TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Sanat, Mimarlık ve Yapay Zeka: İlgi Çeken Tasarımlarıyla 5 Midjourney Sanatçısı

Sanat, Mimarlık ve Yapay Zeka: İlgi Çeken Tasarımlarıyla 5 Midjourney Sanatçısı
28/07/2023

Günümüzde yapay zeka uygulamaları insan hayatının her alanında kullanılmaya başlandı. Navigasyon uygulamaları, sesli asistanlar, dil çevirileri yapılan uygulamalar, yapay zekanın insan hayatına getirdiği kolaylıklar arasında. Zaman geçtikçe gelişen uygulamalar bunlarla sınırlı kalmıyor, hayal gücü ve yaratıcılık gerektiren alanlarda da insanlara yardımcı olmaya devam ediyor.

Bu alanlar arasında yapay zekanın oldukça etkili şekilde kullanıldığı sanat ve mimari de yer alıyor. Yapay zeka ile görüntüler, modeller ve müzik üretimleri yapmak gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Çeşitli sanatçıların kullandığı Midjourney isimli program metinlerden yola çıkarak görüntüler oluşturabilmeye olanak sağlıyor. Akla gelebilecek her konuyu görselleştirebilen bu programla yaratıcı ve sıra dışı tasarımlar yapmak mümkün.

Bu yazıda yapay zekayı kullanarak sanat ve mimarlık alanlarında üretimler yapan 5 farklı midjourney sanatçısı ve eserleri hakkında dikkat çekici bilgilere ulaşabilirsiniz.

Shail Patel

Hint kökenli mimari tasarımcı Shail Patel, Midjourney programını en etkili şekilde kullanan ve çok sayıda üretim yapan sanatçıların başında geliyor. Tasarımlarında balonları ve yeşil cepheleri sıklıkla kullanan Patel, eserleriyle yetişkinlere çocukken tattıkları merak duygusunu hatırlatmaya çalışıyor.[SN1]  Hayal gücünün sınırlarını zorlayarak yaptığı üretimlerde sanat ve tasarımı birleştiriyor. Sanatçının farklı fikirlerini uyguladığı ev ve araç tasarımlarını görmek için sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilirsiniz.


Joshua Vermillion

Nevada Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan, Amerikalı kitap yazarı Joshua Vermillion, mimari arka planı sayesinde bu alanda yaratıcı ve dikkat çekici üretimler yapıyor. Organik formlara tasarımlarında sıklıkla yer veren Vermillion, farklı renkleri, ışık açılarını ve şeffaflık derecelerini üretimlerinde yapay zeka sayesinde etkili şekilde kullanıyor. Burning Man ‘de yapılmış enstalasyonlardan esinlendiği en ünlü eserinde çölde renkli camlarla organik bir form oluşturuyor.



Hassan Ragab

Bu alanda en önde gelen isimlerden biri olan Hassan Ragab, Mısırlı bir mimar ve konsept sanatçısı. Bilgisayar destekli tasarımda 10 yıldan fazla tecrübesi bulunan sanatçı, tasarladığı sıra dışı cephelerle tanınıyor. Yakın zamanda popülerleşmesini sağlayan üretimlerinde dans figürlerinden yola çıkarak farklı geometrik şekiller içeren mimari cepheler oluşturuyor. 



Vojtek Morsztyn

Londralı tasarımcı Vojtek Morsztyn, iç mimari ve endüstri ürünleri tasarımı alanlarındaki tecrübesiyle fark yaratıyor. Google, Katar Havayolları ve Zaha Hadid gibi önemli markaların projelerinde çalışan tasarımcı, özel jetlerden uçak tasarımına ulaşan geniş bir tasarım portfolyosuna sahip. Yapay zeka ile ürettiği tasarımlarında sıklıkla fütüristik imgelere yer veren Morsztyn, mimari eserlerinin yanı sıra, ulaşım konulu eserler de üretiyor.




Daryl Anselmo

Oyunlarda ve çeşitli yeni medya araçlarında sanat yönetmenliği yapan Daryl Anselmo, Disney, EA ve Zynga gibi firmalarla çalışan bir tasarımcı. Bina tasarımı yapmayan, toplumu ve içinde bulunduğu kentsel kültürü tasarlayan sanatçı, mekânın iç unsurlarına odaklanarak dikkat çekici bir hikaye anlatmak istiyor. Ürünlerinde farklı renklere, desenlere ve kontrastlara yer vererek oluşturduğu sıra dışı ortamlarda mobilya, duvar, zemin gibi unsurları oldukça detaylı şekilde tasarlıyor.

 

Günümüzde yapay zeka, sanatçıların hayal güçlerini yansıtmalarının yeni bir yolu haline gelmeye başlıyor ve olağan dışı düşüncelerini farklı şekillerde ortaya çıkarmalarına olanak sağlıyor. Konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için sanatçıların sosyal medya hesaplarına göz atabilirsiniz.

 

Kaynakça:

https://www.yankodesign.com/2023/06/27/top-5-midjourney-artists-using-ai-to-blur-the-lines-between-art-and-architecture/

https://www.yankodesign.com/2023/05/22/top-5-midjourney-artists-using-artificial-intelligence-to-push-the-boundaries-of-creativity/

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.