TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Sanat Dünyası ve Mimarlık: “Refik ANADOL”

Sanat Dünyası ve Mimarlık: “Refik ANADOL”
02/06/2022
Aspen

Refik ANADOL

Dijital üretimlerin, sanat dünyasında daha çok yer almaya başladığı bugünlerde “Refik ANADOL” sanat severlerin ilgi odağı haline gelen isimlerin başındadır. 


Kısaca “Refik ANADOL”

1985 İstanbul doğumlu sanatçı, eğitime başladığı İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde çift anadal ile Fotoğrafçılık ve Medya Bölümü ile Grafik Tasarım ve İletişimi bölümlerinden mezun olmuştur. Şu anki projelerinin başlangıç noktası sayılacak ilk çalışmasını mezuniyet projesinde üretmiştir. (EAA’nın tasarımı olan Santral İstanbul’un cephesine projeksiyon ile yansıtma yaptığı bitirme projesi ‘’Uncharted: Haritasız Dergisi, Bilgi Üniversitesi(2009)’’. Lisans eğitimi sonrasında gittiği Amerika’da, UCLA Tasarım Medya Sanatları Bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlayan ANADOL,  şu anda öğretim görevlisi olarak da UCLA’da ders vermektedir.



Quadrature, İstanbul, 2009-görsel refikanadol.com adresinden alıntılanmıştır.



Archive Dreaming, San Francisco, 2017-görsel refikanadol.com adresinden alıntılanmıştır.

Post-dijital mimari olarak tanımladığı sanat anlayışı; iç ve dış mimarinin kendisi ve öğelerinin yeniden tanımlamaya açıldığı, alternatif gerçekler sunmayı amaçlamaktadır. Bunu gerçekleştirmek için var olan fotoğraf arşivlerini kullanarak görülmeyeni gözlemlemeye davet eden üretimler gerçekleştirmektedir. Ayrıca verdiği bir röportajda şunu ifade etmiştir: Her şey şu soruyla başladı ‘Projeksiyonlar bir yapıyı mimari tasarımından öteye geçirebilir mi?’.

WDCH Dreams, Los Angeles, 2018-görsel redfikanadol.com adresinden alıntılanmıştır.

Yüksek lisans eğitiminde büyük hedefleri olan ANADOL, hayalini canlandırmak için o dönemde çalışmak istediği kişilerle iletişim kurmak istemiş fakat bu hayali katıldığı bir asansör sunumuyla mümkün olabilmiştir. Microsoft’un yeni kimliklere imkan vermek için organize ettiği konuşmada, Refik ANADOL’un amaçları ödül almış ve o konuşmada Bill Gates’in de olması ile hayallerine giden yolun kapıları açılmıştır. Kamusal sanat eseri çalışmalarını sürdüren ANADOL’un sanat hayatındaki bir diğer kırılım noktası da mimaride dekonstrüktivizmin ustası Frank Gehry’nin Walt Disney Concert Hall’un cephesinde, Blade Runner filmindeki gibi hayat vermesi olmuştur. Projeksiyon teknolojilerinden, yapay zeka algoritmasına kadar birçok katmanı barındıran işleri, genel olarak çalışma prensibi ve şekli benzer olarak algılansa da, büyük boyutlu veri ve onu açığa çıkaran ilham o projeye has olarak gelişmektedir.


Yaşayan Mimari: Casa Battló, New York, 2022-görsel artfulliving.com adresinden alıntılanmıştır.

Post-dijital mimaride yaklaşık 10 yıldır çalışmalarını Amerika’da sürdüren Türk yönetmen ve medya sanatçısı Refik ANADOL’un son çalışmalarından ‘’Yaşayan Mimari: Casa Batlló’’ güncel sanat ve finans dünyasının oldukça ilgisini çekmiş ve oldukça konuşulmuştur.


Metaverse’de de eser sergileyen Refik ANADOL’un son çalışmalarından biri olan ‘’Yaşayan Mimari Casa Batlló’’ diğerlerinden farklı girdi ve çıktılara sahip olup aynı zamanda daha çok uzun süre konuşulacak eserlerinin arasına girmiştir. İspanyol Mimar Antoni Gaudi’nin ikonik eseri Casa Batlló’da daha önce gerçekleştirdiği çalışmalarına yenisini ekleyen ANADOL’un, tarihi yapının cephesinde Walt Disney Hall’da gerçekleştirdiğine benzeyen bir disiplinle eser ortaya koydu. Bu eserini diğerinden farklı kılan şey gerçek zamanlı değişim halinde olan bir NFT’ye dönüştürülmesidir.10 Mayıs’ta Christie’de 1,38 milyon dolara açık arttırmaya çıkan NFT, türünün ilk örneği niteliğini taşımaktadır. Eser 7 Mayıs’ta 47.000 kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Gerçek dışı üretimlerine devam eden Refik ANADOL’un son ortaklığını ise Zaha Hadid Architects ile olup, yaratıcı bir dünya vadeden üretimlerine devam etmektedir.



Yaşayan Mimari: Casa Battló, New York, 2022-görsel designboom.com adresinden alıntılanmıştır.


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.