TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

MERCEK ALTINDA; AHŞAP

MERCEK ALTINDA; AHŞAP
03/09/2021

Çevre Dostu, Sürdürülebilir Bir Malzeme; Ahşap

Ahşabın insanlar tarafından kullanımı antik çağlara kadar dayanmaktadır. Ancak tüm dünyada plastik ve beton gibi yapısal malzemelerin kullanımı kısa süreli planlanan maliyet tabloları ve sürdürülebilirliğin gözetilmemesi sebebiyle uzun süreler etkin olmuştur. Günümüzdeyse iklim krizinin tehdidi karşısında kentleşmenin ve bina uygulamalarının çevreye verdikleri zararları en aza indirecek çözümlere ve çevre dostu malzemelere yönelim artmaktadır.

Ahşaba olan ilginin son yıllarda tekrar canlanması da çevreyle uyum içinde bir mimari arayışının sonuçlarından biri olarak düşünülmelidir. Ahşap miktarı sürekli artan ve yenilenebilen tek yapı malzemesi olmasıyla çevre ve enerji sorunlarına en iyi cevap veren seçeneklerden biridir. Bununla beraber ahşabın gerek insan sağlığına ve psikolojisine olan olumlu etkisi gerekse kullanım alanlarının çeşitliliği ve kullanımdaki kolaylığı tercih edilmesinde etken sebeplerdir.

Ahşap, Sağlık ve Psikoloji

Nörologlara göre bir mekana girildiğinde beyinde duyguları ve sağlığı da etkileyen bilişsel ve psikolojik bir süreç başlar. Ahşabın mimaride ve iç mekanda kullanımı araştırıldığında kan basıncını, nabzı ve stresi düşürdüğü ilaveten dikkat gücünü ve odaklanma yeteneğini yükselten etkilere sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca görünüşü ve dokusuyla insanda “sıcaklık”, “rahatlama” ve “huzur” duygularını ortaya çıkarmaktadır.

Ahşap kullanımının fiziksel ve psikolojik açıdan pek çok olumlu yönünün olmasının en önemli sebeplerinden biri onun mekanın havası üzerindeki etkisidir. Ahşap ortamın nemini dengeleyerek havanın kalitesini yükseltir. Bunun nedeni ahşabın nemi absorbe edebilme veya salabilme özelliğidir. Nem ahşap tarafından emildiğinde yüzey sıcaklığı yükselir ve nem düştüğünde yüzey sıcaklığı azalır. Ahşap yüzey daha sonra doğal bir ısıtma paneli veya soğutma elemanı olarak işlev görebilir. Ayrıca ahşap, nefes alabilen bir malzeme oluşuyla iç mekandaki karbondioksitin yapıdan dışarı çıkması ve buna karşılık oksijenin yapıya girmesi sürecinde de etkindir. Bu yönüyle mekanın hava kalitesini sağlamakta rol oynar.

Kullanım Alanları ve Ömrü

Farklı renk ve tonlama seçenekleriyle iç mekanda duvarlar, asma tavanlar, akustik paneller, döşemeler, kapılar ve pencereler gibi pek çok alanda tercih edilen ahşap malzemeler iyi bakıldığı takdirde çok uzun yıllar boyunca kullanılabilmektedir. Üstelik kolayca temizlenmeleriyle özel ya da kamusal tüm projelerinizde rahatlıkla tercih edebileceğiniz, Sakarya’daki fabrikamızda üretilmiş, birbirinden farklı tasarım ve özelliklere sahip SEPIA ürünlerimize sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.