TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Boğaz Silüetinin Yeni Simgesi; MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi

Boğaz Silüetinin Yeni Simgesi; MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi
14/01/2022


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) çatısı altında bulunan resim ve heykel müzesi; İstanbul’un önemli kültürel mekanlarından birisidir. İstanbul Boğazı’nda yer alarak şehrin silüetinin en önemli parçalarından olan müze; Geç Osmanlı’dan 20. yüzyılın sonuna uzanan koleksiyonu ile Türkiye’nin batılı anlamdaki ilk sanat müzesi olma özelliğine sahip. 



İstanbul Resim ve Heykel müzesi ilk çalışması “Serginin Sergisi II” ile ziyaretçilerini bekliyor.




Kapılarını sanatseverlere açan müzede yer alan yaklaşık 13 bin eser, korunaklı depolarda muhafaza edilerek restorasyon ve konservasyon çalışmalarından geçirildi.

Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmet Paşa ve Avni Lifji gibi değerli birçok ressamın eserleri müzenin envanterinde yer almaktadır. Dolmabahçe Sarayı içinde hizmet veren tarihi müze, artık Tophane’de yer alan modern ve yenilikçi çizgilere sahip Antrepo 5’te sanatseverleri ağırlıyor.


Tasarımı Türk Mimarlığının Önemli İsimlerinden Emre Arolat Tarafından Yapıldı


Emre Arolat; Galatasaray Lisesi’nin ardından MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, yine aynı fakültede Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 1987-2004 yılları arasında Şaziment ve Neşet Arolat tarafından kurulan Arolat Mimarlık Ofisi’nde çalıştı.

2004 yılında Gonca Paşolar ile kurduğu EAA-Emre Arolat Architecture’de Ana Tasarım Sorumlusu olarak yer aldı. İstanbul ve Londra’daki ofislerinde geniş ve deneyimli kadrosu ile dünyanın farklı coğrafyalarında mimari proje üretimini sürdürmekte.

Katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalarda kazandığı ödüllerin yanı sıra, Londra Tasarım Müzesi Yılın Tasarımları Ödülü, RIBA-İngiliz Kraliyet Mimarlar Enstitüsü Uluslararası Mükemmellik Ödülü, Dünya Mimarlık Festivali, Cityscape, MIPIM, Ulusal Mimarlık Ödülü, Kadir Has Sanatta Üstün Başarı Ödülü, MSGSÜ Osman Hamdi Bey Ödülü gibi ödüller kazandı.



Bina müzeye dönüştürülürken, betonarme yapı korunup, konteynerlerden bir ızgara elde etmek için duvarlar ve döşemeler kaldırılmıştır. Izgaranın dışına taşan konteynerler, köprülerle birbirine bağlanmıştır. Ziyaretçiler, şeffaf cephenin sağladığı İstanbul manzarasıyla buluşmaktadır.



Ziyaretçileri, müzeye girişte geniş bir salon karşılamaktadır. Müzenin arka duvarı, müze ile şehir arasında bir arayüz görevi görerek yaya aksına bakan cepheyi oluşturmaktadır.

İşte müzeden kareler...




Kaynakça:

https://emrearolat.com/project/istanbul-museum-of-painting-and-sculpture/

https://bienal.iksv.org/tr/bienal-mekanlar/resim-ve-heykel-muzesi

https://www.galataport.com/tr/kultur-sanat/msgsu-istanbul-resim-ve-heykel-muzesi


Görseller:

https://emrearolat.com/#

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.