TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Yüzen Sauna: Big Branzino Sauna

Yüzen Sauna: Big Branzino Sauna
09/11/2023

Son yıllarda oldukça popülerleşen tiny house/ küçük ev akımıyla insanlar artık minimalist ve sade evlerde konaklıyor. Toplumun tüketim alışkanlıklarına tepki olarak ortaya çıkan bu akım, minimum alan kullanarak, doğayla iç içe yaşam alanları oluşturma amacıyla yola çıkıyor. Sürdürülebilirliğin büyük önem taşıdığı bu anlayışla tasarlanan evlerde genellikle bir alan birden fazla işlev için kullanılıyor.

2008 yılında Amerika’da başlayan ekonomik krizle kullanımları yaygınlaşan tiny house/ küçük evlerin boyutları 5-30 m2 arasında değişebiliyor. Hareketli ve sabit çeşitleri bulunan evler, bu sayede istenilen yere kolaylıkla taşınabiliyor. Hareketli evlerin bir örneğini de yüzen evler/ floating houses oluşturuyor.

Tiny house boyutlarında, minimum alan kaplayan yüzen evler, kolayca inşa edilebiliyor ve su üzerinde her yere gidebiliyor. Kalıcı bir yaşam alanı oluşturma fikriyle yola çıkan tasarımcılar, minimum boyutlu, yüzen stüdyo, kafe ya da yazlık evlerin de kullanılacağını düşünüyor. 2022 yılında İsveç’te inşa edilen yüzen sauna da bu fikri destekliyor.

Bu yazıda İsveç’te bulunan Big Branzino isimli yüzen saunayı yakından inceleyeceğiz.



Yüzen Sauna Big Branzino/ ©Filip Gränström Fotoğraf https://www.archdaily.com/ adresinden alıntılanmıştır.


Yüzen Sauna

İsveç, Stockholm takımadalarının sularında bulunan Big Branzino, Sandellsandberd isimli mimarlık firması tarafından tasarlanmış. 30 m2’lik bir alan kaplayan saunanın tasarımında mimarlar Thomas Sandell ve Johan Strandlund takımadaları ve doğayı en iyi şekilde izleyecek formu oluşturma fikriyle yola çıkmış. Çelik katamaran üzerinde yer alan, ahşap malzemeden yapılmış saunanın tüm cepheleri cam, bu sayede içerde yanan ateş dışardan rahatlıkla izlenebiliyor.  


Yüzen Sauna Big Branzino’nun Dairesel Formu/ ©Filip Gränström Fotoğraf https://www.archdaily.com/ adresinden alıntılanmıştır.


Yüzen saunanın iç tasarımında sedir ağacı kullanırken, dış yüzeylerinde çevreyle ve doğayla uyumlu olması için çam ağacı kullanılmış. Sauna bölümü, teknenin ortasında yer alırken ön kısımda bir karşılama alanı, arka kısımda ise duş alanı bulunuyor. Teknenin üst katında, sedir ağacından yapılmış mobilyalarla döşenmiş, manzaranın izlenebildiği teras benzeri bir oturma alanı oluşturulmuş. Üst katı çevreleyen duvarlar dışarıdan gelen gürültüye engel olacak yükseklikte yapılmış, bu sayede sessiz ve konforlu bir dinleme alanı oluşturulabilmiş.


 Big Branzino Sauna Üst Katında Oluşturulan Teras Alanı/ ©Filip Gränström Fotoğraf https://www.archdaily.com/ adresinden alıntılanmıştır.


Günümüzün tüketim alışkanlıklarını değiştirmeye çalışan minimalist bir bakış açısına sahip tiny house/ küçük ev akımıyla tasarlanan yapılar, hem doğayla içi içe bir hayat vaat ediyor hem de yaşam alanlarını istenilen yere taşıyabilme imkânı veriyor. Yüzen sauna örneği Big Branzino da bu akım doğrultusunda minimalist; fakat konforlu, sade ve sıcak alanlar oluşturulabileceğini gösteriyor.


Big Branzino Sauna Alt Kat Planı/ Görsel https://www.archdaily.com/ adresinden alıntılanmıştır.


Kaynaklar

https://www.archdaily.com/991980/big-branzino-sauna-sandellsandberg?ad_source=search&ad_medium=projects_tab

https://www.archdaily.com/772637/5-things-architecture-can-learn-from-the-tiny-house-movement?ad_source=search&ad_medium=search_result_articles

https://www.archdaily.com/772637/5-things-architecture-can-learn-from-the-tiny-house-movement?ad_source=search&ad_medium=search_result_articles


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.