirilmesi


Güneş ışınlarından korunma hedefi ile başlayan projenin ilk adımı için Arequipeña bira şişeleri kamusal alandaki bir tasarımda kullanılabilecek bir malzeme olabilir mi önce bunlar test edildi. Bu şişe normalde birayı UV ışınlarından koruyan yüksek UV-400 korumasına sahiptir. Öyleyse neden bu şişeleri halkı korumak için de kullanmıyorlardı? Bu önermeden yola çıkarak, şişeleri kesmek, bu düzgün parçalanan şişeleri art arda birleştirmek ve Arequipeña şişe karoları oluşturmak için silindir şeklinden yararlandılar. Tasarımın ilk adımı bu iş birliğinde yer alan bu markasındaki bira şişelerinden yararlanarak attılar.


 

Çatıda kullanılan malzemelerin farklılaşması. Geleneksel Kiremit-Biçimlendirilmiş Cerveza Arequipeña Bira Şişeleri


Bira şişelerinden oluşturulmuş karolar, Arequipa'nın farklı yerlerine yerleştirildi ve birçok olumlu tepkiye neden oldu ve en büyük sorun olan güneş ışığının insan üzerine olan etkilerini başka yollarla nasıl en az seviyelere indiririz konusunda tartışmalara öncü oldu. Sivil organizasyon olan Por Un Perú sin Cáncer ile bir QR kod oluşturulması sayesinde, insanlar koruma ipuçları alabildiler ve hatta bulundukları yerin yakınında bir cilt kanseri taramasını planlayabilecekleri bir platform oluşturuldu.


Gölgelenme mekanının plan, kesit, görünüş çizimleri



Arequipa şehrinde bira şişelerinden çalışılmış olan yeniden kullanım projesinde tüketim maddelerinin koruma amaçlı paketlendiği, özellikle içine içecek konulan bira şişelerinin, sadece yeniden biçimlendirilerek bir çatı formuna dönüştürülmesi oldukça ilgi çekicidir. Projede bira şişeleri sadece fiziksel olarak bir biçimlendirme sürecine girmiş, kimyasal başka bir işlem yapılmamıştır. Dönüşüm projesi için kullanılan enerji miktarı da bu sayede oldukça düşüktür.

 

Durak işlevi ile yapılan şişelerden gölgelenme alanı.


Tüketim ürünü şişesinin, insanların güneşten korunmasına yardımcı bir gölgelendirilmiş alana dönüştürülmesi, pek çok tasarıma ilham kaynağı olabilecek bir projedir. Ülkenin genelinde dikkat çekilmesi gereken bir sağlık sorunun bir tasarımla nasıl etki alanının azaltılabileceği ile ilgili adımlar atılırken yolda karşılaşılan bir tasarım olarak karşımıza çıkar.


Kaynaklar

https://ogonzales.com/Bottle-Tiles

https://www.adsoftheworld.com/campaigns/bottle-tiles


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.