TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Fransız Mimar; Odile Decq

Fransız Mimar; Odile Decq
22/12/2022
ASPEN

Odile Decq / ©Piero Martinello

Maddeyi, bedeni ve tekniği sorgulayarak üretim yapan mimar; Odile Decq hem hassas hem de aykırı tutumuyla mimarlık eğitimine yaptığı katkılarıyla tanınıyor. Aynı zamanda güçlü duruşu ve radikal fikirleriyle gelecek nesil mimarlarına ilham kaynağı oluyor. Gerçekleştirdiği çalışmalar, mimarlık ve tasarım dünyasında takip ediliyor ve örnek alınıyor. Bu hafta başarılı mimar Odile Decq’e ve eserlerine yakından bakıyoruz.

Uluslararası birçok ödülün sahibi olan Odile Decq; mimar, şehir tasarımcısı ve akademisyendir. Dünya çapında yaptığı işler ve olağandışı gotik tarzı ile tanınan bir isim olan Odile Decq, Fransa’da eğitim almıştır. 1975 yılında Ecole d’Architecture de Paris-La Vilette’den mezun olduktan hemen sonra kariyerine başlamıştır. 1985 yılında tanıştığı eşi Benoit Cornette ile yolları kesişmiş ve ODBC Architects (Odile Decq Benoit Cornette Architectes-Urbanistes) mimarlık ofisinde çalışmalarını devam ettirmiştir.

Banque Populaire de l’Ouest Genel Merkez Ofisi, Rennes, Fransa / ©Stephane Couturier

1990 yılında tasarımını yaptığı Banque Populaire de l’Ouest Genel Merkez Ofisi, büyük ses getirmiştir. Çelik konstrüksiyona sahip yapı, güneşlik ile inşa edilen ilk yapı olma özelliğine sahiptir. Birçok ödüle sahip olan Odile Decq, mimarlık alanında yapmış olduğu çalışmaları onurlandırmak için 1996 Venedik Bienali’nde Mimarlık Altın Aslan ödülünü kazanmıştır.


Tangshan Fangshan Jeoloji Müzesi, Nanjing, Çin / © Jinri & Zhu Jie

Nanjing, Çin’de yer alan Tangshan Fangshan Jeoloji Müzesi, önemli arkeolojik kalıntıların keşfedildiği bir alandır. Müze tasarımında orijinal topoğrafik çizgiler taklit edilerek mimari tasarım ortaya çıkarılmıştır.


Confluence Enstitüsü, Lyon, Fransa / ©Roland Halbe

Son 25 yıldır akademisyen olarak çeşitli üniversitelerde görev yapan Odile Decq, 2014 yılında özgün fikir ve anlayışının serbestliğini savunduğu mimarlık okulunu açmıştır. Fransa’nın Lyon şehrinde konumlanan Confluence Enstitüsü yaratıcı öğrenciler yetiştirmektedir.

Maison Bernard, Théoule-sur-Mer, Fransa / ©Yves Gellie


Maison Bernard, Théoule-sur-Mer, Fransa / ©Yves Gellie

Organik mimarlığın ikonik temsilcilerinden biri olan Maison Bernard’ın yenileme çalışmaları Odile Decq ve ofisi tarafından gerçekleştirilmiştir. Birbirine bağlı baloncukları anımsatan yapı; 1970’ler tasarımına ve aynı zamanda kavisli iç mekana uygun mobilyalar bulunacak şekilde dizayn edilmiştir. Yapı günümüzde müze olarak faaliyet göstermeye devam etmektedir.

Le Cargo, Paris, Fransa / ©Roland Halbe

Geleneksel ofis binalarından oldukça farklı bir tasarıma sahip olan Le Cargo, 2016 yılında tamamlanmıştır. Cephede yuvarlak pencere boşluklarının olduğu 7 katlı yapı, şehir ile bağlantı oluşturmakta ve davetkar bir tavır sergilemektedir.


Splash, Sehpa Tasarımı / ©Stefan Tuchila


Solie Noir, Aydınlatma Tasarımı / ©Odile Decq

Mimari tasarımları cam ve metal ağırlıklı olan Odile Decq, mimarlığın yanında endüstriyel tasarımlar da gerçekleştirmektedir.

Teknoloji ve tasarım odaklı gelişmeleri yakından takip ederek bu konuları ürünlerine en iyi şekilde entegre eden ASPEN, güncel ve ilgi çekici içeriğe sahip yazılarına devam ediyor! Dünyaca ünlü Fransız mimar Odile Decq’i ve eserlerini incelediğimiz yazımıza ek, diğer ilgi çekici yazılarımızı takip etmek ve geniş ürün gamına sahip olduğumuz inovatif tasarımlı ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:
odiledecq.com

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.