TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

MİMARİDE CAM KULLANIMI

MİMARİDE CAM KULLANIMI
25/01/2022


Glass House at Sindhorn / OFFICE AT


Cam, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte önemli bir yapı bileşeni haline gelmiştir. Eski dönemlerden beri kullanılan camın yapısında, zaman içerisinde büyük değişimler kaydedilmiştir. Bu değişimler, mimarlıkta yapı ve mekân tasarımlarını etkilemiştir.

Camın şeffaflığı var ile yok olan arasında bir çizgi oluşturması tasarım üzerinde oldukça etkili olmuştur.


Glass Pavilion / OFIS arhitekti


İlk olarak pencerelerde kullanılmaya başlanan cam, zamanla yapıların farklı bölümlerinde yerini almıştır.

Camın kullanım alanı; cam yüzeye uygulanan çeşitli materyaller ve camın diğer özellikleri değiştirilerek çeşitlendirilebilir.

Camın hayatımıza kattığı birçok fonksiyonel özelliğin başında, kullanıcının görsel ve ısı konforunu, havalandırma boyutunu arttırması gelmektedir.



The Glass House / AR Design Studio


YAPILARDA CAM KULLANIMI

Cam, doğal ışığın mekân içerisinde kullanımı, şeffaflığın sağlanması, güneş ışığından faydalanılması ve yapıda enerji tasarrufu gibi çeşitli çözümler sağlamaktadır.

Camın, tasarımda yer aldığı birkaç projeyi ASPEN olarak sizler için derledik:          


Cam Çiftlik Evi / Olson Kundig


Bir platonun yüksek bir noktasında konumlanan Cam Çiftlik Evi, Philip Johnson’un Glass House’undan ilham alınarak kırlara ve dağlara açılan bir sığınak fikriyle oluşturulmuştur. Altta çiftlik ekipmanları ve üstte misafir odaları barındıran yapının, üç tarafı çelik çerçeveli camlardan oluşmaktadır.





K11 Sanat ve Kültür Merkezi / SO-IL


K11 Sanat ve Kültür Merkezi, Alışveriş Merkezi'nin üzerinde ve 12 katlı lüks konutların altında bulunan bir yapıdır. Yapının, üst iki katı heykel teras işlevi üstlenen bir çatı ile birleştirilmiştir.



Müzeler genellikle kentsel çevreleriyle etkileşime girmekten kaçınırken bu tasarım, müzeyi ticarileştirilmiş ve şehir alanına dahil etmek için şeffaflığı benimsemiştir.

Müze, her biri dokuz metre yüksekliğinde, bir metre çapında ve iki ton ağırlığındaki 475 cam tüpten oluşan bir cephe ile çevrilidir. Sokaktan bakıldığında, camın heykeli çağrıştıran görünümü ve görsel çarpıcılığı, müzeyi kentten ayıran bir soyutlama etkisi yaratmaktadır.


 


The Glass Fortress / Archismith Architects



The Glass Fortress, Bangkok'ta bir proje için satış galerisi olarak hizmet vermektedir. Rakibinin satış galerisine yakınlığı nedeniyle, binanın kendisini rakibinden ayırması gerekmekteydi. Çözüm olarak satış galerisi, arazisinin bir kısmını kentsel alanda bir cep parkı haline getirmek için ayırıp, bir odak noktası oluşturmak için binada 20.000 cam blok kullanmıştır.



Cephe görünümü, güneş ışığının durumuna ve ağaçların gölgesine bağlı olarak sürekli değişmektedir. Geceleri, cam bloklar aydınlatılarak dev bir fenere dönüştürülür. Projede kullanılan cam bloklar, geleneksel kare şeklindeki blokların aksine dikdörtgen şeklindedir.



Kaynakça: 

https://www.archdaily.com/

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.