TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Geçtiğimiz Yılın İç Mekan Trendleri

Geçtiğimiz Yılın İç Mekan Trendleri
05/01/2024

2024’ü karşıladığımız bugünler, aynı zamanda 2023 yılına göz atmayı da gerektiriyor! Geride bıraktığımız 2023 yılının iç mekan tasarım trendlerini analiz etmek, gelecekteki tasarım kararlarını etkileme potansiyeline sahip. 2024 yılında mekanınıza daha fazla stil, canlılık ve konfor katmak istiyorsanız, aradığınız ilhamı bu yazıda bulabilirsiniz!


  

Görsel archdaily.com sitesinden alındı. 


2023'te iç mekan tasarım yaklaşımları bir yanıyla keşifçiydi, diğer yanıyla öncesine kıyasla daha mütevazı ve incelikliydi. Her alanda kendini gösteren değişimler, mekanlara da etki etti. 2023, kullanıcıların mekandaki bireyselliklerini küçük müdahalelerle ifade etmeyi seçtiği, yavaşlamayı ve sadeliği benimseme ihtiyacı hissettiği bir yıl olarak göze çarpıyor.


Sürdürülebilir Tercihler

Küresel gündemde giderek daha fazla yer kaplayan iklim krizi ve benzeri mevzular, sürdürülebilir bir gelecek için olası yaklaşımların daha fazla konuşulmasına sebebiyet verdi. Bu durum, mimarlık ve tasarım alanlarında da gündem konusu olmayı sürdürüyor. Mekan kullanıcılarının bilinç seviyesi arttıkça, tüketiciler çevre dostu seçeneklere yönelme konusunda daha dikkatli hale geliyorlar.  Sürdürülebilir tasarımın önemi arttıkça, konuya dair süreçler de daha yoğun gündeme gelmeye başlıyor. Sözgelimi , insanlar, ürünlerin nerede ve nasıl üretildiğini giderek daha fazla sorguluyor. Malzeme seçiminde ve aydınlatma tercihlerinde doğa dostu olana yönelmek, bitki kullanımı, doğal havalandırma, geri dönüşümlü mobilya ve eşyalara şans vermek, bu temanın bileşenlerini oluşturuyor. 


 

Görsel icmimarlıkdunyasi.com sitesinden alındı.


Doğadan İlham Alan Renk Tonları

Zamansız beyaz duvarların modası hiçbir zaman tam olarak geçmeyecek olsa da, 2023 yılında cesur renk kullanımlarının artış gösterdiği görülüyor. Bu renklerin çoğunlukla ilhamını doğadan alan, pastel tonlar olduğu göze çarpıyor. Sıcak ahşap tonları, kızıl toprak tonları, yeşilin ve mavinin çeşitli ton aralıkları, kullanıcıların mekana konfor ve rahatlık kazandırmak için yaptığı seçimler. Doğru seçimlerle yön verilmiş renk kullanımları, yaşam alanlarında sıcak ve kapsayıcı bir atmosfer yaratmanın, mekana derinlik kazandırmanın etkili bir yolu olarak öne çıkıyor.


 

Görsel archdaily.com sitesinden alındı. 


Alçı Kullanımı

İç mekan dekorasyonunda alçı kullanımının büyük bir artış gösterdiği görülüyor. Alçıyı sert metal kaplamalardan ayıran en belirleyici özelliğin mekana kattığı rahatlatıcı kalite olduğu kabul ediliyor. Alçının dokunsal niteliği, dokunsal bir etki yaratıyor  ve bu da mekanın atmosferine bir hikaye katıyor.


 

Görsel goodhousekeeping.com sitesinden alındı.



Organik Kıvrımlar

Lüks iç tasarımın ayırt edici özellikleri, uzunca bir süre köşeli şekiller ve katı düz çizgiler tarafından belirlenirken; 2023 yılında tasarımcıların yumuşak hatları benimseyen mobilya ve ev unsurlarına yöneldiği görülüyor. Tasarımcılar, kıvrımların mekana romantik ve taze bir duygu kattığını, modern formlarla yarattıkları kontrastın mekana bir karakter kazandırdığını öne sürüyor. Yılankavi , kıvrımlı, hilal kanepe ve koltuklar, kıvrım vurgulu sandalyeler, dairesel kilimler ve benzer mobilyaların yanı sıra; pencereler, kapılar, koridorlar gibi mekansal bileşenlerde de kemer kıvrımları göze çarpıyor.


 

Görsel icmimarlıkdunyasi.com sitesinden alındı. 


Ahşap: Her Zaman, Her Yerde

Ahşap zamansız etkisini ve mekan içerisindeki hakimiyetini sürdürüyor. Mobilya ve kumaşlarda daha sıcak ahşap tonlarından toprak rengi paletlerin kullanımına, 2023 yılında da ahşap kendini gösteriyor. Zamansız bir stil duygusu yaratmanın en etkili yolu olan ahşap kullanımı, sıcak ve konforlu bir atmosfer yaratımının kuvvetli bir bileşeni olarak iç mekan tasarım dinamiğinde öne çıkıyor.


 

Görsel archdaily.com sitesinden alındı. 


Kaynaklar

https://www.goodhousekeeping.com/home/decorating-ideas/g42084756/interior-design-trends-2023/

https://www.archdaily.com/1011126/10-interior-design-trends-of-2023

https://www.harpersbazaar.com/fashion/trends/a44773681/interior-design-trends-2023/




© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.