TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

AVM'lerde Tavan Tercihi Nasıl Olmalı?

AVM'lerde Tavan Tercihi Nasıl Olmalı?
15/06/2023
ASPEN

Carousel AVM, İstanbul, Bakırköy / © Ali Emrah Bakkaloğlu


Alışveriş, eğlence ve sosyal etkileşim ihtiyaçlarını karşılamanın en iyi yolu AVM’leri ziyaret etmektir. Devasa boyuta sahip olabilen bu yapılar, alışveriş deneyimini unutulmaz kılan birçok tasarım kriterine sahiptir. Kaliteli bir alışveriş deneyimi için AVM tasarımında gözden kaçırılmaması gereken önemli unsurlar vardır. Bunlardan en önemlisi, belki de hiç tahmin edemeyeceğiniz fakat her AVM’ye gittiğinizde bizlerin konforlu bir iç ortama sahip olmasını sağlayan şey tavanlardır. Tavan tasarımı, ziyaretçilerin alışveriş merkezinin atmosferi hissetmesini ve mağazaların kendilerini ifade edebilmesini sağlar. Estetik açıdan etkileyici olan tavan tasarımları ziyaretçilere samimi, ferah ve konforlu alanlar sunar.

Bu blog yazısında, AVM'lerde tavan tercihi hakkında daha fazla bilgi edinecek, göz alıcı tavan tasarımları ve doğru tavan sistemi tercihlerine göz atacağız.


Galleria Ataköy, Türkiye’nin İlk Alışveriş Merkezi, İstanbul, Bakırköy / Görsel www.karar.com adresinden alıntılanmıştır.


İlk Alışveriş Merkezi Tasarımları
AVM’lerin ilk örnekleri 20. yüzyılın ortalarında ortaya çıkmıştır. Modern alışveriş merkezi konseptinin temelleri önemli ölçüde bu dönemde atılmış, alışveriş deneyimine yenilikçi bir model getirmiştir. Bu model, tüketici ihtiyaçlarını karşılamak için dikkat çekici bir konsepte sahip olmuştur. Alışveriş deneyimini dönüştürerek tüketicilerin ihtiyaçlarına farklı bir yaklaşım sunan bu yapılar, genellikle tek bir çatı altında birden fazla mağazayı ve hizmeti barındırmak amacıyla inşa edilmiştir. AVM’ler insanların; alışveriş, yeme içme ve eğlence gibi farklı faaliyetleri tek bir yerde gerçekleştirebilmelerini sağlamıştır. Farklı türden dükkan ve mağazaların tek çatı altında toplanması tüketicinin ilgisini çekmiştir. Ayrıca, büyük ve ferah iç mekânlarıyla dikkat çeken bu yapılar mimari anlamda da bir devrim yaratmıştır. Günümüzdeki modern AVM'lerin temelini oluşturan bu ilham verici örnekler bugün insanların en çok ziyaret ettiği mekânlardandır.


Pelican Mall AVM, İstanbul, Türkiye / Tabanlıoğlu Mimarlık


AVM Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
AVM tasarımında dikkat edilmesi gereken birçok önemli faktör bulunmaktadır. İlk önemli adım yapının akıcı, düzenli ve ziyaretçilerin ulaşımını kolaylaştıran bir yol planlamasına sahip olmasıdır. Böylelikle tüketiciler ve ziyaretçiler yapı içerisinde mağazalara rahatlıkla ulaşabilecektir. AVM içindeki hava kalitesini iyileştiren iklimlendirme sistemleri de tavan sistemleri ile birlikte düşünülmelidir. İyi bir şekilde entegre edilebilmiş havalandırma ve iklimlendirme sistemleri ziyaretçi konforunu arttıracaktır.

AVM içindeki alanların kullanılabilirliği ve erişilebilirliği de unutulmamalıdır. Tüm ziyaretçilerin rahatlıkla dolaşabilmesini sağlayan geniş koridorlar ve asansörler, kullanıcı deneyimi açısından önemlidir. Aynı zamanda, estetik bir atmosfer yaratmak için uygun renk paletleri, malzeme seçimleri ve dekoratif detaylar da göz önünde bulundurulmalıdır. Tüm bu kriterler dikkate alındığında bir AVM başarılı bir şekilde tasarlanabilir ve ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunabilir.


Kiryon Kiryat Bialik,Kiryat Bialik, İsrail  / Avner Sher Architects


AVM’lerde Tavan Sistem Tasarımı
AVM'lerde tavan en önemli tasarım öğelerinden biridir. Tavan sistemleri, bir alanın iç hacim algısını belirleyen, davetkar bir atmosfer oluşturan iç mekân sistemleridir. Mimarlar ve iç mimarlar bir AVM‘yi tasarlarken tavan sistemlerini tasarıma entegre edebilmelidir. Bunun için işe ilk olarak malzeme seçiminden başlanmalıdır. Bir alışveriş merkezinin tavanı malzeme, dayanıklılık ve akustik konfor bakımından ihtiyaçları karşılamalıdır. Akustik panel kullanılmayan AVM’lerde ses diğer yüzey malzemelerine çarparak iç mekânın daha gürültülü bir yapıya sahip olmasına sebep olabilir. Bu da iç mekân konforunu olumsuz etkileyecektir.



Pelican Mall AVM, Metal asma tavan sistem kullanım örneği, İstanbul, Türkiye / Tabanlıoğlu Mimarlık

Metal veya ahşap gibi dayanıklı malzemelerden üretilen tavan sistemleri alışveriş merkezinin yoğun alanlarındaki yaya trafiğinden kaynaklanan aşınma ve yıpranmaya karşı dayanıklıdır. Böylelikle, akustik panellerin kullanıldığı halka açık olan alışveriş merkezlerinde konuşma ve diğer olası ortam seslerinden kaynaklanan gürültünü absorbe edilebilir. Ziyaretçi konforu sağlanabilir.

Alışveriş merkezi tasarımında unutulmaması gereken bir diğer unsur da aydınlatma tasarımıdır. Aydınlatmalar iç mekânda tavan sistemleri ile entegre bir şekilde çalışır. İç mekân bütünlüğünü ve konforunu sağlar. Doğal ışık kaynaklarının yeterli olmadığı alışveriş merkezlerinde aydınlatmalar etkili şekilde kullanılması gerekir. Çünkü aydınlatmalar, ziyaretçilerin kendilerini rahat hissetmesinde yardımcı olan en önemli araçlardan biridir. Ayrıca doğru tavan sistemleri ile birlikte çalışan aydınlatmalar, görsel cazibeyi artıracak ve mağaza vitrinlerini vurgulayarak iç mekânda ziyaretçi konforunu üst seviyeye taşıyacaktır. Parlak LED ışıklar ziyaretçilerin dikkatini kontrol ederek mağazaların daha çok ilgi odağı olmasını sağlayacaktır.


Carousel AVM, İstanbul, Bakırköy / © Ali Emrah Bakkaloğlu


İstanbul, Bakırköy’de konumlanan Carousel AVM iç mekân tavan sistemleri tercihi ile dikkat çeken bir örnektir. Referans projelerimizden biri de olan Carousel AVM’in tavanında tercih edilen SEPIA Ahşap Asma Tavan ve Duvar Sistemleri ile iç mekânda sıcak bir atmosfer yaratılmıştır. Kullanılan ahşap dokular ışığı ve sesi etkili bir şekilde yansıtmaktadır. Tavan tasarımı ziyaretçi konforunu üst seviyeye taşımaktadır. Tercih edilen LUMUNER LED Aydınlatma Sistemleri, asma tavan sistemleri ile entegre bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede iç mekânda tasarım bütünlüğü oluşmakta ve ziyaretçilerin alışveriş deneyimi üst seviyeye taşınmaktadır. Tüm bu detayları ile Carousel AVM, ziyaretçilerine etkileyici bir iç mekân tasarımı sunmaktadır.

Alışveriş merkezlerinin iç mekân tasarımında, tavan sistem seçimlerinde tek bir doğru yolu bulunmamaktadır. Bir bütün olarak düşünülmesi gereken AVM’lerin fonksiyonel ihtiyaçlarını (dayanıklılık ve akustik konfor gibi) ve estetik tercihlerini ​​(aydınlatma ve dekoratif öğeler gibi) karşılayan iç mekânlar yaratmak mümkündür.

Siz de ASPEN’in yenilikçi, estetik ve dayanıklı sistemlerini keşfederek projenize değerli çözümler kazandırabilirsiniz.

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.