TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Cephe Tasarımında Yenilikçi Yöntemler

Cephe Tasarımında Yenilikçi Yöntemler
14/04/2022
Aspen

Bir yapının mimari tasarımının iyi bir tasarım olarak değerlendirilebilmesi için proje bir bütün olarak ele alınır. Mimari tasarımda bütünü oluşturan şeyler ise; ilk aşamada peyzaj tasarımı, yapı tasarımı, iç mimari tasarımı ve cephe tasarımı olarak sıralanır. Fakat dışarıdan yapıya bakan biri için ilk izlenim yaratan unsur; binanın dışı ve tasarımının bir parçası olan cephe tasarımı olacaktır. Cephe tasarımı; iç mekân ile dış mekân arasında bir arayüz oluşturur. Bu arayüzün doğru bir şekilde kullanılması ile hem estetik bir yapı kabuğu elde edilebilir hem de cephe teknolojisinin katkısıyla etkin iç mekânlar kullanıcıya sunulabilir.


Dikey Orman, Çin, Stefano Boeri



Saadat Abad Konutu, İran, Fundamental Approach Architects


Kültür

Cephe tasarımı; mimari tasarımın bir parçası olup, tasarımda önemli bir dışa vurum aracı olması sebebiyle yapının bulunduğu ortam, kültür ve topluluğundan etkilenerek bulunduğu yerin izlerini taşır. İran, Tahran’da bulunan “Saadat Abad Konut Binası” bahsedilen kültür yansımasını yüzeylerinde taşıyan güzel örneklerden biridir. Binanın cephesinde bölgenin dini, kültürel ve coğrafi yapısı etkili olmuştur. Cephe, dışarı ile sınır oluşturan, iç mekânın mahremiyetini gözeten bir tasarım anlayışı ile oluşturulmuştur. Cephede kullanılan tuğla paneller hem bu mahremiyeti sağlar hem de delikli yapısı ile hava sirkülasyonuna yardımcı olur. Ayrıca kullanılan kiremit malzeme ile bölgenin kültürel hafızasına gönderme yapılmıştır.



Comandante Ferraz Antartika İstasyonu, Antartika, Estudio 41


Fonksiyon

Cephe tasarımında bir diğer etkili unsur da yapının fonksiyonudur. Her yapının kullanım periyodu ve amacı farklı olduğu için mimarlar ve inşaat mühendisleri alternatif taşıyıcı sistemlerini tercih ettikleri gibi yapıların kabuğu ve cepheleri için de yine bu sistemleri kullanabilir. Her yapı, farklı cephe sistemlerinin uygulanmasını gerektirir. Bir konut binası veya ofiste benzer cephe sistemleri kullanılabilirken, bir fabrikada gerekli olan cephe malzeme ve sistemi çok daha farklı olacaktır. 

Her yapı, farklı cephe sistemlerinin uygulanmasını gerektirir. Bir konut binası veya ofiste benzer cephe sistemleri kullanılabilirken, bir fabrikada gerekli olan cephe malzeme ve sistemi çok daha farklı olacaktır. Fabrikalarda gerçekleşen üretim koşulları, yapının cephesinde özel malzemelerin kullanılmasını gerektirir. 


YDA Dalaman Havalimanı Projesi, Muğla, EAA


İklim

Cephe tasarımında etkili olan faktörlerden biri de yapının bulunacağı iklim koşullarıdır. Yapının en önemli özelliği olan; kullanıcılara yaşanabilir bir iç ortam sunması gerekliliği düşünülünce, cephenin sağlayacağı yalıtım performansı da bir o kadar önem kazanır.

Emre Arolat Architects ile çalıştığımız YDA Dalaman Havalimanı Projesi’nde de tam bu konuya örnek oluşturacak cephe sistemi uygulanmıştır. İç mekânda yüksek performans özelliğine sahip “ASPEN Sepia Ahşap Asma Tavan Sistemleri ” kullanılmıştır. Mekânda sağlanan serin ortamın kontrolü ve ısının sabit kalmasında bu sistem görev almıştır. Projeye özel olarak üretilmiş olan asma tavan teknolojisi; akustik pad ve kumaş kaplıdır.

ASPEN [Sepia] Ahşap Asma Tavan Sistemlerinin hayata geçirilişinde, YDA Dalaman Havalimanı’nın temel tasarım noktasında olduğu gibi; doğayı ve çevreyi önemseyen tasarım anlayışı hâkim olmuştur. Bu tasarım anlayışı gözetilerek, projenin asma tavan çözümlerinde “SEPIA” modeli tercih edilmiştir. Modern mimarlığın gereksinimlerine sorunsuz cevap veren grill, lineer, akustik panel, ahşap canopy, özel çözümler, duvar paneli ve open cell ürün çeşitleri ASPEN tarafından hazırlanmıştır. ASPEN, doğal çözümlere önem veren ürünlere sahip, proje gereksinimlerinin kolay şekilde karşılandığı çevreci, ekonomik ve uzun ömürlü asma tavan ürünlerini kullanıcılara sunmaktadır. 


Kaynakça;

www.aspen.com.tr
emrearolat.com
dezeen.com

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.