TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü; Çanakkale Köprüsü

Dünyanın En Uzun Asma Köprüsü; Çanakkale Köprüsü
18/03/2023
ASPEN


1915Çanakkale Köprüsü, büyüklüğü ile dünyanın en önemli köprü projelerinden biridir. 2023 metrelik devasa açıklığı ile dünyanın en uzun asma köprüsü; 318 metrelik kırmızı kuleleri ile dünyanın en yüksek asma köprüsü unvanlarına sahiptir. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan bu özel projeye gelin hep beraber göz atalım.



Konumu
Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olan 1915Çanakkale Köprüsü 18 Mart 2022 yılında  açıldı. Çanakkale’nin Gelibolu ve Lapseki ilçeleri arasında konumlanan köprü, Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlamakta ve Çanakkale Boğazı’ndan geçişi 6 dakikaya indirmektedir.



Tasarımı

1915Çanakkale Köprüsü, Gelibolu Yarımadası’nda kazanılan 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni hatırlatır nitelikte bir tasarıma sahiptir. Türk Bayrağı’nın rengini yansıtan kuleler 318 metre uzunluğa sahiptir. Kule başlarında Çanakkale Zaferi'nin simgesi Seyit Onbaşı’nın top mermilerinin replikaları yer almaktadır. Viyadük ayakları ise Şehitler Abidesi’nin anımsatacak şekilde tasarlanmıştır. 




İnşaa Süreci

1915Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Boğazı’nın ilk köprüsüdür. Köprünün inşası, proje ihalesini kazanan Güney Kore şirketleri tarafından gerçekleşmiştir. Proje, 325 kilometrelik uzunluğa sahip olan Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bir parçası olarak tamamlanmıştır. 




Ödüller

1915Çanakkale Köprüsü birçok ödül kazanmış; International Road Federation (IRF) Global Yol Başarısı Ödülü, Avrupa Yapısal Çelik Birliği Karayolu ve Demiryolu Köprüleri Kategori Birinciliği, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (SGK) En Çok Prim Ödeyen Şirket ve de Kore İnşaat Mühendisliği Derneği 2022 Uluslararası Kategoride Yılın Yapısı Ödülü gibi bir projenin prestijini garantileyen sayısız ödülün sahibi olmuştur. 


Özgün tasarım, kalite ve ürün çeşitliliği değerlerimizi koruyarak üretimimize hız kesmeden devam ediyoruz. Asma tavan (ahşap/metal), bölme duvar, yükseltilmiş döşeme ve LED aydınlatma ürünlerimiz ile yapıların tasarımına ASPEN değeri kazandırıyoruz. Her hafta yeni içeriklerimiz ile ilham veren konulara değiniyoruz. Bu hafta, 1915Çanakkale Köprüsü ve tasarım özelliklerini yakından inceledik. Tasarım odaklı diğer yazılarımıza erişebilmek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. 


Görseller 1915Çanakkale projesi resmi internet sitesi www.1915canakkale.com adresinden alıntılanmıştır.

Kaynakça:
www.1915canakkale.com

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.