TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Dünya’nın Leed Platinum Sertifikalı İlk Hastanesi: Memorial Bahçelievler

Dünya’nın Leed Platinum Sertifikalı İlk Hastanesi: Memorial Bahçelievler
17/03/2022


Dünya’nın Leed Platinum Sertifikalı İlk Hastanesi: Memorial Bahçelievler

Sağlık sektöründe yeni bir anlayış ile Dünya’nın LEED Platinum sertifikasına layık görülen ilk tam teşekküllü hastane yapısı olan Memorial Bahçelievler Hastanesi; sağlık sektöründeki hizmetlerini insana ve doğaya karşı saygı ilkesiyle gerçekleştirmektedir. Çağdaş mimariye uygun bir dille tasarlanan hastane tasarım aşamasındaki sürdürülebilir yaklaşımlarıyla, insan sağlığı yanında çevre sağlığına da katkıda bulunmuştur. Toplamda 72.000 m2’lik bir alanda hizmet veren Memorial Bahçelievler’in 8.000 m2’lik yeşil alanı bulunmaktadır. 



Sağlık Sektöründe Yepyeni Bir Anlayış

Memorial Bahçelievler; teknolojik donanım bakımından üstün özelliklere sahip ekipmanları, uzmanlaşmış akademik kadrosu ve sağlık çalışanlarıyla iyileşme sürecinde hasta ve yakınlarına konforlu bir ortam sunuyor.

İstanbul’un ulaşım hattının kalbi konumundaki E-5 karayolundan içeri girilerek ulaşım sağlanan hastanede, ana tasarım ilkesi güneş ışığından maksimum düzeyde faydalanarak şehrin kaosundan uzaklaşan yeşil alanlarla projeyi kurgulamaktır.

Bekleme alanlarından poliklinik bölümlerine, hasta yatak odalarından doktor ve sağlık çalışanlarına ait bölümlere kadar her alanda, kullanıcıların ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde tasarlanan Memorial Bahçelievler Hastanesi; tedavi süreci ve cerrahi operasyonlar için de hastalarına öncelikli hizmetler sunmaktadır.  



Dünya’nın Leed Platinum Sertifikalı Yeşil Hastane Konsepti

Enerji ve çevre dostu tasarımda yeşil bina sertifikası olan “LEED Platinum”u kazanan Memorial Bahçelievler, sağlık sektöründe dünyada ve Türkiye’de tam donanımlı hastaneler arasında sertifikayı alan ilk hastane olarak bir ilke imza attır.



Biyofilik Tasarım ve Uygulama Alanı Olarak Bir Sağlık Yapısı

Mimari kütle oluşum şeması ele alındığında, ulaşım analizleri, çevresel veriler, güneş ışığı, rüzgâr, manzaraya yönelim gibi ilkeler ışığında proje şekillenmiştir. Hasta odaları, gün ışığı ve manzaraya yönelimler referans alınarak yerleştirilmiştir. Dört parçanın bağlanmasıyla oluşan kütlede, hasta odalarını gürültüden uzak tutmak amacıyla, ana parçanın kollarına konumlanmıştır.

 

Sanat Sağlık İçindir!

Alışıla gelen sağlık yapılarının aksine, hastaneye gelenlerin lobiye girdiğinde onları karşılayan enstalasyon alanı sıcak bir atmosfer oluşturmuştur. PIN Architects tarafından tasarlanan enstalasyonda, sanatsal objelerin yanı sıra yeşili de içinde barındırmaktadır.



Hastane aydınlatma tasarımı yapının 24 saat yaşadığı düşünülürse hasta-doktor ilişkisi ve hasta konaklama süreleri ele alınarak hassasiyetle kurgulanmıştır.

Hastane mimarisinde, kat terasları ile hastaların iyileşme sürecinde doğanın etkisi terapi gibi uygulanmıştır. Her mevsim renk geçişlerinin ve kendine özel değişimleri hastalara sergileyen bitkiler, hastaların iyileşme sürecine pozitif yansımıştır.


  


Mevsim geçişlerinin ve renk değişimlerinin hissedildiği, rüzgârın bitkilerin salınımında gözlemlendiği peyzaj alanları ile doğanın biyoritmini hastaneye taşıyarak hastalar üzerinde pozitif etki oluşturmak amaçlanmıştır. Bitki seçimlerinde ekolojik yaklaşım ile buğdaygiller, saz türü bitkiler, yemişli ağaçlar ve endemik bitki türlerine yer verilmiş; bu bitkilerin bölgedeki doğal yaşam ve kuşlara kaynak oluşturması planlanmıştır.


     


Hastanenin enerji verimliliği konusunda çevreye de katkı sağlanması hedeflenmiştir. Bunun için enerji tüketimi azaltılarak, çevreci ve geri dönüştürülebilir kaynaklar tercih edilmiştir. Seçilen ekipmanlar, uygulanan tasarruf planlarıyla bu alandaki diğer kuruluşlara da öncü olmuştur. Yapının ana ulaşım noktaları ve toplu taşıma hattında oluşu, bisiklet ve yaya yolu ile ulaşımın önemini ve ayakta hasta girişinin kişisel araç yerine hastaneye toplu taşıma ile ulaşımı sağlamaya yönelterek katı yakıt tüketiminin azaltılması gibi hedefler oluşturulmuştur. Geri dönüşümü tasarımdan inşaata, işletmeden ekipmanlara kadar her aşamada uygulamaya dikkat edilerek proje oluşturulmuştur.


     


Yapılan organize çalışmalar doğrultusunda Memorial Bahçelievler Hastanesi, her anlamda tüm çalışanlarına ve misafirlerinin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek tam teşekküllü bir hastane yapısı olarak sağlık sektörüne kazanılmıştır.

  

Kaynakça:

http://www.arkiv.com.tr/

https://dergipark.org.tr/tr/pub/my/issue/64389/928705

https://www.yapikatalogu.com/proje/saglik-tesisleri-memorial-bahcelievler_291

https://www.arkitera.com/proje/memorial-bahcelievler-hastanesi-peyzaj-tasarimi/

https://www.ekoyapidergisi.org/memorial-saglik-grubu-leed-platinum-sertifikasini-aldi

https://www.huppe.com.tr/sayfa/memorial-bahcelievler

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.