TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Aydınlatmada Yeni Devir Sürdürülebilirlik

Aydınlatmada Yeni Devir Sürdürülebilirlik
21/04/2022
Aspen

Yapıların ve şehirlerin mimarisinde en önemli unsurlardan biri aydınlatma sistemleridir. Aydınlatma; sadece çevredeki nesneleri ışık yansıtarak görünür hale getirmekten çok daha fazlasıdır. Ayrı bir uzmanlık alanı olan aydınlatma, uygulama sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken birçok konuyu bünyesinde barındırır. Bunlardan birisi de çevreyle olan ilişkisidir.



© Dafydd Owen  WWF-UK

 

Evlerde kullanılan elektriğin %15’ini aydınlatma oluşturmaktadır, ticari yapılarda ise bu oran %25’tir. Bu oranları azaltmak ve daha az enerjili etkin mekânlar elde etmek için sürdürülebilir çözümlere yönelmek gereklidir. Şehir ve binaların gün ışığından yararlanamadığı zamanlarda kullandığı yapay aydınlatma sistemleri, çevreye büyük oranda enerji salınımı gerçekleştirir.  Küresel ısınma ve iklim değişikliğine sebep olan bu salınım, bizleri daha çevreci ve sürdürülebilir çözümler üretmek zorunda bırakmıştır.


En çevreci çözüm: Gün ışığı

Yapılarda en doğal sürdürülebilir aydınlatma çözümü doğal ışık kaynağını en verimli şekilde kullanmaktan geçmektedir. Fakat büyük iç mekâna sahip, gün ışığının yapı içinde her yere ulaşamadığı veya yeraltı mekânlarında bu durum geçerli olamayacaktır. Gün ışığının yapılarda kullanılabildiği sistem olan güneş ışığı taşıma sistemleri, maksimum 15m kadar uzaklığa ulaştırılabilir sitemlerdir. Diğer benzer aydınlatma sistemler ise; ışık rafları, ışık tüpleri, anidolik tavanlar ve heliostatlardır. Bu sistemlerin kullanılamadığı yapılarda en çevreci yapay aydınlatma araçları tercih edilmelidir.


Yüksek verimli aydınlatma aracı: LED

LED aydınlatmalar, verimliliği en yüksek olan, çevre için de sürdürülebilir aydınlatma araçlarıdır. Çalışma prensibi gaz (CFL) veya flaman (akkor ampul) gibi olmayıp aydınlatmada katı bir malzeme tercih edilir. Bu nedenle ‘katı hal aydınlatması’ olarak da nitelendirilir. CFL’den 10 kat ve akkor ampullerden de 100 kat daha verimli çözüm sunar. Ayrıca enerji verimliliği sağlamak için güneş panelleriyle kolaylıkla birleştirilebilir.

 

LED Aydınlatma ürünleri diğer aydınlatma araçlarına göre kendini uzun süre amorti edecek ömre sahiptir. Geniş uygulama alanı sunar, uzun ömürlüdür ve diğer aydınlatma sistemlerine göre daha parlaktır.


Aspen T24 LED Modeli


Aspen’in Lumuner LED Aydınlatma ürünleri de birçok asma tavan sistemi ile birlikte çalışabilir özelliktedir. Tüm metal yüzeylerde, taş yünü ve ahşap asma tavan sistemleri ile entegre olabilecek şekilde tasarlanmıştır. Asma tavan ile oluşturduğu detay çözümleri, tavanda aydınlatma ile bütünlük sağlar ve mimari projelerde istenilen yenilikçi, estetik iç mekânın oluşturulmasına katkıda bulunur.



Öztek Tekstil Projesi, İstanbul, Metex Studio Erk


Aspen LED aydınlatma sistemleri; standart ve özel çözümler sunan geniş ürün gamına sahiptir. Standart çözümler ile ihtiyaca göre gerekli görülen güç ve lümen değerlerinde, istenilen renkte aydınlatma çözümleri sunar.



Bilişim Vadisi, Kocaeli, OSO Mimarlık Tasarım


Hacim akustiğinin gerekli olduğu iç mekânlarda, perforasyonlu ve derzli seçenekleri ile Aspen LED aydınlatmada özel çözümleri kullanılabilir. Konferans salonları, çağrı merkezleri, toplantı odaları, spor salonları, ofis ve okul gibi ses yansıtıcı veya kırıcı panellerin kullanıldığı alanlarda yüksek enerji verimliliği sağlayan Aspen LED aydınlatma sistemlerini tercih edebilirsiniz. İç mekân tasarımına entegre olan aydınlatma sistemleri ile projelerinizde bütünlük sağlayabilirsiniz.


Kaynakça;

aspen.com.tr/
yesilbinadergisi.com
sustainablebuild.co.uk
sustainablesources.com
cie.co.at

latest.earthhour.org

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.