TR EN RU
Bayi Giriş
Blog 

26. İstanbul Tiyatro Festivali Başlıyor!

26. İstanbul Tiyatro Festivali Başlıyor!
27/10/2022
ASPEN

Görsel iksv.org adresinden alıntılanmıştır.


Bu yıl 26’ncısı düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali ‘’Tiyatro Yerli Yerinde’’ sloganıyla 25 Ekim tarihinde sanatseverlere perdesini araladı. 1989 yılından bugüne devam eden festivalde birçok ulusal ve uluslararası eser yer aldı. İstanbul’un kültür ve sanatla birleşmesine büyük katkı sunan “Tiyatro Festivali” İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenleniyor. Işıl KASAPOĞLU’nun küratörlüğünde gerçekleştirilmiş olan 26. İstanbul Tiyatro Festivali, 25 Ekim’den 26 Kasım tarihine kadar devam edecek. Bu keyifli festivalde bu yıl bizleri neler bekliyor? Gelin bir de içeriğine göz atalım.


Kibarlık Budalası Remix oyuncu kadrosu / Görsel iksv.org adresinden alıntılanmıştır.

Kibarlık Budalası Remix

İKSV her yıl yayınladığı gibi bu yılda E-Katalog ile festival rehberini sanatseverler ile paylaştı. 25 Ekim tarihinde başlayan festivalin ilk gösterimi Kibarlık Budalası Remix oldu. Camekan Tiyatro’da gerçekleşen gösteri, tarihin ünlü oyun yazarı Molière’e ait. Uyarlamasını ise Altın Portakal Ulusal Film Yarışması En İyi Yönetmen Ödülünün sahibi M. Caner ALPER üstleniyor. Oyunun kadrosunda birçok profesyonel isim yer alıyor. Kibarlık Budalası’nın çağdaş uyarlaması olan ve modern bir bakış açısı ile yeniden uyarlanan eser; Mösyö Jourdain’ın aşk, iş ve sanat üçgeni içerisindeki hayat serüveni çağdaş zamana uyarlayarak aktarılıyor.


Selçuk YÖNTEM ve Ece DAĞISTAN SAY / Görseller iksv.org adresinden alıntılanmıştır.

İlyada

Gösteri, 26. İstanbul Tiyatro Festivali için özel olarak hazırlandı. Süreyya Operası’nda, 8-9 Kasım tarihlerinde sahnelenecek olan performans, Homeros’un İlyada kitabından ilham alınarak hazırlandı. Bu özel gösteriyle Selçuk YÖNTEM bizleri müzikli okuma ile tam 1500 yıl öncesine, Truva Savaşı zamanına geri götürecek. Gösterinin yazarı ise ünlü İtalyan Yazar Alessandro BARİCCO. Modern bir yaklaşım ile kaleme alınan eser, Selçuk YÖNTEM’in etkileyici sesi ile sahnelenirken Fazıl SAY’ın bu performans için özel olarak hazırladığı eseri Ece DAĞISTAN SAY icra edecek.


Ferhan ŞENSOY / Görsel iksv.org adresinden alıntılanmıştır.

Şahları da Vururlar

1980 yılında Ferhan ŞENSOY’un kurduğu tiyatro grubu Ortaoyuncular, Ferhan ŞENSOY anısına sahnelere geri dönüyor. Gösteri, İstanbul’un tarihi tiyatro sahnesi Ses Tiyatrosu’nda gerçekleşecek. İlk gösterimi 1980 yılında yapılan oyun, festival kapsamında yeniden hayat bulacak. Aradan geçen 42 seneden sonra bu sefer oyunun yönetmenliğini Volkan SARIÖZ üstleniyor. 11-12 Kasım tarihlerinde sahnelenecek olan oyun, 1940’lı yıllarda İran’da isim benzerliği nedeniyle milli istihbarat teşkilatı SAVAK ile başı belaya giren Ömer HAYYAM’ın serüvenini anlatıyor. Tarihi oyun bizlere ‘’Batılılaşma nedir ve ne değildir?’’ sorularını soruyor.


Okan BAYÜLGEN / Görsel iksv.org adresinden alıntılanmıştır.

Richard

Richard oyunu, İstanbul Tiyatro Festivali için Shakespeare’in ünlü eseri III. Richard’dan ilhamla programa dahil oluyor. Ünlü sanatçı Okan BAYÜLGEN’in ilk kez yer alacağı festivalde; yazarlık, yönetmenlik ve oyunculuk görevlerini üstleniyor. Oyuncu kadrosunda yer alan profesyonel diğer isimler ile tiyatro, 17 Kasım tarihinde Zorlu PSM: Turkcell Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak.


Shakespeare'in deyimiyle insanı insana, insanca anlatmaya devam eden tiyatro, üç bin yıllık geçmişiyle var olmaya devam edecek. Bizler de ASPEN olarak, sanatın dünyayı daha yaşanabilir bir hale getirdiği bilinciyle sanat, tasarım ve teknoloji odaklı yazılarımıza devam ediyoruz! Diğer yazılarımızı okumak, yayınlarımızı takip etmek, yer aldığımız büyük çaplı mimari projeleri incelemek ve geniş ürün gamına sahip olduğumuz inovatif tasarımlı ürünlerimizi keşfetmek için www.aspen.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynakça:

iksv.org/tr

ortaoyuncular.com


© 2021 ASPEN.Tüm hakları saklıdır.