TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Sürdürülebilir İç Mekan Sistemleri: İklimli Tavanlar

Sürdürülebilir İç Mekan Sistemleri: İklimli Tavanlar
23/02/2023
ASPEN

ASPEN [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar ‘’İklimli Tavanlar’’ / Schiphol Havalimanı, Hollanda

İklim değişikliği, günümüzün en önemli sorunlarından biridir. Çevreyi düşünen, yenilikçi ve sürdürülebilir yapı sistemlerine olan ihtiyaç da her geçen gün artmaktadır. İnşaatların enerji tüketimi ve sera gazı emisyon payı düşünülünce sürdürülebilir yapı sistemlerinin önemi bir kez daha ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle, mimarların, inşaatçıların ve yapı sektörü paydaşlarının enerji verimli projelere imza atması önemlidir.

Bunun için de sürdürülebilir ve enerji verimli yapılara uygun malzemelerin tercih edilmesi gerekir. Bizler de  sizler için bu hafta, asma tavan sistemlerinde lider bir firma olan ASPEN olarak, iklimli tavan sistemlerimize ve sürdürülebilir yapılar için neden önemli olduğuna değindik.

ASPEN [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar ‘’İklimli Tavanlar’’ / Schiphol Havalimanı, Hollanda

İklimli Tavan Sistemleri Nedir?
İklimli tavan sistemleri, bir binanın tavanına monte edilen bir tür HVAC (ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme) sistemidir. Kendinden iklimli bir sistem olan paneller, ısı eşanjörü kullanılarak çalışır. Asma tavan sistemi içine gömülü havalandırma boru sistemleri yerleştirilmiştir. Isıtılan veya soğutulan hava paneldeki havalandırma deliklerinden dağıtılır ve iç mekanda stabil olan eşit sıcaklıklı ortam oluşturur.

ASPEN [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar ‘’İklimli Tavanlar’’ / Schiphol Havalimanı, Hollanda

İklimli Tavan Sistemlerinin Avantajları
İklimli tavan sistemleri enerji tasarrufludur, çevrecidir ve sürdürülebilir kaynaklar ile çalışan yapı sistemleridir. Sahip olduğu birçok avantaj ile bir binanın enerji tüketimini minimize eder ve binanın çevreci özelliklere sahip olmasını sağlar. İklimli tavan sistemlerinin fayda sağladığı başlıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1-Enerji Verimliliği

İklimli tavan sistemlerinin en önemli faydalarından biri enerji verimli sistem olmasıdır. Bu sistemler, geleneksel yöntemle çalışan iklimlendirme sistemlerine kıyasla bir alanı ısıtmak ve soğutmak için daha az enerji kullanır. Kullanım ömrü boyunca iç mekanda tüm alanı eşit şekilde ısıtır. Konfor sıcaklığını korumak için gereken enerji miktarı azdır ve güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile entegre edilerek daha enerji verimli hale getirilebilir.


2-İç Mekan Hava Kalitesinde İyileşme

İklimli tavan sistemleri iç mekan hava kalitesini iyileştirir. Bina içindeki hava, tavandaki menfezlerden dağıtıldığı için zeminde bulunabilecek toz, kir veya diğer kirletici toz maddelerin birikme olasılığını düşürmektedir. Bu sayede, solunum sorunu yaşayan kişiler için daha sağlıklı ve daha konforlu bir iç ortamın oluşabilmesini sağlar.



ASPEN [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar ‘’İklimli Tavanlar’’ / Digital Valley, Hollanda

3-Tasarım Esnekliği 

İklimli tavan sistemleri tasarım esnekliği sunar. Bu sistemler tavana monte edildiğinden zemin alanında yer kaplamaz. İç mekanda kullanım alanı açar. Özellikle alçak tavanlı veya sınırlı zemin alanına sahip yapılarda oldukça faydalı olabilecek bir özelliktir.




ASPEN [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar ‘’İklimli Tavanlar’’ / Digital Valley, Hollanda

4-Azaltılmış Gürültü 

Özellikle ticari yapılarda kullanılan geleneksel sistemler gürültülüdür ve rahatsız edici olabilmektedir. Yenilikçi bir sistem olan kendinden iklimli tavan sistemleri ise sessizdir ve huzurlu olan verimli bir çalışma ortamı oluşturur.


5-Maliyet Tasarrufu 

İklimli tavan sistemleri, geleneksel iklimlendirme sistemlerine göre daha yüksek bir başlangıç ​​maliyetine sahip olabilir fakat uzun vadede tasarruf sunar. Bu sistemler, enerji açısından daha verimlidir. Böylelikle kullanım ömrü boyunca daha az enerji harcar. İklimli tavan sistemleri geleneksel sistemlerinden daha az bakım gerektirdiğinden bakım maliyetleri azdır. Ayrıca, teknolojinin gelişmesi ile iklimli tavan sistemlerinin maliyetinin düşmesi muhtemeldir.



ASPEN [Integra] Metal Asma Tavan ve Duvar ‘’İklimli Tavanlar’’ / Schiphol Havalimanı, Hollanda

İklimli Tavan Sistemlerin Gelecek Fırsatları
Sürdürülebilir yapı sistemlerinden olan iklimli tavan sistemleri gelişmiş enerji verimliliği, iç hava kalitesi ve tasarım esnekliği dahil olmak üzere bir dizi avantaja sahip olduğu için inovasyona açıktır. Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konuları önem verilmesi gereken başlıklarıdır ve daha çok sayıda çevresel farkındalığa sahip yapıların hayata geçirilmesi gerekir. Bunun için asma tavan sistemlerini tercih etmek iyi bir başlangıç olabilir.

İklimli Tavan Teknik Çizimi

İklimlendirme tavan sistemlerinin sahip olduğu özellikler ve potansiyeller düşünülünce enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları azaltmak için kullanılabilecek en faydalı tavan sistemlerden biri olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle, mimar ve inşaat paydaşlarının proje tasarımı ve uygulama sürecinde sürdürülebilir malzemeleri tercih edebilmeleri için iklimli tavan sistemlerine öncelik vermesi gerekir.

ASPEN olarak özgün tasarım, kalite ve ürün çeşitliliği değerlerimiz ile üretime hız kesmeden devam ediyor; asma tavan (ahşap/metal), bölme duvar, yükseltilmiş döşeme ve LED aydınlatma ürünlerimiz ile yapıların tasarımına estetik bir boyut katıyoruz. Bu hafta, iklimli tavan sistemlerinin özelliklerine ve kullanım avantajlarına değindik. Diğer yazılarımıza erişebilmek ve yer aldığımız referans projelerimizi incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.