TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

CEPHELERİN KONFOR PERDELERİ

CEPHELERİN KONFOR PERDELERİ
16/07/2021

Bunun için ileri teknolojilere değil, yaşadığımız coğrafyaya ve geçmişine bakmamız yeterli. Mimarlık geçmişten bugüne yaşadığı coğrafyayı okuyan, doğal kaynakları kullanarak kendine yön çizen bir disiplindir. Özellikle Akdeniz bölgesi gibi nemli ve sıcak iklimli bölgelerde, güneşten korunurken aynı zamanda güneş ışığının da keyfini sürmek, olduğunuz mekanda rahat hareket edebilmek için aslında uzun yıllardır kullanılan termal konfor sistemi ‘perforasyon’ olarak adlandırılır. Pencerelerimizin perdeleri gibi binaları perdelemek olarak özetleyebileceğimiz bu sistem mantık olarak Eski tip Türk mimarisinde, Osmanlı saray ve şehir mimarisinde, Orta doğu ve İslam mimarisinde ve günümüzde sıkça kullanılır. Sürdürülebilir, pratik ve ekonomik bu sistem sayesinde binalarımızı iklimlendirmemiz ve havalandırmamız mümkündür. Havalandırmanın yanı sıra sunduğu mahremiyet ile de ‘perde’ vazifesi gören bu sistem, günümüz teknolojilerinin gelişimi ile binalara ‘estetik kimlik’ de kazandırmaktadır. Perforasyon teknik olarak metal malzemeyi kullanım alanlarından biridir. Birçok farklı amaç için mimari tasarımlarda kullanılır. İnşaat sektöründe mimari açıdan farklı alanlar için estetik ve işlevsel bir tasarım sunan perfore metal, bina yapılarından ızgaralara, park alanlarından yüzey ve tavana kadar birçok değişik noktada kullanılabilmektedir.

İç mekanda perforasyon neler sağlar?

- Perforasyon iç mekanda sağladığı ısı yalıtım etkisiyle; tavan ve döşemelerde, elek ile çiftlerde, güneş gölgelikleri gibi birçok farklı yerde etkin olarak kullanılmaktadır.

- Estetik ve tarz bir görünüm yakalaması, aynı zamanda güvenlik açısından koruma sağlaması için perforasyonlar düzgün bir ölçek altında hazırlanır.

- Işık geçirgenliği sayesinde güneş ışınlarından dengeli biçimde yararlanılmasına fırsat verir. Böylece daha ferah bir alan yaratılırken, ısıdan faydalanma imkanı elde edilir.

- Kaymazlık yaratması mekanda güvenilir bir etki sağlar.

- Akustik verimlilik sayesinde mekanın daha alternatifli kullanılmasına olanak verir.

- İç mekanlarda seperatör olarak özgürce kullanım imkanı sunar.

Perforasyon ve Akustik

İç mekanda perforasyon kullanılmasının en büyük avantajı ise akustik yalıtım sağlamasıdır. Ofis, konferans salonu vb. gibi kalabalık mekanlarda gürültü oluşumunu önlemek, sadece anlatıcıyı, öğretmeni, konuşmacıları ya da sahne sanatlarını izlemek için akustik bir çözüm tercih etmek gerekir. Özellikle asma tavanlarda bu etkiyi sağlamak için perforasyon tercih edilir.

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.