TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

HASTANE YAPILARINDA AYDINLATMA

HASTANE YAPILARINDA AYDINLATMA
06/08/2021

Hastane yapıları günün her saati yapay aydınlatmaya ihtiyaç duyan ve yine günün her saati aktif bir şekilde kullanılan yapılardır. Bununla birlikte çeşitli işlevler için özelleşmiş oda ve bölümlerin yer aldığı yapılar olarak hastene yapılarının aydınlatılması konusuna titizlikle yaklaşılması gerekmektedir. Bu sebeptendir ki hastanelerin aydınlatılmasına yönelik düzenlenmiş çeşitli yönetmelikler ve belirlenmiş standartlar bulunmaktadır.

Hastaneler, hem hastalar hem hasta yakınları hem de personeller için kullanım süresi oldukça uzun olan yapılar olma özelliği taşırlar. Aydınlatılması konusunda da hastane yapılarının kullanıcısı konumundaki bireylerin fiziksel ve mental ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Aydınlatma kalitesinin insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkileri pek çok çalışma ve bilimsel makale ile kanıtlanmıştır. Hastalar ve hasta yakınlarının psikolojik durumlarının önemi, sağlık çalışalarının çalışma verimi, iş güvenliği, enerji verimliliği, hijyen gibi durumlar göz önünde bulundurarak hastanelerin aydınlatılmasının çok yönlü bir konu olduğu söylenebilir. Bu sebepten hastanelerde, doğal ışığın ulaşamayacağı ve hatta doğal ışık kullanmanın tercih edilmediği mekanların aydınlatılmasında, profesyonel bir yaklaşım gerekmektedir. Bu bakış açısıyla Aspen Yapı ve Zemin ailesi olarak ürettiğimiz Lumuner LED aydınlatma ürünlerimiz hastenelerde, okullarda, ofislerde, fabrika ve alışveriş merkezlerinde sıklıkla tercih edilmektedir.


Lumuner LED Aydınlatma sistemlerimiz ile hastane aydınlatılması konusunda hiçbir detayı atlamadan, bütün ihtiyaçlara titizlikle cevap veriyoruz.

Her mahalde farklı ışıklık seviyesi olması gerekmektedir, örneğin genel bekleme alanlarında 200 lüks olması gerekirken, muayene odalarında  500 lüks, ameliyathanelerde ise 1000 lüks ışığa gerek duyulmaktadır. Lumuner olarak her mahal için ayrı ayrı aydınlatma hesabı yaparak optimum düzeyde aydınlatma armatürünü belirlerken, UGR<19 değere sahip armatürler ile de gözlerdeki kamaşmayı önleyerek, hem hastane çalışanı hemde hasta için uygun aydınlatma standartını sağlanmaktadır.

Gün içerisinde kullanılmayan bazı alanların aydınlatmaları uzaktan kontrol (otomasyon) yardımı ile açılıp kapatılabilir ya da ışık seviyesi düşürülebilir, böylece enerji tasarrufu sağlanır. Lumuner LED aydınlatma armatürleri otomasyona uygun alt yapılı olarak üretilmektedir.

Lumuner LED aydınlatma armatürleri hastaneler için özel olarak antibakteriyel fırın boyalar ile boyanıp, ortamdaki hijyeni korumaktadır.

Ameliyathanelerde tamamen steril armatürler kullanılmalıdır, Lumuner TILE ZONE STERIL serisi ile Aspen olarak bu ihtiyaca da cevap vermekteyiz.

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.