TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Aydınlatmada Trend: İnsan Odaklı Aydınlatma

Aydınlatmada Trend: İnsan Odaklı Aydınlatma
11/02/2022



İnsan Odaklı Aydınlatma Nedir?

Aydınlatmanın belirli bir süre sonra gözlerimizi yorarak vücut ısımızı arttırdığı bilinmektedir. Araştırmalar sonucu hayatımızın büyük bir bölümünü yapay ışık ile iç mekanlarda geçirmekteyiz. İnsan odaklı aydınlatma, aydınlatmanın iç mekânda insanların konforunu, yaratıcılığını ve fiziksel yeterliliğinin tüm yönleriyle ele alan bir anlayıştır.

İnsan Odaklı Aydınlatma (HCL), ışığın insanlar üzerindeki etkileri doğrultusunda yapay mekân aydınlatması olarak tanımlanabilir. Aydınlatmada, güneş ışığını günlük yaşamımıza katarak gerekli yerlerde de yapay aydınlatma ile senkronize edilmelidir.

Görmek için ışığa ihtiyacımız vardır ve ışık, günlük rutinimizin büyük bir kısmını etkiler. Uyandığımız andan gün bitimine kadar hayatımızı ışığın durumuna göre planlarız. Geceleri çalışmak, seyahat etmek veya uyanık olmak zorunda kaldığımız durumlarda, biyolojik sistemimiz doğrudan bu değişime uyum sağlayamaz ve fiziksel olarak etkileniriz. Bu da vücudumuzda uyku bozukluğu veya stres gibi sonuçlar yaratabilmektedir.




Neden insan merkezli bir aydınlatmaya ihtiyaç duyarız?

İnsanlar yapay ışık karşısında hem fiziksel hem de biyolojik olarak etkilenmektedir. Bir ışık sistemi kurgularken fiziksel aktivitelerimizi ve biyolojik yetilerimizi hesaba katmamız gerekir. Yetersiz ortamlarda ideal ışık konforunu sağlamak için çalışmalar yapılmalıdır.

Tüm canlıların “sirkadiyen” adı verilen iç saati vardır ve sirkadiyen, istisnalar dışında güneşin doğuşuyla uyanıp batışıyla uyuduğumuz anlamına gelmektedir. Uyku ve uyanıklık düzenini güneşe göre ayarlamak bütün yaşantımızı etkilemektedir. Günlük yaşamımızı geçirdiğimiz okullar, sağlık birimleri, işyerleri ve endüstriyel binalar tasarlarken HCL çözümlerinden faydalanmak oldukça önemlidir.

Doğal ve yapay ışık, ruh halimizi ve aktivite seviyemizi etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Doğal ışığı taklit ederek uygulanan yapay ışıklar güneş ışığına uymak için iç mekanlarda uygulanan metotlardan biridir. İnsana göre optimize edilen ışıklar, güneşin yoğunluğuna göre de değişmektedir.

İnsan odaklı aydınlatma planlanırken, ışık spektrumu, ışığın yoğunluğu, ışığın zamanlaması ve süresi, ışığın dağıtımı gibi bazı ölçüler vardır; bu ölçülendirmelerin her yapıda tasarlanırken, kendi özelinde ele alınması gerekmektedir.



Işık Spektrumu

Işığın mavi dalga boylarının iş hayatımızda aktiflik kattığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde vücudumuza uyarı göndermek, uyanık kalma gibi durumlarda mavi spektrumda ışık kaynakları kullanırız. Dinlenmeye veya rahatlamaya ihtiyaç duyduğumuzda ise sarı ışığın etkisinden faydalanırız.


Işık Yoğunluğu

Araştırmalara göre vücudumuzun ihtiyaç duyduğu ışık yoğunluğu çalışma ve dinlenme durumumuza göre değişmektedir. Bu gibi durumları birbirinden ayırarak gerekli enerji tasarrufu da sağlanması için insan odaklı aydınlatma çözümleri yapılmalıdır.


Işığın Zamanlaması ve Süresi

Güneşin doğuşu ile yapay ışık ihtiyacımız azalır ve biyolojik saatimiz başlar. Yapay ışığa ihtiyaç güneş battığında başlayarak uyku saatinde sona erer. Doğal ışıktan faydalanma ve yapar ışığı kullanım süreleri doğru planlanıp, vücudumuza göre en verimli şekilde uygulanarak 24 saatlik döngü sağlanmalıdır.




Gün Işığı Yaşam Kalitemizi Nasıl Belirler?

Kentleşmenin artması ve yapı tiplerinin değişmesiyle ve yapay ışığın hayatımızdaki yeri oldukça arttı. Pandemi sonrası gelişen hibrit çalışma ve home Office çalışma türleriyle birlikte artık her yerde üretkenlik sağlamaktayız. Sağlığımızı etkilemeden verimli bir yaşam için gün ışığının doğal etkilerine ihtiyacımız vardır.

İnsan Odaklı Aydınlatmanın, performans üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Güneş ışığından yetersiz faydalanan ofislerde çalışarak, vücudumuzun ihtiyacı doğal ortadan giderek uzaklaşıyoruz. Biyolojik ritmimizde gün ışığının olmaması, biyolojik olarak ciddi fiziksel sorunlar yol açabilir.




ASPEN Lumuner LED Aydınlatma ürünleri, asma tavan sistemleri başta olmak üzere tüm metal, taş yünü ve ahşap asma tavan sistemlerine entegre olabilecek şekilde tasarlanmıştır. LED aydınlatmanın asma tavan plakalarına entegrasyonu ile asma tavan ve aydınlatma çözümleri bir bütünlük oluşturur. Böylelikle mimari projelerde yenilikçi ve estetik çözümler sunar.

Lumuner, Standart Çözüm LED Aydınlatma sistemleri; ihtiyaca göre belirlenen güç ve lümen değerlerine göre ayarlanmakta, sistem yapısı istenilen renklerde üretilebilmekte ve asma tavanlara göre özelleştirilmektedir.

Hacim akustiği gerektiren özel mekanlarda ise perforasyonlu ve derzli seçeneklerle tamamen modüler ürünler sunulmaktadır. Konferans salonları, çağrı merkezleri, hastane projeleri, toplantı odaları, spor salonları, konut projeleri, ofisler ve okul projelerinde yaygın olarak tercih edilen sistemlerdir.


ASPEN'in ürünleriyle yer aldığı aydınlatma projelerine ulaşmak için tıklayınız.

 

Kaynakça:

https://www.aspen.com.tr/

https://www.archdaily.com/

https://glamox.com/gsx/light-management

https://www.fagerhult.com/knowledge-hub/human-centric-lighting/vad-ar-human-centric-lighting/

https://www.ledvance.com/professional/products/product-stories/human-centric-lighting

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.