TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Depremde Hayat Kurtaracak Mobil Uygulamalar

Depremde Hayat Kurtaracak Mobil Uygulamalar
16/02/2023
ASPEN


Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklükteki depremin üzüntüsünü derinden yaşıyoruz. Toplam 10 ilimizde acı etkileri olan depremlerde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Evlerini, şehrini kaybeden vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.


Yaraların sarılmaya çalışıldığı bu dönemde üstümüze düşen görevi yerine getirmek için ilk günden beri tüm gayretimizle çalışıyoruz; AHBAP, AFAD ve Eskişehir Sanayi Odası ile koordineli desteklerimiz ilk andan itibaren devam etmektedir. Bundan sonra da ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişimimizi sürdürerek bölgelerin ihtiyaçlarına destek vermeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz.


Bu zorlu süreç bizlere doğal afette iletişim kurabilmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiği için deprem ve diğer doğal afetlerde hayat kurtarabilecek mobil uygulamaları sizler için listelemek istedik.


1- AFAD Acil

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geliştirilen bu uygulama, deprem sırasında kullanıcıları uyarır ve depremin büyüklüğü, yeri ve derinliği gibi bilgileri öğrenmelerini sağlar. Ayrıca, kullanıcılara deprem öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hakkında bilgi verir. Uygulama, ücretsiz olarak indirilebilir.


2- Güvendeyim

AKUT tarafından geliştirilen uygulama, doğal afet sırasında kullanılması için özel olarak geliştirildi. Afet sırasında ve sonrasında telefon hatları kilitlenebiliyor. Bu nedenle iletişim kurmakta problemler yaşanabiliyor. Uygulamada yer alan güvendeyim butonuna tıklayarak telefon rehberinde yer alan kişilere ‘Güvendeyim’ bilgisini iletebilirsiniz. Afet anında uygulamaya tanımlı olan telefon numaralarına otomatik olarak bulunduğunuz alanın adresi SMS ile iletilecektir. Uygulamayı kullanmak için internet bağlantısına gerek yoktur. Mesajın iletilebilmesi için tarifenizde SMS hakkı tanımlı olmalı veya telefon tarifesinin kredisinin açık olması gerekmektedir.


3- Acil Yardım

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği uygulama acil durumlarda konum bilginizin en yakın acil servise iletilmesini sağlamaktadır. Uygulamaya giriş yapabilmek için T.C. Kimlik Numarası ve e-Nabız şifresi istenmektedir.


4- Düdüğüm

Acil durumlarda düdük sesi çıkartarak konum belirlenmesine yardımcı olabilen bir mobil uygulamadır. Uygulamaya tanımlı iki farklı numaraya konum bilgileriniz hakkında mesaj iletilir. Uygulama açıldığında ses seviyesi en yüksek değere alınır. Telefon şarjının bitmemesi için ekran ışığı en düşük seviyeye otomatik olarak getirilir.


5- Life360

Acil durumlar için geliştirilmiş bir uygulama olmasa da sahip olduğu özellikler ile acil durumlarda kullanım kolaylığı sağlayabilecek olan bir mobil uygulamadır. Uygulama gerçek zamanlı konum bilgilerini gösterir. Uygulamaya tanımlı olan aile ve yakın arkadaşlarınızın gerçek zamanlı konumlarını görebilirsiniz. Telefon şarj yüzdesi, araç hızı göstergesi, araç kazaları veya acil durumda sessiz yardım talebi gibi birçok hayat kurtaran özellik barındırmaktadır.


6- Bridgefy

İnternet bağlantısı olmadan mesajlaşmayı sağlayan bir uygulamadır. Uygulama 100 metre çapına kadar etkilidir ve yakındaki kişilerle Bluetooth ile iletişim kurmaya yardımcı olur. Sadece uygulamayı ilk açtığınızda internet bağlantısı gerekmektedir.


7- LastQuake

Gerçekleşen son depremleri takip etmek isteyen kullanıcılar için LastQuake oldukça faydalı bir uygulama olabilir. Uygulama, dünya genelindeki son depremleri gerçek zamanlı olarak bildirmektedir ve depremin büyüklüğü, yeri ve derinliği hakkında bilgileri paylaşır.


8- Earthquake Network

Earthquake Network, akıllı telefonlardaki sensörler sayesinde deprem anında sarsıntıyı ölçerek kullanıcılara uyarı mesajı gönderir. Ayrıca, uygulama içindeki "Yakındaki Depremler" bölümü, son 24 saat içinde gerçekleşen depremleri gösterir.


Yukarıdaki mobil uygulamalar, Türkiye'de kullanılabilen bazı deprem uygulamalarıdır. Deprem sırasında doğru davranışlar sergilemek için bu uygulamalardan birini indirmek ve kullanmak oldukça faydalı olabilir. Ancak, bu uygulamalar hayat kurtarmak için tek başına yeterli değildir. Deprem sırasında uzmanların önerdiği gibi sakin kalıp, sabitlenmemiş eşyalardan uzak durulmalıdır. Güvenli bir yer bulup diz üstü ÇÖKüp, baş ve enseyi koruyarak KAPANıp, düşmemek için sabit yere TUTUNulmalıdır.


Kaynakça:

afad.gov.tr

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.