TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

İç Mimarlar Kimdir ve Ne İş Yaparlar?

İç Mimarlar Kimdir ve Ne İş Yaparlar?
20/04/2023
ASPEN


İç mimar, mimar? Bu iki meslek bugün hala birçoğumuz tarafından karıştırılabiliyor. İki mesleğin aynı olduğunu düşünenler bile mevcut. Halbuki mimarlık ve iç mimarlık arasında; görev tanımları, eğitim sistemi ve çalışma alanı bakımından büyük farklar vardır. Bugün iç mimarlarla ilgili merak edilenleri konuşacak, iç mimarlar kimdir, neden önemlidirler ve hangi işlerle uğraşırlar? gibi soruları cevaplayacağız. Hazırsanız, başlayalım!


İç Mimarlar Kimdir?

İç mimarlar, bir mekanın estetik ve fonksiyonel yönden gerekliliklerini yerine getiren, mobilya seçimi, renk uyumu, ışıklandırma, dekorasyon ve diğer tasarım unsurları ile ilgilenen profesyonellerdir. İç mimarlar, bir evin, bir ofisin, bir restoranın veya herhangi bir iç mekanın en uygun şekilde kullanılması için tasarımlar oluşturur. İç mimarlar aynı zamanda müşterileriyle işbirliği yaparak onların isteklerini ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurur ve mekan tasarımını bu şekilde oluşturur.



İç Mimarlar Neden Önemlidir?
İç mimarlar, yaşam alanların kalitesini artırır ve insanların günlük hayatlarını daha keyifli hale getiren mekanlar yaratırlar. Son zamanlarda, özellikle de pandemi sonrasında evde daha fazla vakit geçirdiğimizden, evlerimizin iç mekan tasarımları daha da önemli hale gelmiştir. Bu nedenle iç mimarlar bir evin tasarımına verimli, fonksiyonel ve estetik çözümler sunmalıdır. Çünkü doğru renk seçimi, mobilya düzenlemesi, ışıklandırma, dekorasyon stilleri ve diğer tasarım unsurları ruh halimizi ve sağlığımızı doğrudan etkileyen iç mekan unsurlarıdır. Bu unsurları dikkate alarak insan sağlığını olumlu yönde etkileyecek mekanlar yaratan profesyoneller ise iç mimarlardır.

Bir restoranın, bir mağazanın veya bir ofisin iç tasarımı, müşteri deneyimini doğrudan etkileyen faktörlerdir. Bu nedenle iç mimarlar işletmelerin verimliliğini artırmak ve müşterilerin ilgisini çekebilmek için doğru tasarım kararları vermek zorundadır. Doğru tasarım kararları için doğru malzemeleri kullanmaları önemlidir. ASPEN iç mekan çözüm ürünleri ile dört farklı ana başlık altında modern ve geniş ürün gamına sahiptir. Asma tavan, bölme duvar, zemin ve LED aydınlatma alanlarında son teknolojik ürünleri ile iç mimarların işlerini kolaylaştırmaktadır.


İç Mimarların İş Tanımı Nedir?
Sektörel gelişmeleri takip etmesi gereken ve farklı disiplinden kişilerle kolektif bir şekilde çalışan iç mimarlar, bir mekanın tasarımı sürecinden teslim edilme sürecine kadar birçok farklı aşamada yer alır. İç mekan tasarımını en iyi şekilde tamamlamak için dekorasyon ve mobilya seçimlerinde dikkatli davranırlar.

Ayrıca bir iç mimar bir iç mekan projesi için aydınlatma planını oluşturur, döşeme ve duvar kaplaması kararlarını verir, bilgisayar destekli programlar kullanarak kat planları üzerinde tasarımlarını detaylandırır, proje için zaman çizelgesi oluşturur, malzeme ve işçilik masraflarını hesaplar ve proje bütçesini oluştururlar.


İç Mimarlar ve Mimarlar Arasındaki Fark Nedir?
İç mimarlar ve mimarların her ikisi de yapıların tasarımı, planlama ve uygulama alanlarında etkin rol oynayan profesyonellerdir. Ancak her iki meslek farklı beceri ve sorumluluklara sahiptir. İç mimarlar ve mimarlar farklı eğitim alır ve farklı bölümden mezun olurlar. Mimarlar üniversitelerin Mimarlık Fakültelerini tamamlarken iç mimarlar İç Mimarlık Fakültesinde eğitimlerini tamamlarlar.

İç mimarlar bir mekanın iç tasarımı ve kullanım konforundan sorumluyken mimarlar daha çok yapısal tasarım ve teknik bilgilerinden sorumludur. Mimarlardan tasarım becerilerine ek olarak analitik becerilere de sahip olması beklenirken iç mimarlardan ise daha çok estetik beceriler üzerine uzmanlaşması beklenir. Sonuç olarak her iki meslek yapının farklı kısımlarında uzmanlaşan profesyonellerdir fakat çalışma alanları iç içedir.

İç mimarlar yaşam alanlarımızı tasarlayan önemli kişilerdir ve iç mekan düzenlemelerini gerçekleştirirken birçok farklı disiplinden kişiyle birlikte çalışırlar. ASPEN olarak bizler de özgün tasarım ve kaliteli ürün çeşitliliği değerlerimiz ile iç mekan tasarımlarına değer katmaya devam ediyoruz. Asma tavan (ahşap/metal), bölme duvar, yükseltilmiş döşeme ve LED aydınlatma ürünlerimiz ile yapıların iç mekan tasarımlarında iç mimarlar ile birebir temas halinde çalışıyoruz. Sektöre yönelik gelişmeleri yakından takip ederek her hafta yeni içerikler oluşturuyoruz.

Bu haftaki yazımıza ek, diğer yazılarımıza erişebilmek için bizi www.aspen.com.tr adresinden ziyaret edebilirsiniz.

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.