TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Muhteşem Havuz Tasarımları

Muhteşem Havuz Tasarımları
06/10/2023

Havuzlar mimari projelerde tasarımı başlangıç aşamasından yönlendiren ana unsurlardan birini oluşturur. Havuzlar içinde bulundukları projelerde tiplerine, boyutlarına, derinliklerine, ölçülerine, konumlarına, statik yapılarına, kullanılan beton yapılarına, mekanik tesisatlarına, kaplama malzemelerine, havuzları tamamlayıcı alanlarına (havuz etrafında yürüme sahası, duşlar, banyolar, ofisler, restoranlar ve barlar gibi) göre tasarım aşaması için ek bir adım olarak karşımıza çıkar. Özellikle yaz mevsiminde hareketlenen bu alanlar sıcaktan bulananlara ferah bir mekân olarak karşılık buluyor. 

Havuz tasarımları bulundukları coğrafyaya ve içinde kullanılan yapıların özelliklerine göre farklı biçim ve boyutlarda karşımıza çıkar. Bu yazıda bu ayrışmalara göre tasarımlarda farklı görsel şölen sunulan muhteşem havuz tasarımları hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.


Guangxi China Resources Tower (Nanning, Çin)


 

Guangxi China Resources Tower’da köşe havuz alanı

Çin’in Nanning kentinde bulunan Gunagxi Chine Resources Tower’ı diğer gökdelenlerden ayıran en büyük özelliği dünyanın en yüksek açık yüzme havuzuna sahip olmasıdır. Bu olağanüstü havuz yerden 71.1 fit yüksekliktedir. Yapının köşe noktasında bulunan bu havuzda alabildiğine uzanan şehir manzarasının keyfi çıkarılabilir.


Sky Pool at Embassy Gardens (Londra, İngiltere)



Sky Pool at Embassy Gardens’da köprü havuz alanı

Londra’da iki hacim arasına havada asılıymış gibi oturtulmuş bu havuz hem kullanıcılarına hem de yapıyı dış mekândan deneyimleyen insanlara olağanüstü bir deneyim sunuyor. Saydam taban, bu havuzun altından havuzda yüzenlerin ve suyun hareketini okumayı sağlayarak cepheden benzersiz bir seyir zevki yaşatmakta. Yapının tasarım aşamasında, bu havuzun hayata geçirilmesi için Eckersley O'Callaghan ve Hal Architects'ten yararlanılmış.


Marina Bay Sands (Singapur)

 


Marina Bay Sands

Marina Bay Sands’ın tepe noktasında gökyüzünde alabildiğine uzanmış bir deniz kenarı hissi uyandıran geniş ve 500 metre uzunlukta bir havuz bulunur. Havuz manzarası yapının bulunduğu kentsel dokuya oldukça hâkim olmakla birlikte, havuz kullanıcılarına kentin muhteşem manzarasını da sunar. 


Euphoria Retreat (Mystras, Yunanistan)

 


Euphoria Retreat’de oval havuz

Fiziksel ve ruhsal olarak yenilenme üzerine kurulu bu tesiste benzersiz havuzlar ile karşılaşmak mümkün. Yunanistan’ın Mystras kentinde bulunan bu yapı farklı şifa felsefelerini birleştirmeyi ve farklı medeniyetlerden gelen -özellikle Yunan ve Çin- bilimsel çıktıların bu doğal çevrede Euphoria Methodos'un çatısı altında toplamayı hedeflemiştir. Yapı topluluğunun peyzajı ile birlikte kurgulanan bir küre havuz bulunur. Bu küre havuzun kullanıcıları yüzeyin altına daldıklarında rahatlamalarına yardımcı olarak yunus sesleri duymaktadır ve bu havuz deneyimi yapı topluluğunun hizmet ettiği sağlık perspektifine katkı sunmaktadır.


The Joule (Dallas, Texas)

 


The Joule

The Joule, Dallas’ın merkezinde yer alan 1920’lerden kalma banka binasından restore edilmiş bir butik oteldir. Bu tarihi dokusunun yanında günümüzde üst katından fırlayan cepli havuz alanı ile de daha dikkat çeker bir tavır almıştır. Ana kütlenin üzerinden sarkan bu havuz alanı, cepheye bakan tarafında saydam bir malzeme kullanımı ile havuz kullanıcılarının bulundukları yükseklik ile bağını artırmaktadır.


Hanging Gardens of Bali (Ubud, Bali)


 

Hanging Gardens’daki sonsuzluk havuzları

Hanging Gardens of Bali, içinde kendine ait özel sonsuzluk havuzlarına sahip lüks villalardan oluşan bir tesistir. Alan bütününde en çok ilgi çeken havuz, basamaklı sonsuzluk havuzu yapısı tipi ile fotoğrafta görünen havuzdur. Yeşil ve su dokusunun yan yana oluşu bu tasarımın doğa ile ilişkisini pekiştiren bir rol oynamaktadır. Yapı, içinde barındırdığı bu havuz sayesinde Condé Nast Traveler tarafından dünyanın en iyi yüzme havuzu ödülüne layık görülmüştür.


Market Square Tower (Houston, Texas)

 


Market Square Tower

Market Square Tower cam tabanlı özel bir havuza sahiptir. Cepheye doğru saydam bir formla buluşan havuz tabanı ve camdan kenarları ile benzersiz bir Houston manzarası sunuyor. Saydam tabanlı olan bölüm cephe yönünden dışarıya doğru taşarak bu havuza vurgu yapıyor.

Havuz tasarımları dahil oldukları yapı tasarımlarına güçlü birer nitelik katarlar. Yukarıdaki örneklerden de görüleceği üzere bu farklı havuz tasarımlarının bazıları direkt yapının yarattığı cephe algısında, bazı tasarımlarda bulundukları kat için özelleşmiş tasarım anlamında dikkat çekici bir rol oynar.


Kaynaklar:

https://www.gpchicago.com/architecture/guangxi-china-resources-tower/

https://www.kiwicollection.com/hotel-detail/ubud-hanging-gardens

https://www.embassygardens.com/sky-pool/

https://www.marinabaysands.com/attractions/infinity-pool.html

https://www.thejouledallas.com/wellness#the-pool

https://www.euphoriaretreat.com/programmes/euphoria-boost-your-energy/

https://www.marketsquaretower.com/gallery/amenities/


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.