TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Mükemmel Akustik Koruma Nasıl Sağlanır: Döşeme ve Tavanda Konfor

Mükemmel Akustik Koruma Nasıl Sağlanır: Döşeme ve Tavanda Konfor
09/06/2022
Aspen


Kuveyt Havalimanı Ek Terminal Binası, Kuveyt, AECOM


Dünya nüfusu her geçen gün katlanarak artmaktadır. Artan nüfus aynı zamanda artan ses ve onun akabinde ortaya çıkan gürültü kirliliği demektir. Sesin mekânlarda akustik konforu bozmayacak şekilde tasarlanması, konforlu kullanıcı deneyimini üst seviyeye çıkartır.

Bu haftaki yazımızda mükemmel bir akustik koruma için mekânlarda akustik konforun nasıl sağlanabileceğine değineceğiz. Yazıyı alanında üstün performansa sahip olan “ASPEN” derledi.


Kuveyt Havalimanı Ek Terminal Binası, Kuveyt, AECOM

Akustik korumayı sağlamak, çok katmanlı ve karmaşık bir alandır. Özellikle açık ofisler, havalimanları, konser salonları gibi çok fazla ses etmeninin olduğu ortamlarda çok daha özel bir konu olduğundan, profesyonelce ele alınmalıdır.

Akustik çözümleri sağlarken mekânın işlevi, alanı kullanacak kişi sayısı ve mekânın fonksiyonel olarak ne tür yapı malzemesine ihtiyaç duyacağı önemli konu başlıklarıdır. Kamusal alan söz konusu olduğunda ise mükemmel akustiği yakalamak çok zordur. Optimum düzeyde ses konforu için kullanılan mekânda sohbet, sokak gürültüsü, arka fon müziğinin birbirleri ile dengeli olarak var olmasını sağlayacak çözümler getirilmesi söz konusu olacaktır.

Akustik koruma, konfor mekândaki sesin nasıl iletildiği ile ilişkilidir. Kişinin algısında etken olan faktörler çevredeki yüzeylerin yansıma ve soğurma seviyesine bağlı olup, sesin mekân içindeki akustik seviyesinin ölçümüyle tayin edilir.


ASPEN [Targa] Yükseltilmiş Döşeme, Kalsiyum Sülfat Özlü Panel

Akustik konfor; ses yalıtımı ve akustik iyileştirme olmak üzere iki önemli teknik konuya sahiptir. Ses yalıtımı ile daha az gürültü elde edilirken, iyileştirme ile daha iyi ses seviyesine sahip bir hacme sahip olunur. Her iki durumun sağlanabilmesi için mekân iç yüzeyini oluşturan; duvar, döşeme ve tavan malzemelerine doğrudan bağlıdır. Kullanılan yapısal malzemenin sahip olduğu kütle, hava boşluğu oranı, yansıtma ve absorbe etme oranı konforu belirleyecek unsurlardır.


ASPEN [Targa] Yükseltilmiş Döşeme

Mekânın işlevsel düzeni akustik konforu sağlamada dikkat edilecek yüzeyi de belirler. Açık plana sahip bir ofiste ses yansıtıcı ve absorbe edilecek yüzeyler tavan ve döşeme özelinde gerçekleşir.

ASPEN’in sahip olduğu geniş ürün gamı, bu konuda üstün performansa ve teknolojiye sahiptir. Ofislerde kullanım kolaylığı ve fonksiyonel çözümler sunan [Targa] yükseltilmiş döşeme sistemleri, birçok kaplama malzemesi seçeneği sunmaktadır. Geniş malzeme seçeneği ile farklı mekânlarda alana en uygun performansa sahip ürünü kullanma imkânı sağlar. Özellikle toplantı odaları gibi ses muhafazasının elzem olduğu ortamlarda karo halı uygulamasına uygun [Targa] enkapsüle panel seçimi isabetli olacaktır.


ASPEN Sunta Özlü Folyo Panel

Havalimanı terminalleri gibi kamusal ve kalabalık ortamlarda ses konforunu sağlamak için tavan kaplama sistemleri teknik açıdan önemlidir. Mimari tasarımın bütünlüğünü de oluşturan tavan sistemlerinde seçilen malzeme kullanıcı trafiğinin konforlu bir seyahat geçirmesini sağlayacaktır. Bu nedenle uzun yıllardır tercih edilen ve alanında tecrübe sahibi ASPEN, [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar Çözümleri ile önemli havalimanı projelerinde tercih edilen marka olmuştur.

ASPEN, ürün çözümleriyle teknik açıdan sağladığı dayanım ve performansın yanında estetik açıdan da birçok avantaj sunmaktadır. Geniş açıklıklara sahip taşıyıcı sistemlerden oluşan bu yapılarda gelişen teknoloji ve trendler yaratıcı tasarımların hayata geçmesini sağlamıştır. ASPEN ve onun inovatif ürünleri Pulkovo Havalimanı projesinde kullanılmıştır. Kullanılan ASPEN “Üçgen Serisi Asma Tavan Sistemi” konuya güzel bir örnektir. Tasarımsal özgürlük sunan malzeme birçok renk seçeneğine sahip olup Akustik sertifikaya da sahiptir.


Muscat Uluslararası Havalimanı, Umman, COWI - Larsen Joint Venture

Akustik muhafazayı sağlamanın birçok yolu olmakla birlikte bunu gerçekleştirirken estetiği yakalamak zordur. İki unsuru bir arada sunan özelliklere sahip ürün gamıyla ASPEN, yaratıcı mekânların üstün performansla inşa edilmesine yardımcı olmaya devam ediyor. Şimdiye kadar gerçekleşmesinde payımız olan yaratıcı projeler ve kullanılan ürünlerimizi incelemek için www.aspen.com.tr adresimizi ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:

aspen.com.tr

archdaily.com


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.