TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Bir Restoranın İç Mekan Tasarımını İyi Yapan Unsurlar Nelerdir?

Bir Restoranın İç Mekan Tasarımını İyi Yapan Unsurlar Nelerdir?
27/04/2023
ASPEN


Restoranlar zaman geçirmeyi sevdiğimiz yeme içme mekanlarıdır. İç mekan tasarımında alınan doğru kararlar restoranlarda geçirdiğimiz zamanı daha değerli kılar ve müşteri deneyimimizi olumlu etkiler yani memnuniyetimiz artırır. Ayrıca doğru bir iç mekân tasarımı; biz müşterilerin daha sıcak ve davetkar bir atmosferde zaman geçirmemizi ve o restoranı daha sık ziyaret etmemizi sağlar ve de daha fazla kişiye o mekanı önermekte etkili olur.

Merak uyandıran mekanlar için bir restoran tasarımında dikkat edilmesi gereken noktaları ve önerileri sizler için derledik.



1- Aydınlatma 

Restoran iç mekân tasarımında en önemli konulardan biri doğru aydınlatma tercihidir. Hem görsel hem de işlevsel bir önem taşıyan aydınlatmalar, restoran iç mekanı tamamlar ve etkileyici bir ambiyans oluşturarak müşterilerin rahat etmesini sağlar. Sunulan yemekler daha çekici hale gelir. Ayrıca, restoranların farklı bölümlerinde farklı aydınlatma çözümleri kullanarak, farklı atmosferler yaratılabilir. Böylelikle farklı konseptte yemekler farklı konseptte alanlarda servis edilebilir. [Lumuner] LED aydınlatma sistemleri tam da  bunun için tasarlanmıştır. Yenilikçi teknoloji ve üstün tasarımla oluşturulan ürünler sektörde standart ve özel çözümler sunmaktadır.


2- Zemin Kaplama 

Tüm iç mekanlarda önemli bir konu olan zemin kaplama, restoran iç mekân tasarımları için kritik öneme sahiptir. Tercih edilen zemin kaplama, hem estetik hem de pratik açıdan önem taşır. Tercih edilen zemin kaplaması, restoranın temizliği ve bakımı açısından kolay temizlenebilir bir malzeme olmalıdır. Ayrıca, restoran ambiyansını tamamlayacak uygun renk ve malzeme seçimi yapılmalıdır.




3- Renk Seçimi

Renkler, restoran iç mekân tasarımında oldukça önemli bir faktördür. Renklerin kullanımı ve kombinasyonu restoranların iç mekan atmosferini doğrudan etkiler. Örneğin, pastel tonların tercih edildiği bir restoran daha sakin ve rahatlatıcı bir atmosfer yaratırken, canlı renkler ile tasarlanmış bir restoran daha enerjik bir iç mekan atmosferi oluşturacaktır.




4- Mobilya Seçimi 

Mobilyalar, restoranların stilini ve karakterini belirleyen unsurlardır. Restoranların tarzını belirlerken mobilyaları buna uygun seçilmesi gerekir. Klasik, modern veya minimalist tarzına uygun olacak tasarımda mobilyalar kullanarak, restoranların iç mekan tasarımına özgünlük kazandırılabilir. Ayrıca, aynı zamanda mobilyaların konforu da düşünülmesi gerekir ve müşterilerin rahatlığı için uygun ergonomide tercihler yapılmalıdır.


5- Duvar Dekorasyonu 

Duvar dekorasyonu, restoranının karakterini yansıtan bir diğer önemli detaydır. Restoranın konseptine uygun bir duvar kağıdı kullanmak iç mekana özgünlük katacaktır. Ayrıca, restoranda yer alan resimler, tablolar gibi dekoratif duvar unsurları, müşterilerin restoran hakkında ön bilgi edinmesini sağlayacak ve bu unsurlar iç mekanda etkileyici atmosferler oluşturacaktır.



HUBB 77, Beşiktaş, İstanbul / ©Ali Emrah Bakkaloğlu

6- Ses Sistemleri

Restoranlar birçok farklı kişinin aynı anda sohbet ettiği, eğlendiği ve zaman geçirdiği ortak alanlardır. Yemek yerken edilen sohbetler iç mekanda yüksek ses oluşturur. Bu nedenle restoranların iç mekanında düşünülmesi gereken en önemli konulardan biri sestir. 

Farklı masalarda yer alan kişiler diğer kişilerin konuşmalarından rahatsız olmaması gerekir. Bunu sağlamak için iç mekanda hacim akustiği doğru şekilde tasarlanması gerekir. Restoran iç mekanında yer alacak fazla sesi yutacak ve alanda sesin yansımasını önleyecek ses panelleri kullanılmalıdır. Bu paneller duvarda veya tavanda olacak şekilde kullanılabilir. ASPEN’in yenilikçi tasarıma sahip ürün gruplarından [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar Sistemleri, iç mekanda eşsiz tasarımlar oluştururken iç mekan akustiğini optimize eden ürünlerdir.


Sonuç olarak, restoranların iç mekan tasarımında birçok konu başlığına dikkat edilmesi gerekir. İç mekan tasarımında alınan kararlar restoranın hem estetik hem de fonksiyonel anlamda etkileyici olmasını sağlar. İç mekan çözümleri üreten geniş ürün gamımızı, sektördeki farkımızı, hizmetlerimizi ve yer aldığımız projeleri incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edin!

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.