TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

Açık Hava Mobilya Tasarımları

Açık Hava Mobilya Tasarımları
04/08/2023

Yılın büyük kısmını kapalı alanlarda soğuktan korunarak geçiren insanlar, yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla, açık havada daha çok vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bahçelerde geçirilen vakit artmaya başladıkça kullanılan açık hava mobilyalarının konforu ve tasarımı önem kazanıyor.

Açık hava mobilyaları, dış mekân kullanımı için tasarlanmış, genellikle su geçirmez malzemelerden üretilen masa, sandalye, bank ve şemsiye gibi parçalardan oluşur. Ahşap, metal, plastik, cam, hasır veya bambu malzemeler kullanılarak üretilebilirler.

Bu yazıda, ilgi çeken çağdaş tasarımlarıyla bazı açık hava mobilya örneklerini inceleyebilirsiniz.

Garden Dome/ Hypedome

Hypedome firması tarafından tasarlanan kubbe benzeri bu mobilyalar, açık hava aktivitelerinin yıl boyunca devam etmesi amacıyla yapılmış. Açık havada sakin bir oturma alanı, yoga alanı, ofis alanı hatta bir uyuma alanı olarak kullanılabiliyor. Yarım küre şeklindeki paneller camdan daha dayanıklı ve hava korumalı polikarbonat malzemeden üretilmiş. 15 yıl kullanım süresi bulunan bu mobilyaların, gri, yarı-saydam opal ya da yansıtıcı ayna benzeri seçenekleri bulunuyor.

Garden Dome ile açık havada oluşturulan bir oturma alanı | Görsel www.dezeen.comadresinden alıntılanmıştır.


VISTA Banklar/ Rekha Maker

Mount Stuart House isimli tarihi yapıda gerçekleştirilen Sitting Pretty isimli enstalasyon, tasarımcıların farklı açık hava mobilya fikirlerini sergilemelerine olanak verdi. 19. yüzyıl evlerine ve peyzaj anlayışına karşılık yapılan enstalasyonda İskoç tasarımcı Rekha Maker tarafından tasarlanan VISTA isimli mermer görünümlü banklar oldukça ilgi çekti. Tarihi evin mermer salonundaki renklerden esinlenen banklar, jesmonite isimli alçı bazlı kompozit malzemeden mermerin görkemine öykünerek üretilmiş. Tasarımcı Rekha Maker, bankların hem oturma elemanı hem de eşyaların konulabileceği düz bir yüzey olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

VISTA Banklar|www.dezeen.com adresinden alıntılanmıştır.


Daydream Koltuklar/ Richard Frinier

Amerikalı tasarımcı Richard Frinier tarafından Alman Dedon markası için tasarlanan ’Daydream’ koltukları Doğu masallarından esinlenmiş. 1001 gece masalları ve uçan halılardan ilham aldığını belirten tasarımcı, seyahat ve gezi tutkusunu gösterdiği bir açık hava mobilyası fikriyle yola çıkmış. Güneşlik altında çok sayıda kişinin oturmasına ve dinlenmesine imkân veren tasarımın çerçevesi fiber-tel, güneşlik kısmı ise el dokuması kumaşlar kullanılarak üretilmiş. Güneşli bir terasta ya da havuz kenarında rahatlıkla kullanılabilecek mobilya, kullanıcıları zihinsel bir gezintiye çıkarmayı amaçlıyor.

Daydream koltuklar ve güneşlikle oluşturulan oturma alanı | Görsel www.dezeen.comadresinden alıntılanmıştır.


Ribs Açık Hava Bankları/ Stefan Lie

Stefan Lie tarafından Avustralyalı DesignByThem firması için 1998 yılında üretilmiş Ribs isimli bankların açık hava versiyonu olarak tasarlanmıştır. Esnek bir omurgaya sahip bank, doğrusal şekilde ya da kenarları eğrilerek farklı şekillerde kullanılabiliyor. Alüminyum malzemeden üretilen banklar, hafif ve kolay hareket ettirilebilen bir yapıda. İskelet formda bir tasarıma sahip açık hava mobilyalarının, kemik beyazı, açık gri ve siyah gibi renk seçenekleri bulunuyor.


Ribs şekil değiştirebilen açık hava bankları/ GIF www.dezeen.com adresinden alıntılanmıştır.


.015 Octopus/ Basaglia + Rota Nodari

.015 Octopus, Basaglia + Rota Nodari tarafından İtalyan Urbantime firması için masa ve taburelerden oluşan bir açık hava mobilya seti olarak tasarlanmış. Yan yana sıralı çubuklarla oluşturulan tasarımda yuvarlak bir masa ve etrafında kübik şekilli dört tane tabure bulunuyor. Ürünün adını çubukların duruş şeklinin çağrıştırdığı dokunaçlardan aldığı tasarım galvanize çelik malzemeden üretilmiş. Mobilyaların farklı renk seçenekleri de mevcut.

Masa ve taburelerden oluşan açık hava mobilyaları | Görsel www.dezeen.comadresinden alıntılanmıştır.


Çok farklı çağdaş ve estetik tasarımların yapılabildiği bahçe mobilyaları, tasarım amaçlarının dışında pek çok farklı fonksiyon üstlenebiliyor. Farklı malzemelerin kullanılabilmesi tasarımların çeşitliliğini artırıyor ve açık hava alanlarının/bahçelerin daha verimli kullanılmasına imkân sağlıyor.


Kaynaklar

https://dictionary.cambridge.org/de/example/englisch/garden-furniture

https://www.dezeen.com/showroom/

© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.