TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

FRANSA'NIN ŞARAP CENNETİ: BURGONYA

FRANSA'NIN ŞARAP CENNETİ: BURGONYA
14/06/2021

Burgonya (asıl adı Bourgogne / “Borgoyn’’ olarak okunur) neresi diye merak edecek olursanız, haritaya bakmaksızın Paris ile Lyon arasında doğuda kalan kısmı olarak düşünebilirsiniz. Fransa’nın 18 bölgesinden yalnızca biri olarak, geçmişte tek bir bölge olan Bourgogne, geçen yıl yapılan reform ile Franche- Comté ile birleşerek tek bir isimde anılır oldu. Ülkenin geri kalan yerlerinden farksız olarak burası da yeşiller içinde ve çok sayıda Ortaçağdan kalma mimari yapıya sahip. Ama damaklara sunduğu lezzetler en iyi manzaradan bile daha iyi.

Rota Başlangıcı: Semur-en-Auxois

Paris’ten araçla yola çıkıp buraya ulaşmak yalnızca 3 saatinizi alıyor. Yol boyunca elbette küçük köşkler görmek mümkün ama Fransa’ya özgü Chateu ile başlayan küçük bağlar ve yerel şarap üreticileri buranın en önemli değerleri. Her on kilometrede bir durmanızı gerektirecek bu değerleri izleyerek Semur-en-Auxois’ya ulaşıyoruz. Burası bir Ortaçağ şehri; değirmenleri, kuleleri, taş evleri ve sokaklarıyla hala ayakta. Fransa’da yiyebileceğiniz en iyi Beuf Bourguignon* ise burada. Rotanın devamında ise hardal şehri olarak bilinen Dijon var. Resmi olarak Dijon, bölgenin en büyük illerinden biri olarak kabul ediliyor. Bir diğeri ise Baeune şehri. Baeune’un mimarisi diğer yerlerden biraz farklı. Dik çatılar üzerine yerleştirilmiş rengarenk desenli kiremitler ile biraz İskandinav şehirlerini hatırlatıyor. Gerçek lezzetli şarap yolu sayılan ‘Route des Grands Crus’’nün başlangıç noktası burası. Baeune şehrinden sonra kötü bir şarap içme ihtimaliniz yok. Ama özellikle bir adres isterseniz Baeune’a yalnızca birkaç kilometre ötede olan Pommard kasabasına yönelmeniz gerek. Ucuzundan pahalısına çeşitli kırmızı şarapları olan Pommard’ın sayılı kafelerinde yalnızca o bölgeye ait peynirlerini de denememek olmaz. Yılda 3000 milyon ton şeker yapan Fransa’nın “Bonbon’’ üreticileri de civar köylerde konuşlanmış; gövdeli şaraplar üzerine bu renkli şekerlerden yemeden durulmaz.


Rota Sonu: Macon

Yol üzerinde sayısız bağ ve şato görüp, şarap tattıktan ve şekerlemelerle ağzı tatlandırdıktan sonra Macon’da mutlaka Gnôle (nyol olarak okunur) içmek gerekiyor. Gnôle genelde evlerde kolaylıkla yapılan, oldukça sert bir içki. Fransızlar öğle yemeklerinde ya da sabahları yarım çay bardağı kadar bu sert içkiyi içmekten geri durmuyorlar. Çeşitli bitkiler ile alkolün dinlendirilmesinden elde edilen Gnôle’e bazen limon ya da şeker ekleyerek tadını yumuşatıyorlar. Kısaca Burgonya, Fransa’nın sadece şarabı ile değil, diğer lezzetleriyle de öne çıkan bir seyahat rotası oluyor.

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.