TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Dikey Şehir: Burj Khalifa

Dikey Şehir: Burj Khalifa
17/11/2022
ASPEN


Dünyanın en yüksek yapısını hayata geçirebilmek olağanüstü bir organizasyon ve tasarım süreci gerektirir. Bu hafta; dünyanın en yüksek insan yapımı binası olan adeta bir şehir nüfusuna ev sahipliği yapacak kapasitesi bulunan ‘’Dikey Şehir: Burj Khalifa’’yı inceliyoruz.



Dünyanın en yüksek binasının yapımına, 6 Ocak 2004 yılında başlanmış ve 4 Ocak 2010 tarihinde ise tamamlanmıştır.  Toplam 828 metre yüksekliğinde olan yapı; Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde yer almaktadır. Mimarı Adrian Smith dünyanın en yüksek yapısını tasarlarken bir çöl bitkisi olan Örümcek Zambağından (Hymenocallisor Spiderlily) ilham almıştır. En fazla ilgi gören yapılarından biri olan Burj Khalifa, dünyanın en çok fotoğrafı çekilen yapısı olarak da belirtilmektedir. Yapı 2010 yılında Dünya İkonu olarak tescillenmiştir. Dünya ikonu olan bu yapıda, yer seviyesindeki sıcaklık ile tepe noktasındaki sıcaklık farkı 6 derecedir.


Görsel smithgill.com adresinden alıntılanmıştır. / Dubai, Adrian Smith+Gordon Gill Architecture


Burj Khalifa birçok farklı fonksiyona sahip olan, karma kullanımlı bir yapıdır. Yapının içerisinde; oteller, ofis alanları, sağlıklı yaşam merkezleri, sanat galerisi, kapalı havuzlar ve yaşam alanları yer almaktadır. Bu otellerden biri de Giorgio Armani’nin Dubai’deki farklı ve bir o kadar özel konseptli girişimi olan Armani Hotel Dubai’dir. Bu özel proje, ziyaretçilerine ev konforu sunmak için amaçlanmıştır.

Görsel smithgill.com adresinden alıntılanmıştır. / Dubai, Adrian Smith+Gordon Gill Architecture

Farklı ve ilgili uyandıran bu mimari yapı, aynı zamanda lobisinde dikkat çeken bir sanat eserine de ev sahipliği yapmaktadır. Lobide, Sanatçı Jaume Plensa’ya ait ‘’Dünyanın sesleri’’ çalışması konumlandırılmıştır. 197 zilden oluşan heykel, gün boyunca yukarıdan damlatılan suyun sesi ile yankılanmaktadır. Suyun izlediği yolda farklı zil sesi ile temas etmekte ve çıkardığı değişik tınılar dünya üzerinde yaşayan farklı insanları temsil etmektedir. Ayrıca Burj Khalifa, 160. kata kadar çıkan ve toplam 2.909 basamağı bulunan bir merdivene sahiptir. Dünyanın en yüksek yapısında 43., 76. ve 123. katında yer alan kamusal alanlar yer almakta olup bu alanlar; spor salonları, havuzlar, açık güneşlenme terasları ve içecek alanları olarak hizmet vermektedir.

Görsel smithgill.com adresinden alıntılanmıştır. / Dubai, Adrian Smith+Gordon Gill Architecture

Güçlü bir organizasyon ile olabilecek en kısa süre içerisinde tamamlanmıştır. Gökdelenin inşaatında 12.000’den fazla işçi, toplam 22 milyon saatini harcamış ve bu zarif yapının ortaya çıkmasını sağlamıştır. İnşaatta; 330.000 metreküp beton ki bu ağırlık 100.000 filin ağırlığı ile eşdeğerdir, 39.000 m/t takviyeli çelik, 103.000 metrekare cam ve 15.500 metrekare paslanmaz çelik kullanılmıştır. Burj Khalifa’nın inşaatında 25 ton taşıyabilen, dünyanın en büyük üç vinci kullanılmıştır. Ayrıca yapının inşaatında kullanılan beton, Dubai’nin sıcaklarından minimum düzeyde etkilenmesi için gece dökülmüş ve inşaatından önce 40’tan fazla rüzgar testine tâbi tutulmuştur.

Görsel smithgill.com adresinden alıntılanmıştır. / Dubai, Adrian Smith+Gordon Gill Architecture

Burj Khalifa’nın peyzaj düzenlemeleri üç bölüme ayrılmış ve her bir bölüm farklı bir fonksiyonuna hizmet verecek şekilde düzenlenmiştir. Otel, rezidans ve ofisler için ayrılan alanlarda; orman koruları, palmiyeler, göl kenarı gezinti yolları, oyun alanları ve teras bahçeler yer almaktadır. Ayrıca yapı tesisatında özel çözümler gerekli olmuş ve su tesisatı için her 30 katta bir su depolama odaları yerleştirilmiştir. 


Sadece dünyanın en yüksek yapısı olarak rekor kırmış bir yapı değil; insan yapımı en yüksek yapı, en uzun bağımsız yapı, en fazla kat sayısı, en yüksek dolu kat, en yüksek açık gözlem güvertesi, dikey beton pompalamada dünya rekoru, en yüksek servis asansörü ve en yüksek alüminyum cam cephe rekorlarına da sahiptir.




Teknoloji ve tasarım odaklı gelişmeleri yakından takip ederek bu konuları ürünlerine en iyi şekilde entegre eden ASPEN, güncel ve ilgi çekici içeriğe sahip yazılarına devam ediyor! Dünyanın en yüksek yapısı, Burj Khalifa’yı ele aldığımız yazımıza ek diğer ilgi çekici yazılarımızı takip etmek ve geniş ürün gamına sahip olduğumuz inovatif tasarımlı ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


Kaynakça:


burjkhalifa.ae


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.