TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Chicago'nun Üçüncü En Yüksek Binası olan St. Regis (Vista) Kulesi

Chicago'nun Üçüncü En Yüksek Binası olan St. Regis (Vista) Kulesi
22/09/2022
Aspen

St. Regis Kulesi, Chicago, Studio Gang / ©Paul Clemence


Chicago’nun üçüncü en yüksek binası St. Regis, Paul CLEMENCE tarafından fotoğraflandı. Önceki adı Vista Kulesi olan ve sonrasında St. Regis olarak değişen yapı 101 katlı. Kule sıralı ve birleşik yapıdaki üç hacimden oluşuyor. Önünde yer alan nehirle kuvvetli bir bağlantısı bulunuyor ve kamuya açık mekanlar yaratıyor. Tasarımdaki yaklaşımları, kamusal alanla bağlantısı ve şehir siluetini yenileyen yapısı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Ünlü fotoğrafçı ve sanatçı Paul CLEMENCE’in gözünden fotoğraflar ile St. Regis Kulesi’ni gelin yakından inceleyelim.


St. Regis Kulesi, Chicago, Studio Gang / ©Paul Clemence


Görsel studiogang.com adresinden alıntılanmıştır.

St. Regis Chicago’da, Chicago Riverwalk ile Lakeshore East Park arasında konumlanmıştır. Binanın tasarımına imza atan Studio Gang, kulenin yerden yükselen yapısı ile kentlinin iki alan arasındaki sirkülasyonunu kesmemeye özen göstermiştir. Bunun için binanın orta kısmı yerden tamamen yükseltilmiştir. St. Regis Kulesinin etrafında yer alan parka ulaşım için yapının çevresinden değil de altından geçilerek ulaşım sağlanabilmektedir. Böylelikle zeminle bağlantısı kesilen bina, çevresinde yer alan kamusal alanın gezilebilmesine engel olmamıştır. Kulenin bu kısmını inşa edebilmek için de yenilikçi yöntemler kullanılmıştır.


St. Regis Kulesi, Chicago, Studio Gang / ©Paul Clemence

St. Regis Kulesi alışılagelmiş gökdelenlerden farklı bir forma sahip yapısı ile dinamik bir ritimle gökyüzünde yükselmektedir. Bu dinamik mimari tasarım, belirli bir ana modülün tekrarlanması ile şekillenmiştir; her bir ana modül, üstü kesilmiş piramit şeklini anımsatmaktadır. Paul CLEMENCE’nin fotoğraflarında da göründüğü gibi yapının alışılagelmiş dikdörtgen formu dışındaki geometrisi, güneş ışığı alma oranını etkilemiştir. Kulenin formu nedeniyle cephe yüzey alanı genişlemiş ve yapı içindeki hava sirkülasyonu en uygun düzeye gelmiştir.


St. Regis Kulesi, Chicago, Studio Gang / ©Paul Clemence

St. Regis kulesi; 5 yıldızlı otel, konut, restoran ve sosyal alanlara sahip işlevleri ile hizmet vermektedir. Kulenin üç ayrı hacminden biri 191 odalı otel işletmesi olup, diğer hacimlerde yer alan katlarda ise 393 apartman daireleri yer almaktadır. Dünyanın en iyi restoranlarından olan The Alinea Group da bu projede yerini almıştır. Ayrıca, kademeli olarak yükselen yapının üst katları teras bahçesi olarak hizmet vermektedir. Teraslar, kulede yarattığı yeşil alanlar ile oldukça dikkat çekici olmuştur.


St. Regis Kulesi, Chicago, Studio Gang / ©Paul Clemence

Paul CLEMENCE’nin fotoğraflarından yansıyan bir diğer dikkat çekici unsur da cephenin komple şeffaf ve gradyan yapıda olmasıdır. Cephede kullanılan camlar, güneş enerjisinden en iyi şekilde yararlanmak için farklı renklerde tercih edilmiştir. Kulede en geniş zemin kotunda daha şeffaf camlar tercih edilirken, zemin alanı en küçük kotlarda daha koyu camlar tercih edilmiştir.


St. Regis Kulesi, Chicago, Studio Gang / ©Paul Clemence

2021 yılında kullanıma açılan St. Regis kulesi, 2022 yılında ödüle layık görülmüştür. Yüksek Binalar ve Kentsel Habitat Konseyi tarafından verilen 300-399 metre aralığındaki En İyi Yüksek Bina Ödülünde Mükemmellik Ödülünü kazanmıştır.

ASPEN olarak birçok prestijli projede yer almaya devam ediyoruz; tasarım, kültür ve sanat odaklı içerikleri derlediğimiz yazılarımız ile gündemi sizlerle buluşturuyoruz. Mimarlık, iç mimarlık, tasarım, yaşam, kültür-sanat konulu gelişmelerin kaleme alındığı blog yazılarımızı takip etmek, yer aldığımız referans projelerini incelemek ve inovatif ürünlerimiz hakkında bilgi almak için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:

archdaily.com

studiogang.com



© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.