TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Arılara Barınak Olan Çok Amaçlı Tuğlalar (Bee Brick®)

Arılara Barınak Olan Çok Amaçlı Tuğlalar (Bee Brick®)
19/05/2022
Aspen



Sığır ve domuzlardan sonra gelen arılar; insanların en çok faydalandığı üçüncü canlıdır. Sadece bal üretmeleriyle değil, balı üretirken gerçekleştirdikleri tozlaşma da ekosistem için kilit nokta olmaktadır. Doğal hayata katkıda bulunacak şık ve güzel ürünler tasarlama hedefiyle yola çıkan tasarımcılardan oluşan “Green&Blue” arıların doğal hayattaki değerini bilerek, arılara yuva olabilme imkânı sağlayan tuğlalar tasarlamıştır.


Arı Tuğlalarının Genel Yapısal Özellikleri

Doğa dostu tasarım ofisi Green&Blue tarafından hayata geçirilen, “Bee Brick®” azalan arı popülasyonuna yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Tuğlanın sahip olduğu özel tasarımlı delikli yapısı ile sadece arıların yaşayabileceği alanlar yaratılmaktadır. 

Arı tuğlaları, farklı boyut ve renklerde üretilebilmektedir. Bahçe duvarı veya konut duvarlarına uyumlu ölçüleriyle yapılarda yer alabilen bu tuğlaların, yapısal tasarıma değer katacağı söylenebilir.






Uygulama Tavsiyesi

Kullanım alanı olarak “Bee Brick®” tuğlayı, arıların girişine engel olacak ve deliklerin önünü kapatmayacak bitkilerin bulunmadığı, yerden minimum 1 m yükseklikte güneye bakan, sıcak ve güneşli bir yere yerleştirilmesi önerilmektedir.


Çevreci Yapı Elemanı, Arı Tuğlaları

Arı tuğlalarının boyutu, yapılarda kullandığımız tuğla boyutlarından farksız olması sebebi ile yapılara entegre edilmesini kolaylaştırıyor. Geri dönüştürülmüş kilin beton yapımında kullanılması ile üretilen tuğlalar; delikli girişi, çamur ve çeşitli bitki örtüsüyle kapatılabilecek bir geometriye sahiptir. 


Tuğla duvarların, yerleştirildikleri alan arılar için uygun yuvalama mekanları oluşturuyor. Ayrıca; çevre ve hayvan dostu kişilerin çevre duyarlılığını yansıtan güzel bir tasarım aracına dönüşüyor.

Arıların, dünya ve tükettiğimiz gıdaların kaynağı için sahip olduğu önemi düşünecek olursak; iklim krizi ve kontrolsüz kentleşmenin neden olduğu doğal alan kaybını telafi edecek bu ve bunun gibi tasarım çözümlerine ihtiyacımız olacaktır. Farkındalık sağlayan tasarım ve çözümleri ile arı tuğlaları ve benzeri yapı elemanlarını daha çok kullanarak, ekosisteme yararlı farklılıklar yaratabiliriz.







Görsel kaynağı: greenandblue.co.uk

Kaynakça;

bee-careful.com/tr

deutschland.de/tr

greenandblue.co.uk


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.