TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Anadolu’nun Kültür Başkentinde İkonik ve Çağdaş Bir Müze: OMM

Anadolu’nun Kültür Başkentinde İkonik ve Çağdaş Bir Müze: OMM
11/08/2022
Aspen


©NAARO

Anadolu'nun kültür başkenti Eskişehir’de, tarihi Odunpazarı evleri arasında yer alan OMM (Odunpazarı Modern Müzesi) 7 Eylül 2019 tarihinde dikkat çeken bir tören ile açılışını gerçekleştirmişti. OMM binasının tasarımı, dünyaca ünlü mimarlık ofisi olan, ahşap konstrüksiyona projelerinde sıklıkla yer vermiş; V&A at Dundee, The Exchange ve Kodoma gibi birçok sayısız önemli projeye imza atmış Japonya bazlı mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates’e aittir. Projenin hayata geçirilmesini sağlayan isim ise Odunpazarı Modern Sanat Vakfı kurucularından Eskişehirli bir sanat koleksiyoncusu ve iş adamı olan Erol TABANCA’dır.


©NAARO

Yeni sergi hazırlıkları nedeni ile şu anda ziyarete açık olmayan ve 3 Eylül’de tekrardan ziyarete açılacak müze; yapının tasarımını gerçekleştiren Kengo Kuma and Associates (KKAA) ile ortak bir felsefeyi paylaşmaktadır. Müze ‘’doğa ve çevresi’’ ile güçlü bir bağ kurmaktadır. KKAA, yapının tasarımında tarihi Odunpazarı evlerinden ve bölgenin kültürel dokusundan aldığı ilhamı, modern bir yansımayla müzeye taşımıştır. Projelerinde sıklıkla doğal yapı malzemelerine yer veren KKAA; Osmanlı kubbe mimarisi, Odunpazarı sivil mimarisi ve geleneksel Japon mimarisinin izlerini OMM’nin mimarisine aktarmıştır.


©NAARO

Anadolu’nun kültür başkentine çağdaş ve kültürel değişim getiren OMM, kent ve şehir tarihi arasında modern bir bağ kurmaktadır. Sahip olduğu modern mimariyi, sergilediği sanat eserleri ile buluşturarak şehrin kültürel gelişimine katkı sağlamıştır. Üst üste yığılmış ahşap keresteleri anımsatan yapı, farklı ölçeklerde hacme sahip sergi alanları oluşturmuş ve KKAA bunu şu şekilde ifade etmiştir: 

‘’Ayrıca, aynı boyuttaki kereste parçaların hafifçe kaydırılarak üst üste dizilmesi ile akışkan bir mekân kurgulanmış, geleneksel sanat müzelerinde yer almayan sıcak ve dinamik ambiyans yaratılmıştır.” -- Kengo Kuma and Associates


©Batuhan Keskiner

Müzenin tasarımına ilham kaynağı olan yerel kereste üretimi, KKAA’nın sahip olduğu doğa ve lokasyonla ilişki kurma güdüsü ile birleşerek OMM binasını şekillendirmiştir. Müzenin tasarımında öne çıkan geometri, kümelenme ve ahşabın ışık ile kurduğu ilişki yapının basit çizgilerden daha çok sofistike ve aynı zamanda göz alıcı bir görünüme bürünmesini sağlamıştır. Mekânın içine akan ışığın gün içindeki hareketi, yapı içinde etkileyici bir atmosfer yaratmaktadır.


©NAARO

OMM etkileyici mimarisi ile akşam ve gece saatlerinde de bulunduğu semte, Odunpazarı’na canlılık getirmektedir. Odunpazarı’nın sokaklarına açılan meydanları ile şehir için ayrıca bir buluşma noktası olma niteliğindedir.

Teknoloji ve tasarımsal gelişmeleri yakından takip edip bunları ürünlerine en iyi şekilde entegre edebilmeyi başaran ASPEN, güncel ve ilgi çekici içerikli yazılarına devam ediyor! Diğer yazılarımızı takip etmek ve inovatif tasarım ürünlerimizi yakından incelemek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Görseller archdaily.com adresinden alıntılanmıştır.

Kaynakça:

kkaa.co.jp

omm.art



© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.