TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Artırılmış Gerçeklik: Apple AR Gözlüğü

Artırılmış Gerçeklik: Apple AR Gözlüğü
11/08/2023

Hayal gücü ile gerçek dünya arasında kalkan sınır ile bambaşka bir deneyim yaşama alanı oluşturuluyor. Artırılmış gerçeklik sayesinde bu deneyimin bir parçası olmak mümkün. AR teknolojisi çalışma, öğrenme, oynama, alışveriş yapma ve etrafınızdaki dünyayla bağlantı kurma biçiminizi değiştiriyor. Apple’ın, AR özellikli pek çok aygıtı bulunurken bunun yanında App Store’da sunduğu binlerce AR uygulaması ile dünyanın en büyük AR platformuna sahipler.



Apple Vision Pro ile Safari arayüzü / ©Apple


AR gözlüklerinin yakın gelecek için cep telefonlarının yerini alacağı düşüncesi Apple AR’ın 2023 Haziran’da tanıtılması ile daha çok güç kazandı. AR gözlüklerinin içinde yapay zekâ gömülü olacak ve insanların günlük hayatta kullanabileceği benzersiz bir artırılmış gerçeklik deneyimi yaşatması bekleniyor. Yazılar ya da dokunmatik alanlar yerine, ses kullanılarak ya da sinirsel ara yüzler ile bu sanal gerçeklik dünyasında farklı yeni eylemlerin de devreye girdiği görülüyor. Yapay zekâ gömülü olan bu AR gözlüklerin bir yiyeceğin kalorisini hesaplamaktan ya da size en yakın yol tarifini vermekten daha geniş bir alana yayılan hedefleri bulunuyor. 


 

Farklı arama ekranların aynı anda Vision Pro ile erişim / ©Apple


Artırılmış gerçekliğin üç S’si dikkat çekiyor. Sight, Smell ve Sound. Görüntü, Koku ve Ses. Kurgulanmış olan eylemler için öncelikli olarak bir ekrandan yansıyan görüntüler oluşturulur. Bu ekrandaki görüntü insanların algılama dünyalarındaki önemli duyulardan biridir. Koku duyusu, gördüğümüz ve duyduğumuz objelerden, eylemlerden eksik kalan noktaların tamamlanmasına ve daha tanımlı bir artırılmış gerçeklik deneyimi yaşanmasına olanak tanır. Ses özelliği, görsel olarak deneyim yaşayan kullanıcılara ses duyusu ile de deneyimi destekleyen bir tavır alır. 


 

Artırılmış gerçeklik gözlükleri ile inşaat sırasında deneyimleme


AR gözlükler ile mekânların geçmiş ya da kurgulanmış gelecek hakkındaki, özellikle de görsel izlenimleri ile ilgili konularda daha sık kullanılacağı pek çok insan tarafından ön görülmekte. AR gözlükler ile tarihi bir kentsel doku içerisinde dolaşan kullanıcılar, bulundukları mekânın geçmişte nasıl göründüğüne dair izlenimler edinebilecektir. Bunun yanı sıra mimari olarak da yapılacak bir tasarım değişikliği, öncelikli olarak bu artırılmış gerçekliğe dayalı uygulamalar ve gözlük üzerinden de kolayca deneyimlenebilecektir. Örneğin bu tasarım yeni yapılmış bir evin elektrik tesisatı da yeni yapılacak mutfak tasarımı olarak da karşımıza çıkabilir.


 

Eskiyi yeniden canlandırma / ©lithodomos


2023 yılı haziran ayında tanıtılan Apple Vision Pro gözlük, öncesinde tasarlanan gözlüklerden bazı yönleri ile farklılık gösteriyor. Bataryası cepte taşındığı için kullanıcıların başlarında taşıdığı yük miktarı, bu performansta bir ürün için oldukça düşük. Apple’ın 3D kamera eklediği ilk ürünleri Apple Vision Pro olarak karşımıza çıkar. Bu kamera ile uzamsal fotoğraflar ve videolar çekilebilir. Kayıt altına alınan bu video ve fotoğraflar sonra kullanıcılara yeniden o andaymış gibi bir his uyandırır. Kullanıcılar, Apple Vision Pro kişisel bilgisayarlara özel modeliyle masaüstü ekranını kurgulayabilir, FaceTime görüşmelerine katılabilir, favori sosyal medya uygulamalarında zaman geçirebilir, sevdikleri TV programlarını izleyebilir ve daha pek çok eylem gerçekleştirebilirler.


 

Apple Vision Pro ile 3D bilgisayar deneyimi / ©Apple


Apple Vision Pro’yu kullanan kullanıcılar gözlüğün ardında kalan bakışlarını ekrana yansıtabilirler. Gözlüğün iç bölümünde gözün hareketlerini takip eden sensörler ve minik kameralar bulunur. Gözlük kullanıcıların karşısındakiler ile arasındaki iletişimi tamamen koparmasını bu sayede engeller. Bu yenilik artırılmış gözlükler için de diğer firmalara farklı bir bakışı açısı kazandırmada oldukça farklı bir perspektif tutmaktadır. 


 

Apple Vision Pro’nun kullanıcının bakışlarını yansıtan ekranı / ©Apple

Giyilebilir olan teknoloji üretimi, bir sektör olarak nasıl ilerleyecek gelecek günlerde işletmelerin dünya ile etkileşimini artırmak için nasıl bir tutum sergileyeceği nasıl tasarımların piyasaya sürüleceği gibi konular giyilebilir teknoloji meraklılarının takip edeceği ana başlıklardan olmaya devam edecektir.


Kaynaklar

https://www.apple.com/tr/augmented-reality/

https://www.archdaily.com/1002106/what-is-the-impact-of-apples-vision-pro-augmented-reality-goggles-on-the-field-of-architecture?ad_source=search&ad_medium=projects_tab&ad_source=search&ad_medium=search_result_all

https://www.archdaily.com/1004256/explore-the-future-of-architecture-with-augmented-reality?ad_medium=gallery

https://www.apple.com/apple-vision-pro/

https://lithodomos.com/work-en/


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.